Mennyibe kerülne?
Mennyi ideje mertek fel? Kb 1 het alatt illik kiszamolni egy ilyesmi munka arat. Esetleg kerdezz ra...
Amugy a medence felujitasat en hozzaerto komuvessel csinaltatnam akinek van burkolo embere is.
Mivel mereteket nem irtal, nem igazan lehet a koltseget megsaccolni.
Mekkora az a medence? Hány köbméteres? Mivel volt burkolva? Azt ki állapította meg, hogy a szerkezet hibátlan? A medence test milyen technológiával készült? Te mi alapján állapítottad meg, hogy mely tételek feleslegesek egy ajánlatban? Mihez képest irreális és túlárazott egy ajánlat?
Egyébként olyan, hogy hozzáértő (medence) kőműves burkoló haverral, nincs. Ezt nevezik gányolásnak, ami mint tudjuk, hosszabb távon mindig drágábbra jön ki.
Mindazonáltal, a medence luxus, az ebben utazó cégek ennek megfelelően igyekeznek extra profitot realizálni az ügyfeleken. Viszont kevesen értenek hozzá, és bár nem vitatom, hogy pofátlanok az árképzésüket illetően, olcsón jó ebben a szegmensben nincs. Hozzá kell szoknod, hogy a medencézés drága dolog. Ha mégis megcsinálod, látni fogod, hogy nem elég elkészíteni, a fenntartása is komoly összegekbe kerül.
Azt ajánlom csak olyan medencés céggel végeztesd el a munkát, akik több évre visszamenő referenciát tudnak bemutatni. Keress addig, amíg olyat találsz, akiknek az ára is elfogadható számodra. Próbáld a nyilvánvaló lehúzásokat elkerülni, de vedd észre amin nem szabad spórolni. Hátha szerencsével jársz. Ne feledd, nem elég, ha úgy ahogy működőképessé teszed és az első szezon kezdetén úgy tűnik majd, lehet pancsizni. Annyi mindent lehet elrontani, hogy korántsem biztos, jövőre is élvezheted a medencét. Sok sikert hozzá. Ha minden összejön és nem okoz gondot fizetni a fenntartást, a legjobb dolog a családnak!
12x4 méter, és 1,7 méter mély, ha jól számolok akkor 81,6 m3. Fóliával van burkolva, de ez még az eredeti darab, szóval teljesen kiszívta a nap. A medencét statikus vizsgálta meg a házzal együtt, mivel belekötöttek a tetőgerendákba. Zsaluzással készült. Onnan tudom hogy irreális, mert utánanéztem, és egy nagyobb teljesítményű, jobb minőségű szivattyú, vagy homokszűrő olcsóbban jött volna ki, mint amit ők ajánlanak. Valamint vannak olyan tételek, amiknek a normál árhoz képest 1,5-2x-es áruk van. A kapcsolódobozt pedig nem aranyból kértem, mert egy kb. 10 000 Ft-os dobozra adtak egy 60 000-es ajánlatot. A csövekből meg kijönne még 3 medence, háromszor akkora mennyiséget vehetnék ha a bolti ár szerint számoljuk az általuk megadott összeget.
Az igaz hogy a LED-es hangulatvilágítás, meg még egy-két általam kért tétel megdobja az árat, de azért ennyire nem.
De az egyik cég ma visszajelzett hogy újra kijönnének, és a csövezést is megvizsgálnák, valamint ha nincs rá szükségem, elszállítják a berendezést, meg kitakarítják medencét, átmossák a csöveket.
Kedves Cheriff!
A válaszod nagyon profi.
A kőműves burkoló haverrel, természetesen nem úgy értettem. De nekem sikerült egy olyan kőműves vállalkozót találnom, hogy akármilyen probléma merült fel mostmár a második felújítás során, mindig tud megoldást és hozzáértő szakembert delegálni, aki nem mellesleg kivétel nélkül udvarias, nem bagózik, és eltakarítja a romokat.
Hát erre jogosan mondtad, hogy nagy! Az újrafóliázással olyan lesz, mintha vadiúj medencéd lenne, de ekkora méretben nem két fillér lesz. Talán érdemes ésszerű kompromisszumként nem a legvékonyabb fóliát választanod, de nem is a szöveterősített nyilvános fürdőknek szánt legvastagabbat. Esetleg a lépcsőnél csúszásgátló vastagabb fóliával kombinálni. Elismerem, hogy nagyon szép tud lenni egy mozaikos medence, de túl drága, a fólia meg szerintem mindenképp jobb, mint egy csempézett burkolat. Olcsóbb, de komfortosabb is.
Jó látni, hogy alaposan átgondoltad a dolgot, menni fog ez. Tudod, gyanakvó vagyok, mert itt a gyakori kérdéseken is olyan tájékozatlanul kezdenek bele dolgokba emberek, és legtöbbször akkor jönnek, amikor késő, már eltolták. Ezért tettem föl a kérdéseimet.
