Telente penészedik a lakásunk, mit lehet tenni ellene?
Kezdetnek próbáljátok meg hogy jobban szellőztettek. Nem elég bukóra nyitni az ablakot, úgy kell csinálni hogy legalább 10 percre nagy huzatot kell csinálni a lakásban.
AZ ablakszellőztető is jó ötlet.
5-re: Hol kint teregetsz? Az udvaron? Fagyban ott sosem fog megszáradni, legfeljebb tavasszal. Épp a villanyóra pörgetése miatt írtam, hogy a szellőztetéssel kombinálva használom a párátlanítót.
Egyébként meg a lényeg az, hogy 70% felé ne menjen a páratartalom, mert a penész 75%-on éli világát, 80%-nál meg a poratka. A már lerakódott penészt meg szórófejes flakonba öntött, felhígított klóros WC-fertőtlenítővel takarítottam le. Egy-két perc alatt eltünteti.
Régi ház azért penészedik, mert nem fűtik rendesen, és nem szellőztetnek rendesen (min. naponta 3-4 alkalom rendes kereszthuzat).
Új ház a légzáró ablakok miatt penészedik. Ugyancsak szellőztetéssel, beépített páraszellőzőkkel lehet rajta segíteni.
Általános tapasztalatom az, hogy ebben a beteges energia spórolásban annyira nem szellőztetnek az emberek, hogy a lakások büdösek, levegőtlenek és persze ebben a kellemes közegben megjelenik a penész. Persze mindenki a saját egészségével játszik...
Fűtés, légcsere, hőhidak megszüntetése.
Az is számít mennyire zsúfolt a szoba. Ha kevés a bútor, nincsenek szanaszét ruhák, egyebek, akkor több levegő van a szobában s abban kisebb koncentrációban oszlik el ugyanaz a pára mennyiség.
Télen még a szellőztetés is segít, ilyen hidegben sosincs bajunk a párával, hiába nem fűtünk nagyon (nem esne jól) s nem szellőztetünk folyton. A nyílászáróink teljesen zárnak, azért vettük őket.
A mosás nem olyan sok vizet jelent, egy párátlanító pikkpakk beszed annyit, inkább azt vennék, mint szárítógépet. Mostanában a fürdőszobába tesszük az összes száradó ruhát az elején (pedig pici, a mosógép is a konyhába került), a párás levegőből napi jópár litert ki tud szedni a gép, ha szétoszlik, akkor jóval kevésbé hatékony.
Ha hőhíd van, pláne jön valahonnan a víz s van utánpótlása, az gond. De akármilyen durva a helyzet, egy erős párátlanító megoldja. Nekünk 90% volt a páratartalom és a padlón állt a víz (40 tonna friss betont zártak be a házba épp, na ilyenkor a szellőztetés sem ér semmit, hiába van fagy). A gép hamar levitte tisztességes szintre és soha többé nem volt annyi.
A penész egy dolog, de aki már aludt 90%-os páratartalomban, az tudja, mennyire lehet az pihentető... A 70 is rossz, csak azt nem érzi annyira az ember.
40-60% a jó az embernek, úgy tudom. 70% alatt még nincs gond a penésszel, utána ész nélkül párátlanítok, kivéve, ha nyár van. Akkor tehetetlen vagyok s szeretnék egy párátlanító klímát...
A nedves nyaraktól óvjon meg az ég. S a vizes házaktól.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!