Kezdőoldal » Otthon » Felújítás » 16-os védőcsőbe húzhatok be...

16-os védőcsőbe húzhatok be ennyi MCU vezetéket, vagy halálos veszélynek teszem ki magam?

Figyelt kérdés

A behúzást főként szabvány és valós elektromos veszély szempontjából kérdezem, fizikailag meg tudom oldani a behúzást (befér, húzható, már próbáltam).

Sajnos kevés védőcső került kialakításra az ingatlanban, új csövezésre már nincs lehetőség.

Ezt húznám be a 16-os védőcsőbe:

3 x 2,5mm2 MCU egy konnektornak, ami 10A-es kismegszakítóval biztosítva van

3 x 2,5mm2 MCU egy kazánnak, ami egy másik 10A-es kismegszakítóval biztosítva van

2 x 1,5mm2 MCU, a fenti kazán termosztájának (230V-ot kapcsol)

Van ennek valós veszélye? A két 10A kismegszakító miatt a vezetékek túlterhelése, melegedése sem várható.

Ha jól tudom, a szabvány nem engedi két külön kismegszakítóval védett áramkör vezetékeit egy védőcsőben vinni.

jan. 25. 19:39
 1/8 anonim ***** válasza:
73%
Gázkazán vagy ez elektromos?
jan. 25. 20:19
 2/8 puritan ***** válasza:
73%

Valaki linkelje már be azt a szabványt, amelyik nem engedi, hogy két áramkör vezetékeit ugyanabba a csőbe vezessem.

Csak érdekelne, és szeretnék okosodni!

jan. 25. 20:48
 3/8 A kérdező kommentje:
Gázkazán, az elektromos fogyasztás elhanyagolható.
jan. 25. 20:54
 4/8 anonim ***** válasza:
61%

Akkor miért húzol be oda egy dedikált 2.5-es vezetéket ha kevés a helyed?

Konnektornak is csak 10A kell, arra az 1.5-ös is elég, bár én is inkább 2.5-öt viszek mindenhova, kivéve a világítást. Viszont ilyen esetben inkább egy kötődobozban leágaznék a konnektorba és a kazára. Fölöslegesnek érzem erre külön a 2 áramkört. Ugyanígy a termosztátnak is minek egy külön kör?

Egyébként a 2.5 -re mehet a 16A-s kismegszakító.

jan. 25. 21:32
 5/8 A kérdező kommentje:
#4: Nem ez volt a kérdés.
jan. 25. 21:53
 6/8 anonim ***** válasza:
100%
Húzd, nem lesz tőle semmi bajod. A tűz sose emiatt keletkezik, hanem a csatlakozási, kötési pontoknál.
jan. 26. 05:34
 7/8 anonim ***** válasza:
Tekintettel arra, hogy alig folyik majd benne aram, nem nagyon fog melegedni.
jan. 26. 06:45
 8/8 anonim ***** válasza:
Veszély szempontjából annyit behúzhatsz amennyit bírsz.
jan. 26. 08:00

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!