Hőszivattyú vagy Inverteres klíma?
Adott egy 50m^2-es épület, most még csak egy üres helyiség. Lesz benne egy szoba, egy fürdő és egy konyha, nappali, ebédlő egyben. Mivel hűteni úgyis kell, mert mostanság a nyár elviselhetetlen, így arra az elhatározásra jutottam, hogy a fűtés is klímával lesz megoldva, nem lesz gázfűtés, csak klíma. A melegvizet pedig egy boiler fogja megoldani.
Azonban nagyon sokat gondolkodom a dolgon, hogy mégis mi lenne a legjobb.
Ha klíma,
Akkor egy nagyon megbízható készülékre lenne szükség. (a nappaliban illetve a szobában lenne csak egy-egy klíma, a fürdőbe megy be annyi meleg, illetve egy elektromos törölközőszárítóval ki lesz egészítve ha szükséges).
Eddig én ha valaki megkérdezte volna azt mondtam volna, hogy Gree. a Gree márkán belül a prestige készülékeket nézegettem, mint UCrown, amber royale, Airy...Azonban minnél jobban beleásom magam a dologba azt veszem észre, hogy a Gree-re azért van panasz. Hangos, ki-be kapcsolgatja a kültérit, hőfokszabályozása nem mindig tuti... Holott az invertenek az lenne a lényege, hogy csak a teljesítményt szablyozza le, nem leáll.
Fontos szempont lenne, hogy ne kelljen várni a leolvasztásra, ha lefagy a kültéri, hanem fűtés közben az olvasztást is el tudja végezni, azt hiszem erre a Gree Ucrown vagy az Amber royal képes, de nem emlékszem pontosan melyik. Manapság már a tél kifutóban van, de esetleg -5,10 fokban még a hatásfoka ne csökkenjen.
Vetődik fel a kérdés, hogy akkor melyik márka? Mitsubishi, Midea, Daikin, Gree?
Illetve melyik márka lenne képes arra, hogy egy fali termosztáttal vezéreljem (a gree-nek van ilyen termosztátja), esetleg távolról vagy okosotthon keretein belül?
gondolkoztam a hűszivattyún is, de amig két klíma megvan 1-1,5 millából, addig a hőszivattyúra ahogy elnéztem az árakat az nagyon karcsú, pláne, ha HMV-re is használnám. (használati melegvíz)
Tudom elég sok kritériumot felsoroltam, de nem baj, ha 500k darabja a készülékeknek, csak megbízható legyen.
Viszont kb a nappali 30nm, a szoba 15nm, de ezek nagyon kb értékek, tehát nem kell 7kw-os készülék...
Jaa és 3 rétegű ablakban gondolkozunk.
Előre is köszönöm a tanácsokat, ötleteket.
A klíma is hőszivattyú csak épp levegő-levegő.
Klímávalszembeni "hőszivattyúval" mit szeretnél? Levegő-víz? Ahhoz padlófűtés kell, radiátorra nem jó.
Levegő-víz esetén mehetnek a csövek amikre tehetsz fancoilokat ami a vízzel hűt meg fűt és akkor fújja a levegőt.
Vagy levegő-levegő ott is, csak nagy légcsatornákkal.
Végső soron valahogy mindig az jön ki, hogy a sima klímánál nincs jobb választás.
Egy hátránya van, több kell belőle kívülről pedig van akit zavar a több kültéri egység (nem ajánlják a multi-t).
Cserébe:
- Ha elromlik egy, akkor a többi teszi a dolgát
- Nincs bonyolítás, légcsövezgetés, vízcsövezgetés
- Olcsóbb
- Tud párátlanítani is
Nálunk hűtő-fűtő klímák vannak, Fisher-ek, illetve idén tetettünk be Cascade klímákat (ugyanaz mint a Gree).
A Fisher-el van téli tapasztalatunk, 2 telet végigfűtöttünk velük, volt ami 0-24-ben ment. Semmi gond nem volt a leolvasztásnál. Egy kis ideig leáll olyankor a fűtés. Emiatt semmi hátrányt nem érzékeltünk. Talán olyan 5-10 perc a leolvasztás, nem hűl ki miatta az adott helység.
