Akik lecserélték a régi, nyílt égésterű gazánjukat kondenzációs kazánra, megérte a beruházás gázszámla csökkenés szempontjából?
Folyamatosan gondolkodom a cserén, hogy lecseréljem a 26 éves régi gázkazánom. A melegvízhez külön bojler van, a kazán csak fűtő.
A házunk nincs szigetelve, 6 radiátor van, átalányt fizetünk, 25 és 27 ezer forint közti összegben havonta. Nem ülünk 18-19 fokban, átlag 22-23 fok van idebent.
A kazánra, az éves karbantartásokkal együtt nem volt több rá költve, mint 300 ezer forint 26 év alatt. A mai napig megy.
Az új kazánokról sokszor azt írják és mondják, hogy kényesek mindenre, az élettartamuk maximum 5 év.
Mert most látom. hogy van az 1990 előtti házak korszerűsítésére ez a pályázat, ezért kezdtem el gondolkodni jobban a dolgon.
De attól félek, hogy az új készüléken majd állandóan jönnek a hibák, ilyen hibakód, lángszakadás, olyan, itt meg ténylegesen ilyesmi nincs, ki van mindig takarítva az égéstér, hőcserélő is ki lett savazazva.
Ha 26 éves, akkor ideje elgondolkodni a cserén. Egyébként is már csak kondenzációst lehet beszerelni. Igen, sokba fog kerülni és kellenek ilyen-olyan engedélyek, kéménybélelés, tervezési díj, stb. De ezt nem tudod megkerülni.
A kondenzációsnál évi karbantartás kell, legalábbis az elején biztos, mert csak akkor garanciás. Nem bírják annyi ideig, mint a régiek, de ez van. Jobb minősévet vegyél, még ha drágább is.
Nekem Baxi van 17 éve.
Előtte télen 50-60 ezerre felment a számlám. Az őrlángok napi 1 m3-t használtak. Egy fűtés- és két melegvíz kazán.
Csere után 25-30 ezer lett a legmagasabb télen.
Két éve áttértem átalányra, 15 ezer körül van.
Eddig egyszer kellett turbó ventillátort cseréltetni benne, ill. kikokszoltatni. Kb. 200 ezer volt.
Köszönöm a válaszokat!
Egyébként próbálkok tájékozódni, de mindenhol teljesen mást írnak.
Van, akik szerint ez a csere mehet sima egyszerűített cserébe, ha a gázvezetékhez nem kell nyúlni illetve a kazán teljesítménye nem nagyobb, mint a jelenlegi.
Illetve azzal kapcsolatban sem találok semmit, hogy megfelelőe-e az új kazán gyári "kéménye", oldalfali kivezetéssel vagy mindenféleképpen kötelező a régi kéményt béleltetni vagy új kémény.
Igen, kérdezzek szerelőt, tudom. Megtettem, de mindenki teljesen mást mond.
Akkor mások hogy szereltetik fel? 2 éve költöztek be egy házba új lakok, pár utcával lentebb tőlünk. Tudom, hogy ott egy öreg néni lakott, meghalt, mások költöztek be.
Ott is úgy van megoldva: [link]
Ezt nem értem akkor.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!