Kezdőoldal » Otthon » Felújítás » Ha esetleg akad itt egy...

Ha esetleg akad itt egy szaki, vagy valaki, aki nemrég csináltatott központi fűtést, tudna segíteni nekem picit? Nagyon hálás lennék!

Figyelt kérdés

A helyzet a következő.

Fűtéskorszerűsítést szeretnénk csinálni családi házunkban.

A ház paraméterei:

110 nm2, szigetelt vályog ház, új nyílászárókkal. Jelenleg két kandalló és két konvektor fűti ki, amiből egy parapetes.

Sejtésem szerint egy vízteres kandallóval és 6 db radiátorral ki tudnánk váltani a fűtést.

Úgy alakult a helyzet, hogy, a családtag, aki csinálta volna nekünk, mégsem fogja tudni megcsinálni.

600e Ft-unk lenne a "bulira", beleférhetünk így, vagy akkor ez felejtős az idénre? Milyen munkadíjjakkal dolgoznak manapság a központifűtés szerelők?

Esetleg az kivitelezhető, hogy idén kicseréljük a kandallót vízteresre, de idén télen még sima kandallóként használjuk, és jövőre kötjük rá a rendszert?

A másik kérdés ez a mika nevezetű gázkazán. Én azt olvastam, hogy ez 60nm2-t tud csak kifűteni, ez tényleg így van?

Előre is köszönöm a segítségeteket!

2014. máj. 6. 05:58
1 2 3 4
 21/37 A kérdező kommentje:

Köszönöm a válaszaitokat, bár a sörkollektort nem igazán értem, hogy jön ide. :)

Számolgattam kicsit és az alábbi eredményre jutottam:

Adott egy 18; 9,5; 24; 10; és két 33 légköbméteres helyiség.

40 wattal számolva légköbméterenként a helyiségek radiátorigénye 700, 380, 960, 400 és kétszer 1400 watt. Ez összesen 5080 watt, vagyis cirka 5 kW. Ezek alapján szerintem működhet a dolog.

Akkor most kérlek javítsatok ki, ha tévednék. :)

2014. máj. 15. 07:31
 22/37 anonim ***** válasza:

Adott egy 18; 9,5; 24; 10; és két 33 légköbméteres helyiség.

Ez 127,5 m3. Azt írtad, 70 m2-t fűtenél radiátorokkal. Az 2 m belmagassággal számolva 140 m3. A belmagasság a házatokban 1,82 m? Ha valóban annyi, akkor jól számoltál...

2014. máj. 15. 19:12
 23/37 A kérdező kommentje:
A négyzetmétert csak kb-ra írtam, akkor még nem mértem pontosan. A belmagasság az utolsó két helyiségben 2m, a többiben 2,5.
2014. máj. 15. 20:03
 24/37 anonim ***** válasza:
Ebben az esetben akkor elviszi a MIKA.:)
2014. máj. 16. 11:54
 25/37 A kérdező kommentje:

:)

Jó lenne nagyon. Így a káposzta is megmaradna és a kecske is jóllakna! :) De biztosat úgyis majd csak a szerelő fog tudni mondani, addig is reménykedek, hogy jól okoskodtam!

2014. máj. 16. 15:53
 26/37 anonim ***** válasza:
A mikához lehet kapcsolni egy külső tartályt is, amit máshonnan is fel lehet fűteni, mondjuk napelemmel, fával, és ha az nincs, akkor menne a gáz.
2014. máj. 16. 22:42
 27/37 A kérdező kommentje:

Köszönöm az infót, elraktározom jövőre! :)

Az idei költségvetésbe bajosan férne bele még egy vízteres kandalló plusz puffertartály és a többi nyalánkság. :)

De majd jövőre...

2014. máj. 17. 21:24
 28/37 anonim ***** válasza:
ha van udvarotok, akkor vegyél jó sok méter fekete slagot, nem kell nyomásállónak lennie, tekerd fel lapos csigavonalba, és abban a vizet keringtessétek. Nyáron meglesz a fürdővíz, télen meg elő lehet melegíteni a melegvizet, így nem a 4 fokos vizet kell felmelegítenie a kazánnak. Ez így kicsit túl egyszerűnek hangzik, de ha padláson alakítod ezt ki ügyesen, akkor azzal is sokat spórolhatsz. A klasszikus feketehordós zujanyt nem is említettem még.
2014. máj. 17. 23:49
 29/37 A kérdező kommentje:

A fekethordós zuhannyal már sokat szemeztem, régóta szeretnék, bár nem elsősorban takarékossági szempontok, hanem a "feeling" miatt. :)

Csak eddig még nem találtam senkit, aki kivitelezné nekem, Páromnak millió a dolga, ez egy utolsó utáni dolog a fontossági sorrendben. Magamtól meg nem merek nekiállni, mégiscsak nő vagyok. :) Vagy szerinted meg tudnám csinálni? Itt most a fizikai erőre gondolok, hogy abból mennyi kell hozzá...

Udvar van, de erről a fekete slagos dologról még nem hallottam, leírnádpontosan, hogyan működik ez? Előre is köszi! :)

2014. máj. 18. 07:08
 30/37 anonim ***** válasza:
A hordó neked bonyi egyedül, a slag viszont nem. Kell egy jó hosszú fekete slag, de a zöld is megteszi éppen. Ezt feltekered mint a kakaóscsigát, és a kakaóscsiga két végén megy ki-be a víz. Több ilyet is csinálhatsz, ha akarsz. Vigyázz mert nagyon forró tud lenni. Rákötöd közvetlen a kerti vízcsapra, és a bejövő hideg víz fogja kinyomni. (a slag hossza a tulajdonképpeni tartály) De lehet olyat is, hogy egy kerti kádba teszel vizet, és azt egy szivattyúval keringteted át ezen. Nem kell örökké mennie, lehet szakaszosan. De itt is van egy remek megoldás a lap alján. [link]
2014. máj. 18. 13:26
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!