A villanyszerelés során a sima blankolás és vezeték összetekerése biztonságos?
Az összetekerést már 50 éve is tiltották*, de nem nagyon volt normális alternatíva, mindenki tekert. Nálam kb. 30 éves sodrott kötések vannak, most egy részükhöz hozzányúltam, semmi bajuk (mint vezetékkötés), de emlékeimhez képest jelentősen felkeményedtek. Lehet, hogy már a tekeréstől. Lehet, hogy ettől maradtak jók vezetékkötésnek. Lehet, hogy a mai vezetőanyagok mások. A hozzányúlást már én is wagoztam.
*régebbi előírást nem láttam, van, aki azt mondja, mindig is tilos volt - a tiltás pontosan úgy szólt, hogy ideiglenes berendezésben lehet sodrott kötés
4. válaszoló: A forrasztott kötés erősáramú technikában ma már kifejezetten tilos. És mivel a villanyszerelés ide esik forrasztani tilos.
Forrasztott kötés csak és kizárólag elektronikák esetén megengedett, ahol sem az üzemi sem a várható zárlati áram nem nagy (értsd néhány amper). /mielőtt valaki azt mondja, hogy egy nyomtatott áramkörbe is csak forrasztani lehet olvassa el a kérdést, mert az nem erre vonatkozik/.
No! Ez azért még mindig nem így van.
Annyi van szabványban, hogy kerülendő a forrasztott kötés, és ha mégis alkalmazzák, akkor a a kötés dizájnolásánál a hidegfolyást, a viselkedését mechanikai feszültség (nyomás, vibráció, bármi) hatására és a hőmérsékletemelkedést zárlatnál figyelembe kell venni.
5 perce néztem, még mindig csak ez volt benne.
Köszönöm a válaszokat!
Szóval akkor vessem el a kábelek összetekerését vagy éppen ajánlott eljárás?
a vezeték átmérőjének tizenötszörösét kell(ett) blankolni.
sorkapocs és ssorkapocs közt meg óriási külömbségek vannak, a mai napig is alkalmazzàk, ipari területen is.
manapsàg az épületvillamosságban leginkàbb rugalmas szorítàsú kötőelemeket hasznàlunk.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!