Kezdőoldal » Otthon » Felújítás » Milyen gyakran szorul egy...

Milyen gyakran szorul egy lakás felújításra?

Figyelt kérdés
Lakást szeretnék venni. 2006-ban épült és a hirdetés alapján beköltözhető, jó állapotban van, de ismerősöm figyelmeztetett, hogy ha 2006-ban épült akkor számoljak azzal, hogy tuti kell költeni felújításra. A képek alapján jó minőségűnek tűnik a lakás.

2024. máj. 18. 12:14
 1/8 anonim ***** válasza:
100%

Hát ideális esetben 20 évente, de 25-30 éves lakás lehet aránylag jó állapotú még.

Pl műanyag ablak élettartama elvileg 15 év…

2024. máj. 18. 12:27
 2/8 anonim ***** válasza:
29%
Az én lakásom 1964-ben épült! És 1979-ben költöztem be a jelenlegi lakásomba! 1979-ben is csak biztonsági festés volt. Majd 1987-ben a két szobában villanyvezeték felújítás volt. Az 1990-es rendszer váltás óta a pénz el értéktelenedőt. Igy éppen hogy csak annyit keresek hogy a lakást fenntartom. Vagyis éppen hogy ki fizetem a havi rezsi számlákat. Felújtás 1987 óta nem volt. Úgy hogy nem szorul semmikor felújításra egy lakás. A lakást akkor kell felújtani, ha fel szeretnéd újítani.
2024. máj. 18. 13:26
 3/8 anonim ***** válasza:
100%
Hát, képeken sokminden nem látszik. A víz, villany és gáz nem túl gyakran szorul felújításra, egy 2006-ban épült esetében jó eséllyel nem lesz gond. Akkoriban már a nyílászárók is korszerűbbek voltak. Úgyhogy a költséges dolgok ha megfelelő minőségben kerültek beépítésre, akkor azzal nem kéne hogy probléma legyen. A burkolat hibái szembetűnőek, azt hamar észre lehet venni. A festés meg ízlés és igény szerint minden lakásban szükséges időnként. Fűtés esetén okozhat problémát pl központi fűtés esetén, ha nem kondenzációs kazán van, akkor egy csere esetén már csak új előírásoknak megfelelően lehet cserélni. Társasházak esetében nem lehet mindent egyszerű módon. Ugyanez klíma felszerelés, kondenzvíz elvezetése, páraelszívó kivezetése vagy villamos hálózat esetén pl bővítésnél nem csak a saját lakáson belüli tényezők vannak. Ezekkel nem árt tisztában lenni, okozhat kellemetlen meglepetést, hogy azt hiszi az ember hív egy szerelőt, aztán 3 ember 3 félét mond. Végül kiderül, hogy helyi adottságok miatt nem kivitelezhető az egyszerűbb módja pl egy kazáncserének.
2024. máj. 18. 13:51
 4/8 anonim ***** válasza:
100%
Valamikor azt olvastam, hogy kb. 40 évente szinte újra kell építeni egy lakást. Mi 45 éve lakunk egy csaknem 100 éves ház egyik lakásában. Ezalatt kétszer kellett a fürdőszobát átalakítani, egyszer a konyhát, a 3 szobából kettőnél át kellett rakatni a parkettát. A kisebb javítások és karbantartás szinte folyamatos ráfordítást igényelnek.
2024. máj. 18. 14:01
 5/8 anonim ***** válasza:
100%

A réz idomok élettartama, ha vakolat éri őket mert nem csomagolták be 20-25 év (ritka, mert csak a csövekre csomagolták abban az időben). Így ennyi idő után várható a víz vezetékek felújítása.

Burkolatokat akkor kell cserélni, ha nem tetszik vagy silány minőségűt használtak és megkopott.

Gázkazán 15 évesen valószínűleg turbós, a hőcserélője biztosan cserés, és komoly karbantartás vár rá ha elhanyagolták. Vagy komplett csere hamarosan. A fűtési rendszer simán kibír 25-30 évet komoly beavatkozás nélkül. Közepes minőségű szanitereknek, csapoknak ennyi idő után még semmi baja, de a dupláját is kibírják. Ezeknek az ellensége a nem megfelelő tisztító szereke használata, de az is csak felületi hiba, ha zavar cseréled, ha nem akkor működik foltosan is. A wc tartály besejét ennyi idő alatt tönkre vágta a vízkő, javítható fillérekből, ha van még felújító szett hozzá.

Elektromos hálózat esetében a kapcsolók a gyenge pontok, silány minőség esetén előfordulhat, hogy cserélni kell 1-2-őt vagy igény szerint az összeset.

