Családi házat szeretnék felújítani. Teljesen. mire számíthatok? Mennyibe kerülne?
Tudom mert van mit!!
Nézzük a hozzáértőket akkor jó :)
Tető csere, szigetelve: 4-6 millió. mégis miből csinálják, aranyból? ha nagyon eltúlzom 400 ezer a cserép rá és ugyanennyi a kiegészítő, legyen egymillió a fa a másik négy micsoda?
Nyilászáró csere 2-4 millió : van kb 12 darab külső, hét darab belső nyílászáró. A külsőket három rétegű üveggel megkaphatod br 750 ezerérét, a belsőt darabját 60 ezerért, összesen 1.170.000.- elég drága gardróbra futja.
Viilanyszerelés 1 millió! a fél utcát megcsinálják???
Külső szigetelés 1-2 millió. Kb 160m2 homlokzat lehet 3000 forint az anyag, legyen 3000 ezer a munkadíj is, gondolom megy a matek, hogy mennyi. Hát nem két millió.
Csőrendszer csere 1 millió. Micsoda a gáz? mert az nincs annyi! A fűtés külön írva még el is hihető összegért.
Igazad van barátom, tényleg nem tudom mit fikázok, hiszen ezek valóban átgondolt ajánlatok :D :D
De abban is, hogy nem láttam az alapterületet.
400 ezerért mondjuk kapsz esetleg terran synus cserepet, ami egy könnyített valami, de ez is csak szűkösen lenne még. Faanyag röhögve kerül 1 millióba egy ekkora háznál, ha újra kell építeni a tartószerkezetet is. Persze lehet itt-ott csalni, olcsó fóliát venni, ami attól elszakad, hogy ránéz az ember, meg lehet venni a vékonyabb tetőlécet, aztán nézni pár év múlva, amikor elkezd meghajolni, le lehet felejteni a hófogokat, mert spórol az ember 50 ezret, aztán lehet siratni az új ereszt, amikor a lezúduló hó hazavágja. Mondjuk a munkadij nincs egy ilyen munka esetén 1 millió alatt, de ezt ugord csak az nyugodtan. Főleg, hogy a tetőszerkezet engedélyköteles, így még az áfát is lehet fizetni a munkadij után. De nagylelkűen atugrottad az ereszrendszert is, pedig ha még a nem legdragabbat is veszi az ember, akkor is szereléssel együtt 300 ezer alatt nem ússza meg az ember lánya, hacsaknem az olcsó, gagyit rakja fel, ami pár év múlva cserére szorul aztán. Erre mondta a bádogos, hogy akkor inkább hagyjuk fent a 45 éves ereszt, az is kb annyi idő alatt fog kilyukadni mintha vennénk egy rossz minőségű újat.
Megnézném az általad említett a ablakot is. Gondolom te is azt a megoldást követed, hogy megcsináltatod a drága, faablakokat gyönyörű színben, de a rejtett redőnytokra, rejtett redőnysinnel már sajnálod a pénzt, mert az 9 ablakra szúnyoghálókkal együtt 300 ezer Ft lenne, ezer ráteszed a pár ezres, fehér, külső tokos műanyagredőnyt. Igaz, hogy így holtra felesleges volt szép ablakot csinaltatni, de hát jó lesz az úgyis. Nah ilyen apróságra megy el a pénz. Meg ugye be is kell építeni az ablakokat, nem mászik ki a régi, és mászik be a helyére az új. Ha van belső redőnytok (régi házaknál sanszos), akkor annak a helyével is kell csinálni valamit, legalább nem jönnek onnan se a bogarak, nem szökik a meleg. De párkány is kell és így tovább.
