Milyen fűtési és melegvíz előállítási rendszert építenél ki ezekkel a feltételekkel?
Kb. 100m2 ház
-vezetékes gázhálózat nincs a településen
-villamos hálózat: 10A, bővítés nem lehetséges a közcélú hálózat elavultsága miatt.
Milyen fütés rendszer van az épületben?
Szükséges cirkuláció?
Ilyen feltételekkel add el és vegyél olyan helyen ahol vannak normális közművek! 10A manapság semmire sem elegendő, megy a bojler és már a mikrót sem tudod elindítani...
Egyáltalán kértél hálózat fejlesztést?
Ez a pénzedtől függ. Rokonomék egy közel passzív házat építettek, ahhoz nem kellett semmiféle gázbevezetés, áramot sem használnak sokat még a fűtéshez sem. Alternatív fűtésnek gázpalackról üzemeltethető kis kazánféle van betéve, de soha nem volt rá szükségük és tavaly napelemük is lett már. Mondjuk én csodálkoztam, hogy az nem volt eleve betervezve a házhoz, de pont azért csináltak ilyet, hogy kevés energiát kelljen használniuk.
Maga a ház belső rendszere nagyon sokba került - és persze eleve így kellett építeni az egészet. Ez meghatározta az épület alakját, betonból kellett csinálniuk, nagyon sok szigeteléssel, hővisszanyerő légkeringtető rendszerrel stb. stb. Ők már 12 éve kezdték az építkezést, azóta sokkal egyszerűbb, jobb módszerek is vannak már.
Viszont ha már meg van a ház akkor is valami hasonló rendszer beilleszthető, csak kevésbé hatékony. A lényege, hogy nem kiszellőzteted a meleg, felfűtött levegőt az ablakon, hanem egy ellenáramú hővisszanyerő rendszer szellőzteti a házadat automatikusan. Így nagyon kevés energia kell a fűtéshez - ez pedig elektromos. Padlófűtés van náluk.
Köszönöm a válaszokat.
Jelenleg semmilyen fűtési rendszer nincs, tavaly még vaskályhákkal fűtöttünk. Kibontottuk azóta a ház belsejét, a padló fél méter mélyen ki van ásva, mert új rétegrend lesz, kétszer betonozunk, a kettő között víz és hőszigetelés lesz. Idén visszakerülnek a vaskályhák. Hosszabb távon viszont elég kényelmetlennek tűnik minden nap 3 kályhába óránként rakni a szenet és a fát hogy 20-22 fok körüli hőmérséklet legyen, reggel pedig 5 fokra lehűl az egész ház.
Két hűtő-fűtő klíma nem hiszem hogy elég lenne ide, és a 10A hálózat el sem bírná. A cserépkályha talán megfontolandó, de abból is kettő kéne legalább, és a tüzelőt ugyanúgy hordani kéne a szobákba. A kémények sajnos nem túl jó állapotúak, bélelni kéne őket Furanflex eljárással mivel elhúzásosak, erre kéményenként 600ezer Ft-os árajánlatot kaptam. Így inkább csak tartalékként érdemes szerintem megtartani a kéményeket.
Az eladás nem opció, nagyon jó, csendes, nyugodt környéken van, és valószínűleg az árából hasonlót se kapnék 30km-es körzetben. Természetesen kértünk hálózatfejlesztést, azonban több évbe telik mire a szolgáltató fejleszt. Közel 1km hosszúságban le kell cserélni az utcán haladó kábelt, és a trafóállomást is át kell alakítani.
A jelenlegi elképzelés a vegyestüzelésű kazánnal történő fűtés egy nagy puffertartállyal, továbbá ehhez hozzá lenne kötve egy fűtőpatronos indirekt tároló. Így a melegvíz is előállítható lenne vegyestüzelésű kazánnal télen, nyáron pedig a fűtőbetét melegítené mint egy villanybojlernél.
Ehhez mit szóltok, jó lesz?
A passzív háztól nagyon messze áll ez az épület, semmilyen szigetelés nincs rajta, a tető is csereérett, de jónéhány évig csak javítgatások lesznek a korlátozott anyagi keretek miatt. Így a tető egyenlőre alkalmatlan a napelem befogadására, bár ahogy hallom mostanában, talán nem is a legjobb választás ez, a szaldós kalkuláció kivezetése és a téli időszakban jellemző alultermelés miatt.
Ha a fatüzelést akarod legalább egy időre kényelmesebbé tenni, akkor vegyetek régi olajkályhát vagy új PB palackkal működő gázkályhát!
Amikor hazaértek akkor lehet fűteni akár egy jól kiépített kandallós megoldással, vegyes tüzelésű kazánnal, ez biztosíthatja a fűtés javát és a melegvizet, este meg be lehet kapcsolni a kisebb teljesítményű olajkályhát vagy PB gázos kályhát, hogy tartsa a meleget legalább annyira, hogy ne kelljen 3-szor megrakni naponta a többit.
3-as vagyok
A termokokszos cserépkályhába évente egyszer kell begyujtani, és folyamatosan ég, egyenletes meleget ad. Szabályozni lehet az égést, munka, és kosz alig van vele. Fontold meg.
Amit kitaláltál teljesen jó megoldás :) A vészhűtő kört ne hagyjad ki belőle!
Egy automatizált rendszer, már karcolgatja egy 9 KW-os panasonic/fujitsu/daikin stb hőszivattyú árát ,telepítési költségek nélkül ami + ~0,7-1,2 millió. Fával és szénnel jelenleg drágább fűteni, mint gázzal. Gázhoz képest a hőszivattyú kb 50%al fogyaszt kevesebet, és élettartama alatt nem tud megtérülni a beruházás a kondenzációs kazánhoz viszonyítva.
Neked ebben az állapotban 16 Kwos hőszivattyú kéne, ami már túl költséges, sosem fog megtérülni a fához képest. Szigetelés után elegendő lehet a 8-9 KW-os is, ami már 10-15 év körül megtérülhet, majd vehetsz egy másikat, de nem kell fátvágnod, szenet pakolnod. Nevezzük a kényelem árának a te esetedben.
Ha nem realizálható 1-2 éven belül a komplett szigetelés elkészülte, és nem probléma a fa munka, felejsd is el a hőszivattyút. Maradj a vegyes kazán puffer kombónál. Szigetelés nélkül kájhákkal fűtesz, mert a 9 kw-os gép csak átmeneti időszakban tudja majd fűteni a házat.
A 7 milliós állami támogatást nagyjából neked találták ki.
Ha az utcában mindenki igényli a hálózat fejlesztést gyorsabban megy a dolog. Ugyan ezt végig csináltam, 2021.05.29-2022.06.12, és összesen 4 igényeltük, én voltam az utolsó csatlakozó. A többiek kb fél évvel korábban kérték, így 1,5 évvel lehet számolni. A gyorsabb folyamathoz min 10 háztartási igény szükséges, ekkor 6 hónap alatt megvan.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!