Kezdőoldal » Otthon » Felújítás » Előfordulhat hogy nincs áthidaló?

Előfordulhat hogy nincs áthidaló?

Figyelt kérdés

Vettünk egy régi házat, 80as években épült.

2 féle ajtó van a házban. 90-es, és kis 60-70 közötti keskeny.

A keskeny ajtókereteket kiszedtem a falból, de nem volt áthidaló felette, csak km téglákat láttam. Nem főfalban volt ez az ajtó.

A főfalban kiszedtem egy 90es ajtót is, afölött volt egy fém áthidaló.

Kiszednék még 2 90est, de félek. A 2-ből 1 főfalban van, valószínűleg van áthidaló felette, ha az előzőből indulunk ki.

De a másik 90-es nem főfalban van.

Afölött lehet, hogy nincs áthidaló?

Tehát a kérdésem: maga az ajtófélfa biztosíthat-e kellő alátámasztást egy ajtónak? Tehát előfordulhat hogy nincs áthidaló, kiszedem az ajtófélfát, és téglákat találok fent?

Ezeket az ajtókereteket én maradandóan szedném ki, nem raknék másikat a helyére, csak bejavítanám.

szept. 9. 08:23
 1/4 anonim ***** válasza:
52%

Válaszfalban régi házaknál a legtöbb esetben nincs áthidaló. Igazából fölösleges is.

Nálam a födémig van benne 1-2 téglasor. Be van szorulva, semmit nem számít, de ha kicsit mozogna is az ajtó tartja, kvázi nincs komoly súly felette.

Főfalban kell legyen. Azért ott se mind1, hogy mi van felette, milyen födém. Nekem van olyan födém részem ahol fordulnak az e gerendák és lényegében ahol az ajtó van ott, lényegében nincs semmi súly felette mert a gerendák átívelnek felette. Lényegében az nem is tartófal ha azt vesszük.

A bejárati ajtóm felett pedig vas beton monolit födém van. Ott se tartana semmit az áthidaló, nem is tuti, hogy van.

Ha az ajtó felett téglákat látsz, akkor ott valszeg nincs áthidaló de tutit akkor kapsz ha levered felette a vakolatot.

szept. 9. 09:07
 2/4 anonim ***** válasza:
Ahogy #1 is írja, válaszfalban nem feltétlen kell. Tipikus, hogy nincs.
szept. 9. 09:28
 3/4 anonim ***** válasza:

Egy ilyen régi háznál bármi előfordulhat, nem lehet tudni látatlanban. Teherhordó falnál se mindig van áthidalás, vagy csak egy fagerenda, ami esetleg el is rohadt. Az ajtó kiszedés ilyenkor úgy történik, hogy először az ajtó fölött le kell verni a vakolatot. Ekkor derül ki hogy milyen áthidaló van. Ha nincs, vagy nem megfelelő, akkor utólag kell berakni. Először kivésni egyik oldalt, oda berakni 2db elemmagas áthidalót vagy acélgerendát. Aztán kötés után a túloldalon kivésni és oda is berakni az áthidalót. Ha ez is megkötött, csak azután lehet kibontani a régi ajtót. Ha először bontanád ki az ajtót, és nincs áthidaló, akkor a fejedre omlik a tégla, de még akár a födém is, ha odaterhel egy födémgerenda és koszorú sincs az épületen.

Előfordul még a boltöves megoldás is, amikor áthidaló helyett állítva rakták a téglákat szögben. Ilyenkor a felűlről érkező terhelést oldalnyomássá alakítja a boltöv.

Ez lehet jól megcsinálva hogy hozzá sem kell nyúlni, vagy olyan szarul mint nálam, hogy a boltöv egyik vége le akar szakadni és repedt a vakolat meg néhány tégla is, szóval ujraépítendő. Szóval bármi lehet. 15 éve amikor egyik rokonunknál cserélték a 1,5m széles konyhaablakot, azt mondta a kőműves nem kell alátámasztani semmit, áthidaló se kell, aztán amikor kiszedték a régi ablakot, az ablak fölötti összes 8-10 téglasor leomlott. Szerencse, hogy nem sérült senki, áthidaló mégiscsak kellett, meg fölötte vissza lett falazva a tetőig...

szept. 9. 16:30
 4/4 anonim ***** válasza:

Nalad legalab boltiv volt epitve. Nalam az idiota elozo lako a valaszfalbol kivesegette boltivesre.

Ugy nezett ki mint az otvar. Raadasul ment felette a falba bevesve kpe vizcso es aramcso is.

Evekkel ezelott lebontottam a fenebe. Vizcso a padloba, a gany boltiv helyere meg gipszkarton boltiv ment.

szept. 9. 16:43

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!