Hétvégi házba úgy vezették be a villanyt, fázisvezető rátekerve a tartósodronyra, ami 0-és föld egyszerre. A mérőnél választották el, így lett földelés is. Ilyenkor hogy van ez?
Ez már csak ilyen. Nullázás esetén a szabvány megengedi, hogy a nulla és a föld egy vezető legyen, bizonyos keresztmetszet felett (az meg csatlakozónál megvan).
A föld szót a kedvedért használtam, mert ugye precízen védővezetőről van szó.
Földelés viszont (itt kezdem megbánni, hogy a szóhasználatodat átvettem, ennél már ne tegyünk engedményeket), az úgy lesz, hogy ledugtak valamit...
Álljunk meg, fázist tekerték a tartósodronyra?
Fordítva szokott lenni, még a mostani NFA öntartós légvezeték helyett régebben acélsodronnyal függesztették ki a légvezetéket, a sodrony volt a nulla vezető, sok helyen így van még (kettős szerepet tölt be végülis) ez mellé volt kötegelve az 1 (esetleg 2) vagy 3 fázis szigetelt vezetők, a tetőtartónál vagy falihorognál ahol a sodrony hurkolva volt az akasztás miatt ott átváltott a nulla vezető szigetelt vezetékké és így ment (megy) be a lakásba a villanyórához.
Igazából nem tekerték rá, de rá van tekeredve. :) Átdugták a tartósodronyt a bundon, majd a vezetékvéget hozzáfogták a sodronyhoz, és a kettő együtt húzva szépen rátekeredett a szigetelt a sodronyra. Mondjuk én csak 84-től láttam ezt közelről, akkor az egész vállalatnál már így csinálták. Azelőtt erősítették fel kötegelővel, vagy raktárzáráskor kötődrót menetekkel, de az áthúzós volt a leggyorsabb.
Gondolom, az acél szó csak elgépelésből került ide.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!