Szomszéd felőli főfalra tehetek ablakokat?
Sziasztok!
Kinéztem egy házat, de az optimális belső térrendezés esetén (némi faltologatás :)) nem maradna ablak a nappalira. A ház a telek első-oldalsó sarkára épült.
"Vághatok" ablakokat a főfalra, hogy kapjon természetes fényt a szoba?
A szomszéd háza beljebb kezdődik, így nem fenyeget az a veszély, hogy benézek az ablakán, ha kinézek a sajátomon :)
Köszönöm előre is!
Üvegtéglából annyi fényt nem fogsz nyerni. :(
Főleg, ha azt az északi oldalra teszed. És szerintem a vázszerkezet miatt nem is engedélyeznék.
Kezdek lemondani erről a házról :(
Közben olvastam az üvegtégláról, hogy valami nagyon extra teherbíró acélkeretbe kell beépíteni, és hiába nem látni ki-be rajta, kell hozzá a szomszéd is.
Hjaj :(
Mi annak idején, amikor átépítettük/felújítottuk/bővítettük a régi házunkat, a hátsó (északi) falat a telekhatárra építettük.
Ide a fürdőszobai részre ablakot nem tehettünk, egyrészt mert akkor átláthattunk volna a szomszédba (zavarva az ő jogait), másrészt mert az épületünkhöz közel neki is volt egy melléképülete, és ez miatt tűzvédelmi határon belülre estünk volna egy esetleges kis ablakkal is.
Azonban ablak helyett építettünk egy ~2m2 felületű üvegtégla falat. Bele a Porotherm 38-as főfalba. (Nálunk biztosan nem külön vasszerkezetbe/keretbe lett építve, hanem egy megfelelően áthidalt falnyílásba.)
Se a szomszéd részéről, sem a tűzvédelem részéről, sem az építésügyi hatóság részéről nem merültek fel ellenvetések.
Szép is, és azért szerintem igen sok fényt enged be annak ellenére, hogy északi tájolású falban van.
Mégsem javasolnám, mert nem hőszigetel annyira mint egyéb nyílászárók, s nálunk a fürdőszoba miatt még időszakonként penészedik is.
Ha pedig az udvarról nézve magasan van, akkor sokkal nehezebb a tisztán tartása, mint egy hagyományos belülről nyitható ablaknak.
Arról nem is beszélve, hogy mindez mekkora gondot tud okozni, ha hozzánk hasonlóan egy telekhatárra épített falban van és a takarításhoz a szomszéd kegyeit is igénybe kell venni ahhoz, hogy hozzáférjünk az üvegtégla falhoz.
Bárhogy is döntesz, célszerű ha előzőleg beszélsz egy olyan építész tervezővel, aki jól ismeri az adott település építésügyi előírásait (amik esetenként eltérhetnek a fentebb más hozzászóló által is említett országos normatíváktól), és esetleg hajlandó elmenni veled egy háztűznézőbe is... és korrekten elmondja a lehetőségeidet.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!