Cserepeslemez, hagyományos égetett cserép vagy milyen héjazat ajánlott vegyesfalazatú lakásra?
Figyelt kérdés
Adott egy kb 70 éves kertesház, melynek egy része vegyesfalazat, másik része vályogtégla. 10 éve vásároltam és már akkor meg volt süllyedve az épület egyik sarka, melynek szinte biztosan az volt az oka, hogy hagyományosan a saroknál vezették le a vizet a tetőről, közvetlenül az épület tövébe, melyet próbáltak egy betonvájattal (járdalapban egy mélyedés) kicsit messzebbre vezetni. Persze ahol kikönnyítették a betont, ott el is volt repedve, szóval a betonlap alá mehetett a víz egy része. Mindezt teljesen kiváltva, én egy féltetőt építettem az épület teljes hosszában, majd onnan jóval messzebbre elvittem a lefolyót, hogy a háztól jó messzire legyen. Az épületen 10 év elteltével még egy kis mértékű elmozdulás lehetett, ez az ablakon észlelhető csak. Most időszerűvé vált egy tetőcsere, mely csak a héjazatra vonatkozik, mivel a faanyag az teljesen jó. A kérdés az, hogy a falakra jutó súlyt csökkenthetem-e azzal, hogy az égetett cserép helyett a jelentősen könnyebb lemezburkolatot választom, vagy van bármi hátránya ilyen esetben akár a lemezfedésnek, akár a súly megváltoztatásának?tegnap 10:10
A kérdező szavazást indított:
Jó választás lehet az említett módon a lemezzel való kiváltás.
Mindenképp hasonló tömegű fedőanyagot kell alkalmazni mint ami korábban volt.
Teljesen mindegy, az épület falazata ennyi különbségre semmit nem "reagál".
1/5 anonim válasza:
Jó irány, hogy csökkented a tető terhét a falazat szempontjából. Viszont ez csak akkor érdemes, ha a tetőszerkezet rögzítése a falakhoz stabil, mert egyébként csinálsz egy könnyített felületet, amivel a szél szeret játszani.
2/5 A kérdező kommentje:
A fal tetején végigfut egy 15cm x 15cm-es faanyag (de lehet hogy 20cm x 20cm) amihez a szarufák rá vannak rögzítve. Így egyben van az egész, tehát egyben megkaphatja a szél az egész tetőt. ;) De egyébként a tetőszerkezet előtt végigfutó féltető miatt alákapni nem tud a szél, illetve le van zárva a padlástér, azaz semmiképp nem tud a szél alákapni.
Persze láttam már üzletlánc tejét is hogy megbontott a szél és hatalmas darabot egyben lekapott.
tegnap 12:04
3/5 anonim válasza:
Ha szűkséges az ácsok megerősitik.A cserepes lemezt merném ajánlani.
4/5 A kérdező kommentje:
Köszönöm a választ!
tegnap 12:30
5/5 anonim válasza:
Legjobb a betoncserép. A fedőanyag önsúlya csak egy kisebb része a tető terhelésének, a szélteher, hóteher nagyobb szerepet játszik. Egyébiránt statikus nézze meg a házat, mert a süllyedés és repedés miatt valószinű hogy szerkezeti megerősítés szükséges (a tetőtől függetlenül).
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!