Kezdőoldal » Otthon » Felújítás » Pár napja lecserélték a...

Pár napja lecserélték a villanyórámat és megjegyezték, hogy iszonyú régi a biztosítéktábla. ?

Figyelt kérdés
Nagyon drága egy ilyet lecserélni? Egyáltalán: baj, hogy nagyon régi? (A szerelő szerint olyan régi lehet, mint az épület, ami az 1960-as években épült...)

ma 10:40
1 2
 11/19 A kérdező kommentje:
Itt még a falba vannak húzva a vezetékek, de teljesen eszetlenül. Úh. nem csodálkozom, hogy ez így néz ki. Bár ki tudja, lehet, hogy teljesen jó. :)
ma 12:50
 12/19 anonim ***** válasza:
Ha a biztosíték régi, akkor milyen lehet a hálózat? Ha aggaszt akkor kérj szakszerű segítséget, beszélj egy villanyszerelővel. Ő felméri neked az egész hálózatot és megmondja mit kell cserélni és mennyibe kerülne. Ha a 60as évek óta nem volt korszerűsítés félő, h9gy a falban futó vezetékeket is célszerű lenne cserélni. A régi kábelek nem a tartósságukról híresek, és ennyi idő után komoly problémákat tudnak majd okozni. Gondolj bele. A régi vezetékek a 60-70es években nem ilyen terhelésre voltak tervezre, akkoriban egy-két égő, hütő, tv rádiót kellett ellátniuk, ma már sokkal többmindent kell elbirniuk... Ha felújításban gondolkozol akkor sajnos mindent át kell nézni. 🙁
ma 13:02
 13/19 anonim ***** válasza:

Az alu vezeték nem szerencsés, de azért nem kell azonnal összefosni magunkat tőle.

Nekem a nappalim sok éven át alu volt, mire eljutottam addig, hogy cseréljem (azaz véstem, újracsöveztem, újrahúztam ,stb)

Ment róla TV, PC, néha hősugárzó is.

Elégni nem fog csak azért mert alumínium.

Az szokott gond lenni, hogy az alu idővel "megfolyik" a kötések alatt és meglazul. Erre megoldás ha levágod a vezeték végeit, újrablankolod és újrahúzod.

Gond szokott még lenni az, hogy esetenként meg tud törni. Erre nekem világításnál volt példa. Hunyorgott néha a lámpa, sőt a fürdőben a kötésnél sercegett és kicsit meg is pörkölődött. Az volt a gond, hogy a szigetelésben meg volt törve a vezeték és időnként érintkezés hibás volt, azaz nagyon gyorsan váltogatta az érintkezik/nem érintkezik státusz. Itt is a vezeték rövidítése segített, azaz a sérült vég eltávolítása.

Természetesen a tökéletes megoldás az volt amikor kicseréltem új vezetékre mindent.

Ha a terheléstől félünk, akkor le lehet cserélni a kismegszakítókat mindet 10A-sre. Átlag embernek bőven elég az is. Nálam van egy ideiglenes szakasz ahol leágazok a házból a kocsibeállóra egy konnektorra. Amíg nem cseréltük ki a sütőt, addig azon volt a sütő meg még pár dologa konyhából, plusz a kocsibeálló. Valamiért csak egy 10A-s kismegszakítót tettem be oda (B a sütő miatt, azt hiszem kifogytam a 16A-s B-s kismegszakítókból). Ment minden rendesen, még gérvágót meg asztali körfűrészt is üzemeltettem róla. Nah ott emiatt volt párszor, hogy levert mert a 10A kevés volt neki. Azóta a sütő már direktbe be lett kötve saját kismegszakítóra és hamarosan a kocsibeállónak is lesz dedikált saját köre.

Szóval átlagember nem fog gérvágózni meg egyebek. Jó eséllyel elég a 10A is.

Mielőtt belémkötne bárki is:

Elnézve a képet, én is látom, hogy régi a rendszer és természetesen cserés az egész. De ha egyszer nincs rá 1M-ja a kérdezőnek, akkor ebből kell kihozni a legtöbbet.

Érdemes lenne a konnektorokat is megnézni, újrahúzni a kötéseket, ahol nagyon elvékonyodott a csavar alatt a vezeték, ott levágni a végéből.

Nagyon régi konnektorokat is ki lehet szépen cserélgetni.

