Szomszéd felőli főfalra tehetek ablakokat?
Sziasztok!
Kinéztem egy házat, de az optimális belső térrendezés esetén (némi faltologatás :)) nem maradna ablak a nappalira. A ház a telek első-oldalsó sarkára épült.
"Vághatok" ablakokat a főfalra, hogy kapjon természetes fényt a szoba?
A szomszéd háza beljebb kezdődik, így nem fenyeget az a veszély, hogy benézek az ablakán, ha kinézek a sajátomon :)
Köszönöm előre is!
Szerintem ezt nem igen értetted meg.
180 cm feletti párkánymagasságtól, ergo parapettől tehetsz ablakot, ami azt jelenti, hogy te tuti nem látsz ki rajta, se más be, de kb. fény is alig fog bejönni. Azt a parapetet kb. úgy képzeld el, mint a fenti WC, vagy spejz ablakot. Ahhoz, hogy azon az ablakon kiláss, és érdemleges fény jöjjön be a szobába, alapból kb. 90 cm-es parapet kellene, nem véletlen, hogy ide tervezik ezeket.
Szerintem vagy a falakat gondold át megint, vagy inkább hagyd, mert egyrészt borsos ára lenne az átépítésnek (tervek, engedélyeztetés, kivitelezés), másrészt meg ki tudja, mennyi idő lenne, míg kiadják neked az engedélyt, és találsz olyan kivitelezőcéget, aki meg is csinálja.
Kérdés, hogy az a nappali milyen tájolású lenne így, az új átépítés szerint, mert oké, hogy családi ház (gondolom), ettől függetlenül nem rossz, ha azt déli, vagy nyugati, délnyugati oldalra pakolod (pl.: benapozás miatt).
És nem utolsó sorban, először vitasd meg ezt egy építésszel, konzultáció szinten, mielőtt nekiállsz hülyeségeket csinálni, tervezni, mert annál nagyobb lesz a pofára esés utána.
Szóval három lehetőséged van.
a, belemész a sok hercehurcába, ami az átépítéssel jár
b, hagyod úgy az épületet, ahogy van, és úgy költözöl be
c, lemondasz erről az ingatlanról.
Személy szerint az utolsót javasolnám...
De, megértettem, tükörrel szerintem megoldható, hogy kicsi ablak fényét szétterítsük. Nem szoktam hülyeségeket csinálni, abból a korból már kinőttem :)
Még egy ötlet: üvegtégla? Mert az a fényt beereszti viszont kukkerolni nemigen lehet rajta.
A ház egyébként eléggé vonz, mert sürgősen, ár alatt árulják és csak egy falat (nem támfal) kellene "elpakolni" az ideális elrendezéshez.
Ha az ablakokat nem nézzük... :D
Idézet az éppen hatályos OTÉK-ból, ergo: országos területrendezési és építési követelményekből:
37. § (1) Épületnek a szomszédos telekkel közös határvonalán vagy attól 3 m-en belül álló és a telekhatárral 60°-nál kisebb szöget bezáró homlokzati falában és a vízszintessel 30°-nál nagyobb szöget bezáró tetőfelületén nyílászárót, nyílást, szellőzőt - a szellőzőkürtő, a tetőkibúvó és a (4) bekezdésben említettek kivételével - létesíteni nem szabad.
(2) A szomszédos telekkel közös határvonalon álló határfalban (tűzfalban) kiképzett légaknára kizárólag nem huzamos tartózkodás célját szolgáló és nem tűzveszélyes anyag tárolására igénybe vett helyiségek szellőzői vagy a helyiség alapterület legfeljebb 1/10-ed részének megfelelő nyílófelületű szellőzőablakai nyithatók, a szellőzésre vonatkozó általános előírások megtartásával és legalább 1,80 m-es mellvédmagassággal.
(3) Az oldalhatáron álló beépítési módú telken az oldalhatáron álló épület esetén, annak eresze a terepcsatlakozás felett legalább 2 m magasságban és legfeljebb 0,5 m-re a szomszédos ingatlanra átnyúlhat a csapadékvíz saját telekre való visszavezetésével.
(4) Az épületnek a telek oldalhatárán vagy attól 3 m-en belül álló és a telekhatárral 60°-nál kisebb szöget bezáró homlokzati falában és a vízszintessel 30°-nál nagyobb szöget bezáró tetőfelületén csak tároló-, tisztálkodó-, főzőhelyiség és illemhely, legalább 1,80 m-es mellvédmagasságú és helyiségenként legfeljebb 1 db 0,40 m2 nyíló felületű szellőzőablaka, szellőzőnyílása lehet. Az épület pinceszintjén és alagsori szintjén lévő helyiségeinek, tereinek nyílásai, nyílászárói, szellőzői a telek oldalhatárán vagy a telek oldalhatárától 1 m-en belül álló határfalán nem lehetnek.
Ebből vizsgáztam kb. egy hete sem, hidd el, tudom, mire adok negatívot, és mire nem. Másrészt meg már a 90-es évek elején is szabály volt az oldalhatáron álló házaknál a telekhatárnál lévő oldalon nuku ablak elv, mert logikus, és praktikus.
Egyébként még a kérdezőnek:
Ha erről többet akarsz tudni, ajánlom figyelmedbe a most aktuális OTÉK-ot átolvasásra, mielőtt olyan álmokat szőnél még ehhez a dologhoz, ami esélytelen, hogy létrejöjjön.
És ez még csak a szomszéd felé néző ablak problémája, nem beszélve a még nem tisztázott tájolásokról, a leendő nappalid méreteiről, usw, usw.
Parancsolj:
Köszi, szerintem kimerítettük a téglát, már csak az üvegtéglás megoldás szabályossága érdekelne :)
Mer'ugyi az nem ablak... ;)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!