Amikor kimegy egy cég, ha komoly, meg fogja vizsgálni mik öregedtek el a medence rendszerében. Csapok, csövek, tömítések, megvan-e még a medence vízzáró képessége stb. Nagyon sok mindentől függ, hogy mennyi lesz a végösszeg. Gondolom az egész gépészetet ki kell cserélni. Hát, fóliával együtt nem hiszem, hogy 6 számjegyűbe belefér!
Hadd kérdezzem már meg, milyen vízkezelési technológiát ajánlottak eddig a cégek és te milyenben gondolkodsz, hogy képzeled el?
Én nem vagyok érdekelt üzletileg a témában, de hobbi szinten érdekel a medencézés, elsősorban a vízkezelés kérdésköre. Lehet, hogy tudok adni egy-két tanácsot, de lehet, hogy magad is utánanéztél már annyira a dolgoknak, hogy nem tudok újat mondani. Én itthon egy 25m3-est kezelgetek úgy 6 éve.
Nem tudom mennyit szánsz a projectre, nem ismerlek, nem tudom neked mi a sok, mi a kevés, de 80 m3 víz önmagában is nagyon drága(ahol én lakom kb. 65ezer forint). Ha nem jelent gondot, nem szóltam, de motoszkál bennem a kisördög: ugye nem kútvízzel akarod feltölteni?
Köszönöm a választ!
Hát olyan másfél milliós összeggel kalkulálok, többet nem igazán akarok rá szánni. A mozaikkal 2 misi alatt nem számolhatnék, és azt azért meg is kell csinálni, hogy sokáig bírja. Mindenképpen vegyszer nélkül szeretném, akkor is ha drágább. Egyrészt a gyermekek miatt, másrészt mert gyűlölöm a klór, és úgy minden vegyszer szagát. Tegnap elszállították a régi berendezéseket, hát azt a látványt nem szeretném körülírni, ami a szivattyú és a szűrő szétszedésekor fogadott. A 6 éves mocsok, meg az "új életformák" azért érdekesen néztek ki. Valószínűleg a csövezést is ki kell cserélni, mert 99%, hogy elfagyott, meg ugye régi is. A gépakna elektromos hálózata pedig valószínűleg szintén felújításra szorul, mivel alul lett méretezve a vezetékezés, és elmondta a volt tulaj, hogy melegedett rendesen.
Szóba került a kútvíz, mi a baj vele? De a feltöltés lesz itt a legkisebb tétel, sajnos.
Hasonlóképp gondolkodunk a mozaikról és a fóliáról. Nagyon szépet lehet csinálni fóliából is és kellemes a tapintása.
Vízkezelés: jó irányba indultál, egyrészt a medence nem játék, veszélyes üzem, másrészt felelős ember gondol gyermekei egészségére, meg persze a felnőtteknek sem kellene klórtengerben úszkálnia.
A vegyszermentességet hogyan gondoltad? Van már valami konkrét elképzelésed? Melyik technológiát fogod használni? UV-C? Aktív oxigén? Sóbontó?
Én a sajátomban biológiai tisztításra UV-C szűrőt használok, kb. 90%-al csökkentett klórtartalommal, pelyhesítővel és PH beállítóval. Így egyáltalán nem érzem a klór jelenlétét, de azt, hogy teljesen nélkülözni lehetne, azt kétlem. De pelyhesítő és PH beállító szintén nem kispórolható, mert az előbbi kell a homokszűrőhöz, a megfelelő PH-jú víz meg kellemesebb a bőrnek. A teljes vegyszermentesség szerintem csak marketing, ellenben az ésszerű vegyszer minimalizálásra törekedni kell. A mechanikai tisztításhoz kell egy megfelelően méretezett homokszűrő. Akkora szivattyú kell, hogy naponta kétszer de inkább háromszor át tudja forgatni az egész vízmennyiséget. Ja és életvédelmi relé mindenképp legyen!
A kútvízzel akkor van probléma, ha talajvízkút. Ezek gyakorlatilag egész Magyarország területén szennyezettek. Ha rétegvízkút, akkor a magas vastartalom okozhat gondot. Klórral érintkezve a víz bebarnul, többe kerül megtisztítani, mint lecserélni csapvízre az egészet. Ha bármennyi klór is kerül a vasas vízbe, az óriási szívás, mindenképp meg kell előzni. Vagy nem kútvizet használni, vagy a klórt teljesen kizárni. Sóbontós rendszer is klórral dolgozik! Ettől független elképzelhető, hogy nálad jó lesz a kútvíz, főleg, ha tényleg teljesen ki tudod zárni a klórt, de a család biztonsága miatt én mindenképp bevizsgáltatnám felhasználás előtt. A Beró féle rendszerrel nincs tapasztalatom, de az a homály ami a "saját fejlesztésű berendezését" jellemzi, engem gyanakvóvá tesz. Egy jó méretezésű UV-C szűrő kiválóan csírátlanít, de egy medencében mindig vannak pangó részek, ezért én egy kombi tablettával fenntartok egy minimális klórszintet, ami egyáltalán nem észlelhető, viszont így kristálytiszta megfelelő PH-jú forgatott vizem van, már 6 éve mindenféle egészségügyi gond nélkül. Persze rendszeresen porszívózok is de én élvezem a medencével való foglalatoskodást. Fontos, hogy használaton kívül a medence takarva legyen! Ekkora vízmennyiségnél már lehet, hogy szükség lenne valamilyen napenergiás vízmelegítésre, de az éjszakai takarás is segít valamennyit a nappal betárolt hő megőrzésében. Tapasztalatom szerint csodák nincsenek, még drágán sem, ellenben az ésszerű kompromisszumok működnek.