Nekem amúgy a földelés meg a nulla is gyanús a képen. A bal felső sarokban látok egy zöldsárga vezetéket, de nem látok föld vezetékeket, csak a hátttérben valami sárgaságot, illetve az a kék vezeték is gyanúsnak tűnik.

Szóval van itt gond bőven persze.

ma 13:27
 14/19 A kérdező kommentje:

Köszönöm szépen mindenkinek!

Hát gyulladt már ki a falban a vezeték, de pont akkor pont ott voltam...

Nekem gyak.lag semmi pénzem nincs erre, azért kérdezősködtem itt, mert múlt héten kijött egy háztartási gép szerelő, elkért 30 ezer forintot, nem oldódott meg a probléma. És nem jön ki újra. :)

Ezek után csak úgy kihívni egy villanyszerelőt... áh... Egyébként nő vagyok, baromira érdekelnek ezek a dolgok, de őszintén szólva kábé semmit nem értek abból, amit mondtok. Bocsánat.

A lényeg talán az, hogy a konnektorokat át kéne nézni (ezt mondta nekem vki, aki ért a villanyszereléshez). A falban levő vezetékek épségéért meg imádkozom. A táblát majd megnézi egyszer valaki.

ma 13:41
 15/19 anonim ***** válasza:

Az a gond, ha nem értesz hozzá, akkor nem úszod meg, hogy valaki kimenjen és fizess neki. Az a nehéz ebben, hogy nehéz lesz olyat találni aki nem akar lehúzni. A 90% azzal kezdené, hogy nem foglalkozik vele, csak ha cserés az egész.

Ami a lényeg:

kKötések ellenőrzése (ahol csavar odafogja a vezetéket valamihez, pl konnektorban, villanykapcsolóban, kismegszakítószekrényben)

A legtöbb esetben kötésnél gyullad ki és nem a vezeték közepén.

Ha valahol meg van törve a vezeték, akkor az egy rossz, laza kötésnek számít szintén.

Hol gyulladt ki? A falban konkrétan vagy egy kötődobozban?

Ha vannak kötődobozok (többnyire kerek műanyag falba vésett kis dobozok), azokat ne tapétázzad le. Céljuk, hogy ha tűz üt ki, akkor a műanyag nem fog égni. A falban ugyanígy ha csövezésben van, akkor az egy ideig nem gyullad ki, a vakolat, tégla, beton szintén nem. Ha ilyen helyen gyullad ki a vezeték, kötés, akkor szerencsés esetben elég és megszaka az áramkör.

Hosszabbítókkal óvatosan, ha használsz hosszabbító elosztókat, akkor az legyen normális minőségű, ne valami 20 éves vacak. Ne legyen bedugva ezer fogyasztó egy konnektorba halmozva.

Nagy fogyasztókat ne üzemeltess felügyelet nélkül, pl sütőt, hősugárzót.

Én ezeket tudom javasolni a kockázatcsökkentésre.

Mellé viszont érdemes akár szakaszonként felújíttatnod a hálózatot, ahol kigyulladt, azzal kezdve.

Költségcsökkentésként lehet falon kívül is vinni a vezetéket, pl a padlónál szegélylécek alatt. Világításnál kábelcsatornában. Kompromisszum kell hozzá persze.

ma 13:51
 16/19 anonim ***** válasza:

A villany órát szívesebben néztem volna meg,mért volt nehézkes a csere.

Nem a kérdésről szóltak a hozzászólások.

ma 14:47
 17/19 anonim ***** válasza:
100%
#16 pont te írtál másról. A kérdésnél csak infó volt a villanyóra, a kismegszakító szekrényről szólt a téma amire írtunk is.
ma 15:52
 18/19 A kérdező kommentje:

Köszönöm szépen még egyszer mindenkinek!

"Ami a lényeg: Kötések ellenőrzése (ahol csavar odafogja a vezetéket valamihez, pl konnektorban, villanykapcsolóban, kismegszakítószekrényben)."

Rendben, igyekszek keresni vkit, aki ezeket megnézi.

"Hol gyulladt ki? A falban konkrétan vagy egy kötődobozban?"

A kötődobozban.

A többi tanácsot is igyekszem megfogadni.

ma 16:39
 19/19 anonim ***** válasza:
Ha a kötődobozban gyulladt ki akkor az tipikus. A kötéseknél van a gyenge pont. Erre keress embert. Az segít minimalizálni. Esetleg ismerősi ajánlással, ismerős ismerőse vagy ilyesmi.
ma 17:18
1 2

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!