Meglévő áthidaló kicserélése, de mégis hogyan?
Megpróbálom felvázolni, remélem tudtok segíteni.
Adott egy kétszárnyas beltéri ajtó nyílás..
Az ajzat megemelkedik kb 13cm.-t
A kétszárnyas ajtó helyére nekem csak egy natúr egyszárnyas 90x210es nyílás kellene..
Amiröl beszélünk az egy főfal...
Szóval a meglévő nagy ajtó felett 2db kb 1.8méteres e. Jelű gerenda egymás mellett.
Nekem ugye ez rossz helyen van, alacsonyan. A mostani ajtó az kb 2méter magas. Ugye megemelem az ajzatot 13centivel, és pluszba az új ajtó az 210cm magas lesz.. a meglévő áthidaló felett kb 70cm-el mar a födém gerendák vannak. A kérdésem az az hogy az alacsonyan levő 1.8méteres gerenda helyett egy magasabban levő, 90es nyílásra kb 125ös áthidalót hogy a francba kell beépíteni???
Éy ilyen nyílásbol van 2db, plusz jó nyílás méretekkel, de alacsonyan még 2 db...
Van elképzelésen, de nagyon kívancsi lennék pár hozzáértő ember véleményére...
Aki tud, kérem segítsen pár gondolattal.
Remélem nagyábol érthető voltam...
Köszönöm a válaszokat....
Mivel főfalban (tartófal) van építési engedély köteles.
De gondolom nem szeretnél plusz problémát és plusz költséget a nyakadba venni!
Több megoldást is elképzelhetőnek látok.
Mivel laikusnak gondollak (bocs, nem bántás) a biztonság javára billentve a mérleget elsőnek a legbiztosabbat mondanám el.
Mivel nem mondtad, hogy miből van a födém, az "E" gerendás áthidalóból arra gondolok, hogy az is "E" gerendás. Feltételezzük, hogy a födémgerendák ráterhelnek arra a falra (ez a rosszabb eset) amiben Te az áthidalást módosítani akarod.
Nos az ajtónyílás mindkét oldalán alátámasztanám a födémet (vagy faoszloppal és gerendával (a padlón teherelosztó gerendával) vagy doka lábbal és gerendával). Ezután simán kivésném a két "E" gerendát feljebb bontanám a falat, az új ajtónak megfelelően felfalaznám a falat (az alapról indítva és a meglévő falazatba csorbázással bekötve. Betenném a két új áthidalót és kiékelném az áthidaló és a meglévő (felette megmaradó) falazat közötti hézagot. Majd szilárdulás után kivenném az alátámasztást.
Kb. ennyi.
Köszönöm a választ.
Én arra gondoltam, hogy mindkét oldalon alátámasztom a födémgerendákat, és lebontom az áthidalóig a felette levő falrészt. Utána kiveszem a 2db E jelű áthidalót, és ezután vissza falaztatom az új nyílást, és vele együtt az új áthidalót is...
Csak az a bajom hogy kb 1.8m hosszú a mostani áthidaló, és felette teljes szélességben vissza kellene bontanom a falat
..
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!