Lapostető fordított rétegrendű szigetelés, valóban jó?
Lapostető víz és hőszigetelését újítanánk fel. Eddig sima 20 éves kátránypapíros szigetelés volt csak. A fordított rétegrendről azt olvastuk, hogy a rétegei következők alulról fölfelé: vízszigetelés, erre jönne rá hőszigetelés pl. extrudált hungarocell majd erre egy geotextília és kavicsréteg.
Nem teljesen értjük, hogy ezzel nem lenne-e az alábbi probléma: A víz nem tud a hungarocell alá kerülni? Úgy értem, hogy kavicsréteg biztosan átengedi vizet és a geotextília is. Nem fordulhat elő főként a széleken, hogy befolyok a víz a hungarocell és a vízszigetelő réteg közé?
nekem nem tűnik valami jónak ez a szigetelés.
geotextílián és kavicson átmegy a víz. a szélek kialakítása ami alászivárgást okozhat odafigyelést, jó kivitelezést igényel; valamint nem kell spórolni az anyaggal.tetőn sok hő megy el így a 20cm szigetelés kellei fog. rétegrendet/anyagokat innen néznék én :
Ha valaki még idetévedne és elrettenne... Ne tegye!
A fordított rétegrenddel nincs semmi probléma.
De...
1. A vízszigetelést tökéletesen kell megcsinálni - annyi, hogy a felső réteg nem kell, hogy UV védett legyen (nem kell pl. palahintésű lemez). Miután kész -> árasztás 72 órára.
2. A hőszigetelés csak és kizárólag nútos XPS lemez lehet 1(!), azaz egy rétegben pl. ROOFMATE SL
3. A födémnek bírnia kell a plusz kavicsréteget, ami minimum(!) 5 cm
A helyes rétegrend:
- teherhordó zárófödém
- csapadékvíz elleni szigetelés
- XPS egy rétegben, szoros ütközéssel, eltolt kötésben fektetve
- páraáteresztő, UV-stabil, korhadásálló, nem korhadó, nem nedvszívó elválasztó réteg, 110-140 g/m2
- kavics leterhelés (16-32 mm-es kavics), min 5 cm
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!