Hozzád hasonló remek szakember készítette a szomszéd tetőjét. Az egy dolog, hogy elszámolta magát, így a tető negyedén nem volt cserép több mint egy hétig, míg szállították az újat, hogy nincs semmi más a tetőn mint a léc, fólia és cserép, se egy szellőzőszalag, vápaszegély, lezárófésű, bádog, a kéményt pl úgy bádogozta körbe, hogy akkora rés maradt, amit kifújtak purhabbal, jó lesz az úgyis felkiáltással, igaz,.hogy úgy néz ki, mintha valaki körbehányta volna, de így marad. Közölte az ürgével, hogy mit várt, miért vállalja ő olyan olcsón? Mert apróságokkkal nem szarakodik, ha megtenné, akkor csak drágábban tudna dolgozni.
"Külső szigetelés 1-2 millió. Kb 160m2 homlokzat lehet 3000 forint az anyag, legyen 3000 ezer a munkadíj is"
Ezek után tényleg azt kell mondanom komolytalan vagy.
Az T.előző (# 12/12 Időpont ma 07:29) által leírtakkal teljesen egyetértek.
Olcsó húsnak híg a leve.
Talán már nem teljesen aktuális, amiket írok, 6 évvel ezelőtti dolgok:
110 m2-es házunkra külső hőszigetelés (anyag megvétele teljesen hivatalosan volt, én mint ismerős segítségét nélkülöző természetes személy bementem, megrendeltem, kifizettem) munkadíjjal együtt (nem hiszem, hogy a vállalkozó ezt nagydobra verte) 1 millió alatt volt, minőségi Weber anyagokból (8 cm hungarocell, ill. 10 az É-i oldalon). A padlásteret magunk szőnyegeztük le kőzetgyapottal, 15 cm vastagon, ez kb. 200 E-be került számlával (munkadíj nem volt). A házon lévő ablakokat (9 darab) modern műanyagra cseréltettük, plusz új, kétszárnyú bejárati ajtó. Beépítéssel együtt 750 E ment kézből kézbe (papírt nem kaptam, de ezzel sokan így vannak). Az ablakok teljesen jó minőségűek, a beépítés minősége is kifogástalan... A házon belüli festést saját magunk megoldottuk. Ez meg is látszik helyenként, de kit érdekel? Én nézegetem, és elfogadom ilyennek, ha belegondolok, hogy kisebb lakásokat is 300-400 ezerért festenek szakik.
A tetőnket 2 éve újíttatuk fel. A gerendázathoz nem kellett hozzányúlni - szerencsére. A régi cserepek le- a tetőlécek egy része cserélve, arra 12 mm-es OSB burkolat, rá pedig cserépmintás Villas burkolat. Kb. 3-4 tonnával lett könnyebb az egész tető, és valószínűleg éppen olyan tartós, mint a hagyományos cserép. Ez a mutatvány 1,3 millióba került, de ha okosabban keresek vállalkozót, egy kicsit olcsóbb is lehetett volna. Bádogozni nem kellett.
Bocsánat, az előbb tévesen írtam, hogy a hőszigetelés 1 M alatt volt. NEM.
Úgy emlékszem, hogy kicsivel 800 E alatt volt az anyagár, és arra jött m2-ként 2800 Ft munkadíj. Így voltunk összesen kb. 1,2 M-nál.
de sok itt az okos :)
akkor én elmondom, hogy 2013-2015 között újítottam fel a 110 négyzetméteres házamat.
ami meg lett csinálva:
-tetőcsere
régi szerkezet maradt, minden szarufa megerősítve 5x10-es padlóval, fogópár a gerinc szelemen alatt, fogópár a székállásnál, lekötések a koszorúhoz, új lábak a közép szelemenhez, bramac fólia, baramc léc, Terrán synus cserép, új homlok deszka, új színterezett bádog, tűzfal fedés, szegőcserepes.
1,3 millió volt cakkom púder.
a tető 140 négyzetméteres.
ebből külön a tető, bádog nélkül 1 millió volt.
-új nyílászárók
3 nagy dupla szárnyas 190x150 ablak, 3 rétegű extra szigetelésű sötétített ablak üveg, beépített szúnyoghálóval, vakolható rejtett redőnnyel.
egy 80x150-es ablak, szintén a többi beépített szúnyoghálós stb.
