Érdemes lenne szigetelni a külső falat?
Tíz méter hosszú három méter magas épületrészt szeretnék leszigeteltetni, mivel nincs pénzem többre. Ez a rész a WC-fürdőszoba-konyha-kamra lenne.
Elég nagy anyagi gondokkal küzdök, és erre is kölcsön kellene kérnem.
A szigetelés oka, a penészesedés megállítása lenne.
Vajon mennyibe kerülne az erre szánt Austrotherm Grafit szigetelőanyag?
Köszi a válaszokat.
Nő vagyok, nem értek hozzá.
A ház a '70-s években készült. Egy sor salakblokk, amit apukám készített darabonként és egy sor tégla. Máshol nem penészesedik a ház, csak itt, ahol a főzés miatt és a fürdőszobai páralecsapódás miatt vizesedik. Már a hosszabb kommentben leírtam, a hibákat, hogy É-oldalú a fal végig beleértve a nappalit és a hálószobát is, azok nem penészesednek. A fűtési problémát is leírtam, és azt is hogy megoldhatatlan a korszerűsítés, anyagi okok miatt. Itt a páralecsapódás a gond, és az É-i oldal. :(
Kezdjük az elejéről.......
A konyhában és fürdőszobában keletkező pára vízgőz formájában keletkezik, vagyis meleg, és a meleg levegő felfelé szál, vagyis ha penészedsz a hideg fal-födém miatt, akkor először a mennyezetnél kezdenél penészedni!!! Viszont a mennyezetnél nincs bútor a falon vagyis a gyakori és intenzív szellőztetéssel a párakicsapodást orvosolni tudod.
Viszont ha a falazatba a föld felől kúszik fel a nedvesség a kapillárisokon, akkor csak annyit tudsz tenni, hogy minél több szabad felületet engedsz neki és intenzíven szellőztetsz és próbálod melegen tartani a falat.
A Nikecellel való szigetelés nemhogy megoldaná a problémádat de még ront is rajta, mert teljesen párazáró anyag, így a pára nem tud távozni a falazatból, még inkább vízesedni fog a fal és még magasabbra fog emelkedni a vizesedés. Ha nem nikecellt hanem kőzetgyapotot használnál akkor jobb lenne a helyzet, mert a közetgyapot páradiffuziós ellenállása egészen minimális, ott inkább a ragasztó fogná vissza valamelyest a páraleadást, de az sem vészes.
Felmerült bennem még egy kérdés.....nem lehet hogy a falban van szívárgásotok? Mondjuk egy rosszul tömített vízcső vagy lefolyó miatt?
Én a vízszigetelés hiányára nem gyanakodnék, hiszen a csempe lezárja a felszívódó víz útját, tehát az felkúszna a csempe fölé, és ott okozna problémát.
Véletlenül nincs terméskő a fal aljában? Mert az hőhidat tud képezni, és ott lecsapódik a pára.
A konyha és a fürdő fűtve van?
Mert a szobákat gondolom fűtitek, de a vízes helységekkel mi a helyzet?
Kedves 13:28-s válaszoló!
A mennyezet felől nincs penészesedés egyáltalán. Csak a csempézett falon és az alján jelenik meg a penész.
Télen mikor nagyon lehűl a kinti hőmérséklet miatt az É-i oldal amelyről ez esetben szó van, akkor jelenik meg a pára. A szellőztetés elég gyakori és folyamatos tavasztól-ősz elejéig. Ha itthon vagyok és épp nem dolgozom, amely 12 órás műszakot jelent, az adott napokon. Ilyenkor csak reggel van módom kiszellőztetni.
A bútort a férjem csinálta, és én elmozdítani sem tudom, ráadásul beépített konyhaszekrény U-alakban, amit szétszedni nagy csak egy nem tudok egyedül. Segítség kellene hozzá. A bútor a kb. nyolc éves és profillal van körbe lezárva a széle, így szellőzni sem tud alul. A lábazatáról, már rég el lett távolítva a takaróléc vagy hogy is hívják.....olyan rápattinthatós profilokkal ha jól írom. Egy 12 cm magas, hosszú műanyag élfóliával ellátott, bútorlapból vágott léc. A lábakhoz tartozik egy nem teljesen záródó műanyag karika amivel fel lehet rakni a bútorra rögzített lábakra ezt a takarólécet.
Nem tudom eléggé érthető-e amit írtam, vagy összezagyváltam az egészet és érthetetlen lett az egész.
Valamilyen hasonló mint a képen van:
Kedves 13:18-s válaszoló.
Persze fűtve van, csak ha nem vagyok itthon és nem tudok folyamatosan fűteni, mert nincs aki fűtsön. Akkor lehűl a fal, és a radiátor nagyon messze van a konyha É-i falától, ez a baj. Az egyik baj. Kályhát berakni nem lehet a konyha kialakítása miatt. A fürdőben pedig a fűtést egy vastag cső adja ami nem az É-i oldalon van.
Köszönöm Miquel! :)
Az ablakokkal szemben lévő fal az É-i, a K-i és a Ny-i oldalon is van bútor, ami zárt U-alakot vesz fel. A falra rögzített bútor, egyenes vonalú szintén. És a fenti bútortól lefelé csempézett az aljáig az egész U-alakban. Vagyis a bútor háta mögött is. A radiátorok messze vannak az É-i oldaltól így nem tud átmelegedni a fal egész télen, mert ez a része a háznak már utólag téglából épült '76-ban. Akkor nem tudom milyen téglákat lehetett kapni, a hagyományoson kívül.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!