Az erkélyek a felújítása szerintetek a lakók vagy a társasház feladata?
"Azért hogy a nem erkélyesek hagyják/letojják a veszélyt - ezért a közös képviselőnek kell felelni. Ez nem lehet az ő döntésük."
De bizony, hogy az Ő döntésük! Főleg úgy, hogy általában sokba kerül és közösből megy a finanszírozása. A közös képviselő csak javasolhatja a javítást, ha nem fogadja el a számvizsgáló bizottság (ha van) az árajánlatot, akkor csak közgyűlés tud dönteni.
"nem tudom rosszul, a közös kltsget terheli, (nem ugyanaz, hogy kicseréli az ablakot)"
Még egyszer leírom az Alapító okiratban van lefektetve, hogy közös vagy sem!
"egyébként tervköteles és építéshatóságon bejelentésköteles"
A helyreállítás (ha nem történik szerkezeti megerősítés!) akkor nem terv és engedély (bejelentés) köteles. Más kérdés, hogy célszerű megterveztetni, de ehhez is kell a lakóközösség, ha másért nem a tervezés finanszírozása miatt.
""A szerkezetbe mitől is jut víz" A tervező feladta, hogy ezt feltárja, mi a baj"
Oké megbízzák a tervezőt (adott esetben szakértőt). Kiderül, hogy az a baj, amit írtam - a burkolat hibája miatt károsodott a szerkezet - (az esetek nagy részében ez az oka). Na ilyenkor mi van? A külön tulajdonban lévő burkolat hibája okoz kárt a közös tulajdonú szerkezetnek? Ki a felelős?
Lehet ebben az esetben jogosan "rázzák a lábukat" az "erkély nélküli" tulajdonosok!
12 így van pontosan - az erkélyek pereméből hullik a burk., - ez is a szerkezethez tartozik,a csomóponti rajzon a műkő élzáró az erkélylemez járólap burk viszont a lakóé. A kérdező, jó lenne ha reagálna,de eddig ezt olvasom ki a kérdésből (nem a járólap repedezett, hullik
Nem érdemes a szakemberen spórolni, mert nagyon visszaüthet egy rossz megoldás
Elnézést, most jutottam géphez. Köszönöm az eddigi válaszokat. Csináltam pár képet, ezek alapján egyértelműbb lesz.
A korlát alatt körbefutó betonperem hullik, van ahol jobban van ahol kevésbé, gondolom attól függ mennyire ázik. A ház földszintjén magángarázsok vannak, tehát nem lehet csak úgy lezárni a járdát. Ha a közgyűlésen nem születik döntés (amit valószínűsítek egyébként) akkor a képviselő úgymond "önkényesen" elrendelheti a felújítást? Tekintve hogy ez így gyakorlatilag életveszélyes.
A képekből látszik, hogy ez szerkezeti probléma, közös!
Egyénileg ezt nem szabad és nem is lehet javítani.
(egyébként alapból hibás a kialakítás, a vízcseppentés nem jól megoldott).
A közös képviselő nem hatóság. Ha a közgyűlés nem dönt! Vagy nemleges döntést hoz közös képviselőnek kötelessége elhárítani a veszélyt! Mint írtam korábban kihívja a Katasztrófavédőket. Utána elindul egy folyamat. Kötelezés, bírság stb.
Biztosítása van a háznak?
A biztosítást nem ezért kérdeztem! Ezt tuti nem "fedezi"!
Csak ha leesik valami!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!