és kettő 80x60-as ablak, redőny nélkül, de a többi ugyan az.
egy 140x200-as bejárati ajtó.
mindennel együtt 780 ezer ft.
és nem a legolcsóbb volt.
-szigetelés
12cm-es EPS, dyvit, vékony vakolat, lábazat.
650 ezer ft.
-födémszigetelés
6 köbméter könnyű perlit beton, alatta 8cm-es XPS
390 ezer ft.
-lábazati (utólagos) vízszigetelés
járda régi járda feltörése, alap+lábazat nehéz lemez vízszigetelés, új járda vasalva betonozva (22 méter)
160 ezer ft.
-belső tér
itt az utolsó csavarig minden ki lett cserélve.
beltéri ajtók (8 darab) burkolatok, villany szerelés, az összes oldalfal gipszkartonnal lett beburkolva a rossz minőségű falak miatt, áll mennyezet szintén gipszkartonnal, festés, teljes fürdő szoba csere, új konyha bútor új elszívóval.
de még sorolhatnám, szó szerint semmi nem maradt a régi, csak a főfalak.
3,7 millió ft.
"400 ezerért mondjuk kapsz esetleg terran synus cserepet, ami egy könnyített valami"
aranyapám ez a könnyített valami többe kerül mint a bramac cserép, csak megsúgom.
minősége ugyan az, csak több kerül mivel nem 50 kiló egy négyzetméter, hanem csak 40 körül van.
a régi szerkezetes tetőkhöz gyártják, és jóval drágább mint a hagyományos beton cserép.
ács vagyok, mielőtt osztanátok tovább az észt :)
"ács vagyok, mielőtt osztanátok tovább az észt :)"
Örülök neki! Én meg építőmérnök, de nem osztom az észt!
Tetőben nem vitatkozok veled elismerem jobban értesz hozzá mint én. Tuti, hogy többet megcsináltál, mint én.
Én egy fontos dologra hívtam fel T.Kérdező figyelmét a talajnedvesség elleni szigetelésre ami nem egyenlő (igaz, ezt nem is állítottad) az általad említett
"-lábazati (utólagos) vízszigetelés"-sel
Költhet az épületre bármennyit ha a falak alatti vízszigetelés nincs rendben (a padló alattiról is szó van csak azt annyira nem macerás javítani, mint a falak alattit).
Gondolom az általad felsorolt munkák nagy részét Te magad saját kezűleg végezted.
Korábban 20M+áfát mondtam, ezt tartom most is. Ha a T.Kérdező az általa felsorolt munkákat "csináltatja" (akár generálban, akár külön-külön) számlára, a szükséges tervezéssel, engedélyekkel akkor (igényszinttől függően) simán lehet ennyi. Sőt!
Nem mondom, hogy nem lehet ebből lefaragni lefaragni, ésszerűsíteni, kompromisszumot kötni. De nem ez volt az alap felállás.
Azt meg lehet nem kellene, hogy hamis információval beleringatjuk, hogy 8millióból megússza. Mert nem!
Arról nem is beszélve, hogy bármikor előkerülhet a kivitelezés során egy "csontváz" ami előre nem látható problémaként emeli a költségeket.
És nem vitatkozni akarok, távol álljon tőlem, de műszaki ellenőrzések során sajnos tapasztalom, hogy hová tud eljutni egy-egy kivitelezés. Pusztán csak abból kifolyólag, hogy a "szakemberek" mennyire nincsenek összehangolva, a feladatok nincsenek megtervezve, kitalálva. Improvizálnak úgy, hogy a megoldással későbbi problémákat generálnak. Amit adott esetben már nem, vagy csak nehezen, további költségekkel, esetlegesen a minőség rovására történő kompromisszumokkal lehet megoldani.
Nem biztos, hogy minden megrendelő elfogadja mentségül az elbaltázott kivitelezésre, hogy "történelmileg így alakult" vagy " majd megszokja a szem".
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!