A miénk beton. Nincs is térerő a ház egy részében. :D
A dolgok pikantériája, hogy van egy 12 éves pici (12 nm) utólagos beépítés, az viszont fa úgy, hogy maga a tetőszerkezet is 12 éves.
Ha tippelnem kéne ezekben a házakban bármi is lehet. :)
2024. júl. 23. 10:31
12/17 anonim válasza:
Időbeli sorrendben: fafödém, Horcsik födém (betongerendás téglabetétes), kefnis födém, ezek fordulnak elő leggyakrabban. Néha találkozni monolit betonfödémmel is. De olyat is láttam hogy vasuti sineket használtak, közötte bevasalták és lebetonozták. Sőt olyan is van, hogy a fafödém a padlás felől le van betonozva.
2024. júl. 23. 10:53
13/17 anonim válasza:
Felén jellemzően attól függ, hogy mikor épültek. A 70-es évek végétől már inább a VB-genebás bélstestes betonfödém volt a jellemző. Az 50-es években még a fa, nádszövetes stukatúrral.
Aztán van összvér megoldás is, mint az én házam. Megvették a kalsszik fafödémes kockaházat '78-ban. A költséghatékonyság jegyében csak bővítve lett. Így kívülről már egy relatv modern nyeregtetős háznak néz ki, de műszakilag meghagyták teljes egészében a régi részt. Az "új" rész már betonfödémes, tetőtérbepítéssel, a régi meg fafödémes, használaton kívüli padlástérrel. Mindez egy házon belül.
2024. júl. 23. 16:10
14/17 anonim válasza:
#13 A fafödémes rész vélhetően parasztház volt, toldalékkal lett belőle Kádár kocka. Nekem is ilyen van.
2024. júl. 23. 22:17
15/17 anonim válasza:
#14, mit értesz parasztházon? Még a kádárkorszak előtt épült, valóban. De nem tornácos vályog vagy ilyesmi, amit falvakban még látni. Alápincézett tégla fafödémmel, kinézetre ugyanolyan kisebb sátortetős ház volt, mint a későbbi klasszik kádárok. Pécs belvárosáról van szó, ott parsztok nem tudom mennyire voltak jellemzőek.
2024. júl. 24. 06:51
16/17 anonim válasza:
#15 Parasztház alatt a 3-as, esetleg 4-es tagolású hosszúkás házakat értem. Azaz utcafronton egy jó nagy szoba, a ház középrészén konyha kemencével (itt volt a bejárat), az udvar felöli részen pedig még egy szoba vagy kamra vagy mindkettő. A tetejük lehetett nyeregtető oromfallal vagy hosszúkás sátortető. Anyaga lehetett vályog vagy tégla.
A 70-es években szokás volt az ilyeneket megtoldani. Az utcafronti szoba (tisztaszoba) mellé került még egy szoba, e mögé pedig a fürdő-WC helyiségek. Így az eredeti, hosszúkás alaprajzú ház négyzetessé, vagy L-alakúvá vált, Kádár kockát képezve.
Ilyen esetben van az hogy a régi rész fafödémes, az új részen pedig már betonfödém van.
2024. júl. 24. 09:42
17/17 anonim válasza:
Ez pont nem olyan volt. Nem hosszúkás, hanem kockaház volt sátortetővel eredetileg. Átépítés után lett más alakja nyeregtetővel. Saroktelek, tehát nagyon olyan sincs, hogy utcafront, meg hátsókert. Egy kis előszoba volt, ahova lépcsőn lehetett felmenni. Abból nyílt, egy szoba meg egy konyha. WC meg szerintem pottyantós. Az 1800-as évek végén épült. A neten találtam már régi légifelvételt, amin látszik a régi ház, igaz nem túl jó felbontással. A közelben volt egy katonai repülőtér, ahol a második világháborúban egy gép le is vitte a ház tetejét. Később ezt vették meg a szüleim 78-ban. 78 és 80 között bővítették. Gondolom arra nem volt pénz, hogy az egészet lebontsák és nulláról teljesen újat építsenek.
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik. Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!