Hangja van a kültérinek, de az se annyira gáz. Én úgy vettem észre, hogy a Cascade mintha halkabb lenne mint a Fisher. Illetve a munkától is függ. Pl nálunk az egyik klímacsövezés van vagy 8-10m is, Azt szerintem szarul rögzítették le, és rezeg. Oda kell majd fogatnom jobban.
Egyébként ha egy falon van a kültéri és beltéri, akkor szerintem minimális a zaj.
A "hőszivattyú"-nak is van hangja.
Víz melegítésre kell max megoldás, pl hőszivattyús bojler.
Ha van lehetőség bekötni a gázt, én nem hagynám ki. Nekünk gázkazán is van, mindenképp jó ha van 2 láb és lehet variálgatni, akár kombinálni.
Van egy 50m2 lakásom, amit kiadtam albérletbe kb 10 éve. Lecseréltem a gázkonvektorokat 2 db Midea oldalfali klímára. Egyik albérlő sem panaszkodott még, hogy télen fázik. A kondenzvízzel szerencsém volt, be tudtam vezetni az ereszcsatornába. A kültéri pedig erkélyen van.
A leolvasztást nem lehet érezni (csak hallani, amikor kattog a szelep). 15 perc alatt nem hűl ki a szoba.
A fürdőszobának van külön egy ventilátoros elektromos fűtése, bőven elég arra a napi 15 percre amíg zuhanyoznak.
Tavasszal és ősszel ki van tisztítva, én szoktam csinálni (zsákkal, klímás mosószerrel), nem egy nagy was ist das.
Utolsó!
Értem, szóval akkor mindenki akinek rossz az épületének a szerkezete ne vegyen légkondit, hanem bontsa le és építse újra... Logikus. Iletve én azt sem hiszem el, hogy ilyenkor mikor 36-40 fok van kint, akkor egész nyáron nem melegszik fel a lakás, mert eleve szellőztetni is kell, azzal is bejön a meleg, ajtónyitogatás, sütés, főzés... Másrészt azért szerintem már vannak költséghatékonyabb megoldások, mint a gáz. Szerintem ez instant hülyeség, de nem értek hozzá.
Köszönöm az eddigi válaszokat.
#5 Félreértettél valamit. Nem lebontani kell, hanem kiegészíteni kell az épületet úgy, hogy az épület klímája javuljon. Néhány példa: előtető építés, tetőhéjazat meghosszabbítás, hőszigetelés. Rengeteget számít mondjuk hogy a déli ablakokat nem éri nyáron napsugárzás (előtető vagy meghosszabbított tetőhéjazat árnyékolása miatt) ugyanakkor télen, laposabb szögben bejut a napfény.
Ami a szellőztetést illeti, nappal minimalizálni kell, éjszakára ütemezendő a szellőztetés. Sütés-főzést a legjobb egy külön épületbe (pl. nyári konyha) csinálni, így a házban nincs plusz hőforrás és büdösség.
"Másrészt azért szerintem már vannak költséghatékonyabb megoldások, mint a gáz. Szerintem ez instant hülyeség, de nem értek hozzá."
Ez már politikai kérdés...
#6 "1,5 hónapon át tartó 35 fok ellen nem lehet pusztán hőszigeteléssel védekezni"
Önmagában nem is elég a hőszigetelés, viszont a fent említett hasznos praktikákkal, tehát mondjuk a jól ütemezett szellőztetéssel rengeteget javíthatsz az épület klímáján.
Gyakori hiba pl. hogy sokan 0-24-ben tárva-nyitva hagyják az ablakokat, vagy egy állandó bukó pozícióban. A közhiedelemmel ellentétben nem a nyitva tartott ablak hűti le a szobákat, hanem az hogyha az ablak nyitvatartást jól ütemezed. Ha rosszul van ütemezve, akkor kintről megy be a meleg, a hőszigetelést megkerülve a beáramló meleg belűlről forrósítja fel a falakat, amely már nem képes visszahűlni éjszaka. Vagyis egy rossz szellőztetési technika mellett a hőszigetelés nemhogy előnyös, hanem kifejezetten hátrányos.
Fontoljátok meg a leírtakat, én ennyit tudtam segíteni. Aztán hogy mivel érdemes fűteni, azt meg majd a politika eldönti...
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!