Kezdőoldal » Otthon » Felújítás » Telente penészedik a lakásunk,...

Telente penészedik a lakásunk, mit lehet tenni ellene?

Figyelt kérdés
A négy felső sarok főleg. Elég nedves helyen lakunk. Átmeneti megoldások nem igazán érdekelnek. Köszi

2016. nov. 10. 11:07
1 2
 1/14 Alain Delon ***** válasza:
Én épp ezért vettem pár hete egy párátlanítót. Ezt kombinálom szellőztetéssel. Használtan eléggé elfogadható árban lehet kapni párátlanítókat. De az ilyen pár decis teljesítményűek nagy ívben kerülendők. A kb. 10l/24 óra teljesítményűektől érdemes indulni.
2016. nov. 10. 11:31
 2/14 acelsziv ***** válasza:
100%
szereljetek az ablakra szellőztetőt. Túl párás a levegő és hidegek a falak.
2016. nov. 10. 11:35
 3/14 anonim ***** válasza:
16%
Vegyetek szárítógépet. Mosásonként 2-3 liter víztől mentitek meg a falakat.
2016. nov. 10. 13:32
 4/14 anonim ***** válasza:

Kezdetnek próbáljátok meg hogy jobban szellőztettek. Nem elég bukóra nyitni az ablakot, úgy kell csinálni hogy legalább 10 percre nagy huzatot kell csinálni a lakásban.

AZ ablakszellőztető is jó ötlet.

2016. nov. 10. 13:39
 5/14 anonim ***** válasza:
Hasonló probléma van nálunk is, csak nem a plafon penészedik, hanem a fal alja körben. Nálam az vált be a legjobban, hogy a ruhákat nem a szobába teregetem, hanem kint (erre jó megoldás lenne egy szárítógép is), és naponta több szellőztetés, főzés, fürdés után különösen. Ez nem végleges megoldás, de nagyban csökkenti a penészedést. Egyébként meg Szavo, amint látom, hogy kezdődik megint. A párátlanító nálam nem jöhetett szóba, mert egy szoba van, de az viszonylag nagy, és egy nagy teljesítményű pörgeti a villanyórát is rendesen, ráadásul egész nap járatni kéne. Illetve ajánlott valaki nemrég valami penészedésgátló falfestéket is, ezt nem próbáltam még ki, de tervezem.
2016. nov. 10. 14:25
 6/14 Alain Delon ***** válasza:
61%

5-re: Hol kint teregetsz? Az udvaron? Fagyban ott sosem fog megszáradni, legfeljebb tavasszal. Épp a villanyóra pörgetése miatt írtam, hogy a szellőztetéssel kombinálva használom a párátlanítót.

Egyébként meg a lényeg az, hogy 70% felé ne menjen a páratartalom, mert a penész 75%-on éli világát, 80%-nál meg a poratka. A már lerakódott penészt meg szórófejes flakonba öntött, felhígított klóros WC-fertőtlenítővel takarítottam le. Egy-két perc alatt eltünteti.

2016. nov. 10. 16:25
 7/14 Alain Delon ***** válasza:
61%
És még az 5-re: A szárítógép se igen fog kevesebb áramot fogyasztani, és 100000 alatt nem lehet kapni újonnan. Az a legalsó kategória, de van több, mint 200000-ért is.
2016. nov. 10. 16:30
 8/14 anonim ***** válasza:
74%

Régi ház azért penészedik, mert nem fűtik rendesen, és nem szellőztetnek rendesen (min. naponta 3-4 alkalom rendes kereszthuzat).

Új ház a légzáró ablakok miatt penészedik. Ugyancsak szellőztetéssel, beépített páraszellőzőkkel lehet rajta segíteni.

Általános tapasztalatom az, hogy ebben a beteges energia spórolásban annyira nem szellőztetnek az emberek, hogy a lakások büdösek, levegőtlenek és persze ebben a kellemes közegben megjelenik a penész. Persze mindenki a saját egészségével játszik...

2016. nov. 10. 16:52
 9/14 anonim ***** válasza:
74%

Fűtés, légcsere, hőhidak megszüntetése.

Az is számít mennyire zsúfolt a szoba. Ha kevés a bútor, nincsenek szanaszét ruhák, egyebek, akkor több levegő van a szobában s abban kisebb koncentrációban oszlik el ugyanaz a pára mennyiség.

2016. nov. 10. 16:53
 10/14 anonim ***** válasza:
54%

Télen még a szellőztetés is segít, ilyen hidegben sosincs bajunk a párával, hiába nem fűtünk nagyon (nem esne jól) s nem szellőztetünk folyton. A nyílászáróink teljesen zárnak, azért vettük őket.

A mosás nem olyan sok vizet jelent, egy párátlanító pikkpakk beszed annyit, inkább azt vennék, mint szárítógépet. Mostanában a fürdőszobába tesszük az összes száradó ruhát az elején (pedig pici, a mosógép is a konyhába került), a párás levegőből napi jópár litert ki tud szedni a gép, ha szétoszlik, akkor jóval kevésbé hatékony.

Ha hőhíd van, pláne jön valahonnan a víz s van utánpótlása, az gond. De akármilyen durva a helyzet, egy erős párátlanító megoldja. Nekünk 90% volt a páratartalom és a padlón állt a víz (40 tonna friss betont zártak be a házba épp, na ilyenkor a szellőztetés sem ér semmit, hiába van fagy). A gép hamar levitte tisztességes szintre és soha többé nem volt annyi.

A penész egy dolog, de aki már aludt 90%-os páratartalomban, az tudja, mennyire lehet az pihentető... A 70 is rossz, csak azt nem érzi annyira az ember.

40-60% a jó az embernek, úgy tudom. 70% alatt még nincs gond a penésszel, utána ész nélkül párátlanítok, kivéve, ha nyár van. Akkor tehetetlen vagyok s szeretnék egy párátlanító klímát...

A nedves nyaraktól óvjon meg az ég. S a vizes házaktól.

2016. nov. 10. 17:57
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!