Természetesen tudom hogy vegyszer nélkül nem lehet, de törekszem a minimálisra.
Mondjuk nem is annyira azért mert kicsi a gyerek, mert már 14 éves a kiscsaj.:) Csak így mégis egészségesebb, és ha áthívja a barátnőit, vagy mi a barátokat medencézni, mégse a klórtól bűzölögjenek. Mondjuk lesz zuhanyzó is.
Leginkább az UV technológiával szimpatizálok, de azt mondták páran hogy ekkora medencébe lehet hogy kicsi lesz, mert jó esetben is 5-6 óránként forog át rajta a víz, addig pedig elfertőződhet. Az ilyen sóbontásos, meg oxigénes technológiák nekem marketingszagúak, meg az UV nekem már bevált.
Olyan teljesítményű szivattyút néztem ami napi 3-4x átforgatja a vizet.
Ma éppen a "villanyászat" vezetéke lett kiásva, hát a kiszedett vezetékkel kötném meg kezét-lábát aki ezt lerakta.
Még egy csillárhoz is épp elég a keresztmetszete, nemhogy egy szivattyúhoz, meg egyéb nagyteljesítményű berendezésekhez... Nem csoda hogy melegedett. Holnap jönnek a villanyszerelők, és megcsinálják a vezetékezést, konnektorokat, főkapcsolót, biztosítékokat. A Fi-reléhez én is ragaszkodom, nem is kérdés.
Hát nem tudom mi legyen a kútvíz témával, mert igazából én is attól tartok, hogy medencébe nem jó. Többen azt mondják hogy ez valami speckó víz. Csak valószínű hogy a vastartalma nagyon magas.
A fűtés napelemes, hőszivattyús, vagy elektromos lesz, nem tudom hogy döntsek.
Nekem már kirepültek a gyerekek, de ez nem jelenti azt, hogy kevésbé használjuk a medencét, sőt, lehet, hogy belefogok egy nagyobba. Én is az UV-C-re szavazok, megfelelően kell méretezni és akkor jó lesz. Persze ekkora vízmennyiséghez már valószínűleg a drágább uszodai változatot kell megvenni, de megéri. A te saját medencédben meg tudod valósítani a minimális vegyszer programot, amit nyilvános helyen nem mer bevállalni senki, ezért inkább túlklórozzák a vizeket, az ő szempontjukból úgy biztonságosabb.
A pH a legfontosabb faktor a vízminőség szempontjából. Ha nem megfelelő az értéke a fertőtlenítés nem lesz hatásos, és a szemnek, a bőrnek sem tesz jót, valamint a gépészetet is tönkre teheti.
Arról hallottál, hogy a homokszűrő tartályába homok helyett zöldüveg zúzalékot tesznek, különböző szemcseméretű rétegekben? Állítólag jobb a hatékonysága, mint a homoknak. Én még nem használtam, mert drágább, mint a homok és eddig azzal sem volt gondom.
A kúttal kapcsolatban én egyértelműen csapvíz párti vagyok, kerüljön akár 100 ezresbe is a feltöltés. A kútvízzel olyan ismeretlen tényezőt viszünk az egyenletbe, ami boríthat mindent. Persze lehet, hogy bejön, te döntésed. A medence vizét, ha egyszer föltöltöttük, nem engedjük le egy pár szezonon keresztül, tehát nem minden nyáron kell kifizetni 80 m3 víz árát. Igaz, van egy ökölszabály, hogy hetente az összvízmennyiség 5%-át cseréljük, egyrészt a párolgás miatti vízveszteséget pótlandó, másrészt a a felgyülemlett káros anyagok hígítása végett. A kútvíz nagyon hideg, nem tudom 10-12 fokos, biztos hidegebb, mint a csapvíz. Akkor ráadásul hetente adsz egy hideglöketet a nehezen fölmelegített medencédnek.
A fűtésről nincs tapasztalatom, nekem magától is hamar fölmelegszik 25 m3. Ki kellene számolni, mert mind a háromhoz kell elektromos áram, de nem tudom összköltségre melyik lenne előnyösebb.
Na, kíváncsi vagyok hogy alakul a történeted...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!