A jó minőségű nyílászárók esetében az üveg a gyengepont, ennyi idő alatt kimegy belőle a gáz és romlik a hőszigetelése. Ha akarod cseréled, ha akarod nem.

Ha én venném meg telibe burkolat cserét csinálnék, villamos szerelvények átrakása-sokszorozása, új lámpák, új szaniterek, új csapok. De sok ember csak kifesti vagy még azt sem. A 2006-os lakás még nem túl régi.

Az előző házamat 20 év után nem felújítottam, hanem építettem egy újat. 25 m2-el nagyobb meg sokkal szebb is, mint az előző.

2024. máj. 18. 16:25
 6/8 anonim ***** válasza:
100%

Vízvezetékrendszer elvileg simán kibír 30-40évet,de nyilván ott is lehetnek alkatrészek amik idővel előbb megadják magukat. Villanyra szoktak mondani 20éveket,de szerintem ha megfelelő a kivitelezési technológia és nincs baszogatva akkor ott is lehet 30-40év simán. Persze egy villanykörténél ne számíts ennyire. :D

A gáz hasonló 20éves kategória a használati eszközök terén,de azt ügye minden évben érdemes felülvizsgáltatni, szénmonoxid stb.

A faszerkezetek hamar elvetemednek,ha nincsenek rendszeresen kezelve(és nagy eséllyel nem lesznek). Nedvesség ,hő ezek majdnem mindenre hatással vannak. Mint ahogy a rezgések is. Volt egy tizenX éves tehergépkocsi hátsó szárnyas ajtókban üveg. Egyszer már nem bírta tovább és becsukáskor apró kis darabokra tört az egyik. Remélhetőleg az ablakok nem halnak el ilyen hamar de azok se lesznek örök életűek. Manapság a fix szerkezeten kívül szinte semmire nem mondanak 30-40évnél többet,de inkább a 15-20év a jellemző. Persze mindent le lehet lakni a sárga földig.

2024. máj. 18. 20:52
 7/8 anonim ***** válasza:
Amúgy attól,hogy 2006-ban épült még nem biztos hogy költeni kell rá. Lehet hogy volt azóta felújítva is. Nagyon sokat számít hogy miből,milyen, hogyan lett kivitelezve,használva, ezekre nagyrészt úgyse lesz rálátásod,csak kitapasztalni fogod tudni.A külső gyakran csalóka. Több lakásban is voltam ami elsőre jól nézett ki,de idővel rájöttél ,hogy melyiknél milyen zavaró dolgok vannak. Volt ahol repedt a fal, van ahol ott se vagy,de a fürdő fekete por lesz 1 hét múlva-kádon is-,mert valami szar porzik lefelé vagy a ventillátor hordja be kitudja. Vagy csak a vártnál jóval nagyobb lesz a hőveszteséged télen,mert vagy eleve nem volt mindenhol hőszigetelés mint ahogy azt állították,vagy nem annyi, vagy ha panel/társasház,akkor lehet hogy a szomszédokat is te fűtöd,de a nagy hőtároló tömeg is csodákra képes,bár az kevésbé probléma szerintem. Elfagyó vezetékek, süllyedő alap, rozoga tető, repedő fal, penészedő fürdő ,ezeregymillió dolog lehet. De alapvetően ha 2006os és jól néz ki én sem gondolnék rosszra,de sose tudhatod,nem voltál ott amikor épült és nem te használtad majdnem 20 évig.
2024. máj. 18. 21:02
 8/8 anonim ***** válasza:
100%

A felujitas az igeny kerdese, nem kotelezo. A karbantartas, javitas az mar mas dolog.

Szuleim haza a 70es evek kozepen epult de soha nem volt teljesen felujitva. Voltak ujitasok ugy a 2000-es evek ota, pl mas a furdo, mas a konyha, ablakok egyenkent ki lettek cserelve az evek soran. Viszont a belteri ajtok fele meg az eredeti, a teto nem lett soha lecserelve, nincs leszigetelve, a kapu is ugyan az.

Ettol meg mukodik minden csak nem modern. A teton is a regi cserepek vannak amik kozul neha ki kell cserelni parat mert eltorik. A mai modern cserepek betonbol vannak, nem tornek el, sot mar nehanyan fem tetot csinaltatnak ami cserep mintazatu.

Nagyon sokan, foleg idosek a mai napig olyan hazakban elnek amin soha semmi nem lett felujitva.

Ha modern hazat akarsz akkor viszont 15-20 evente fel kell ujitanod mert ennyi ido utan elavul minden, valtozik a trend es a technologia is fejlodik.

2024. máj. 19. 02:49

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!