Mitől omolhat egy kertes ház szobájának belső falának
alja (a padlótól kb.20-30cm-ig), ha nem a salétromtól?
Vagy csak salétromosság lehet az oka?
Az alap és a falak között van viz záró szigetelés?
Kívülről a fal, a talajból vagy lukas ereszből nem ázhat meg?
2016. márc. 28. 18:21
2/13 A kérdező kommentje:
Az ingatlantulajdonos azt mondta, hogy anno az apukája (aki kőműves volt) építette. Megkérdeztük tőle, hogy szigetelve van-e? Azt válaszolta igen, szigetelve van van. Azonban ezután vettük észre a fent leírtakat. És ami érdekesség a ház 1965-ben épült (teljesen téglából) tehát jó régi. De ezen a hibán kívül remek állapotban van. Pl. kívülről 2000-ben kapott 5 cm hőszigetelést az egész ház. Ezért nem tudjuk, hogy még mi okozhatja...
Szerintem ez csak attól lehet, hogy ott hibás a szigetelés (belső pára nem..). Ha saját részre készült a ház, akkor elvileg elég jól megépült, de hát emberek hibáznak is, hibák lehetnek. Nem olyan nagyon régi ez a ház! A régebbi házaknál (80-10 éveseknél, van olyan, hogy a bitumenes szig egyszerűen elporladt.. Ha csak kis helyen van, akkor falátrakással megjavítani: kiontani ívben a falat alátenni a szig.-t, ezt és visszaépíteni, és ha nagyobb részen kell, megint egy ívben kibontani stb stb ezt műemlékeknél megcsinálják,mert drága de biztos jó. A vegyi szig. nem biztonságos..
Ez még egy jó megoldás: egy rést vágnak és egy lemezt fűznek be. Ezek drágák, de jó megoldások.
https://www.youtube.com/watch?v=8aUs7olL2Is
2016. márc. 28. 19:05
#1 "Lyukas"
Ilyen vakolatledobást a felvizesedés szokott okozni. Kopogtasd végig, ha üreges a hangja, akkor el van válva már a faltól és csak idő amíg ledobja a többit is. A magasság az a nedvességgel arányos. Sok nedvességnél akár méterig is felmehet. Ennél az ok az, hogy a vakolat páraáteresztése lassabb, mint ahogy a tégla felszívja, így a határrétegnél a nedvesség miatt elválik a vakolat.
2016. márc. 28. 19:08
még az lehet, ha utólagos szig +új nyílászárók és nem szellőztetnek eleget, hogy az árt -de az nem tudom, hogy ennyire lokális bajt okozna. Az inkább a hőhidaknál (gerendák) foltok, penészedés formájában jelentkezne, nem lent a talaj felett. Van pince? ott van, ahol a hiba van? rensszeres szellőztetés kell a házaknál, sok bajt okoz, hogy JÓL záródnak az ablakok és nincs meg az a természetse filtráció, ami a régi faablakoknál volt.. persze a fűtés számlának ez a jobb,de SZELLŐZTETNI kell!!! ahol laknak,minden nap
2016. márc. 28. 19:09
2016. márc. 28. 19:11
hopp most látom, "belső fal"!! ez válaszfal, vagy teherhordó fal??: milyen vastag? mert az is lehet, hogy válaszfal és nincs alatta még alapozás sem. És mit választ el? fürdőszobát? vizes helységet? mert akkor a vízvezeték felől is jöhet, kád felől
2016. márc. 28. 19:15
8/13 A kérdező kommentje:
Köszönöm a válaszokat. Ezek nem túl jó hírek, ettől tartottam. Egyébként nincs pince, az egész betonalapra van építve. Már én is utánanéztem ezeknek az utólagos lemezszigeteléseknek amit a fal és a ház alja köz tesznek és a többi fajtának is. Kérdés, hogy ezek mennyire biztosan szüntetik meg a bajt. Ahogy olvastam eléggé újdonságnak számítanak még az építőiparban és nincs rá garancia, hogy sikerülni fog.
az acéllemezes nagyon jó! drága, főleg műemlékeknél használják, de jó! ez 10 év garanciát vállal de láttam már többet is. A vegyi az nem olyan jó, szerintem. Milyen vtg a fal?
[link]
[link]
2016. márc. 28. 19:27
10/13 A kérdező kommentje:
Egyébként a fal főfal, nem válasz fal. Az utca fronti résznél található. A tulajdonos ahogyan látjuk szinte sosem fűt, hidegek a szobák is. A tégla fajtáját nem tudom de az azokban az időkben használatos nagyobb téglákból készült (nagyobb és tömörebb mint a B30-as tégla)és átlósan van rakva tehát jó vastag.
Kapcsolódó kérdések: