Hová érdemes rakni a kőzetgyapotot?
"A szigetelés ennél fogva a gerendázat fölé nem bír kerülni, mert az a levegőben nem bír megállni "
Ugyan nem írja T.Kérdező, de meglévő födémről lehet szó, ahol simán mehet a hőszigetelés a meglévő födém felső síkjára.
A rètegrend magyarázata:
Kezdjük azzal a tènnyel, hogy a hőszigetelès meleg oldalán zárunk párát. A fólia fölè mindig annyi hőszigetelès kell, hogy ne alakulhasson ki harmatponti hőmèrsèklet a fólia alatt. Mivel nem lesz harmatponti hőmèrsèklet, nem lehet párakicsapódás sem a fóliánál. A fólia alatt a lakótèrrel egyezző páratartalom lesz, ès közel hasonló hőmèrsèklet.
A falak irányába azèrt nincs fólia mikor kívül szigetelik, mert a fal lekezeli a párát, valamint a vakolás lègzárást biztosít.
Vannak hőszigetelő anyagok ami alá nem kell fólia, mert vagy önmagában párazáró is, vagy lekezeli a párát.
A sarazott fafödèm is lègzáró, jó párafèk, kezeli is jól, nem kell plusszba fólia, mehet rá a hőszigetelès.
Áh. S ha ennyire tudományosan állunk hozzá ehhez, akkor mondjuk egy 23 fokos hőmérsékletet felvett levegő esetében is hol van a harmatpont? Hány foknál? Vegyünk egy átlag 50%-os páratartalmat. Abban nem vitatkozok veled, hogy pl. egy sarazott födémnél nem szükséges a fólia, hisz írtam is, hogy jobb, ha nincs. Fa gerendákról van szó, aminél a közöket is szigetelhetné a kérdező, tehát a közök nincsenek feltöltve se sárral, se salakkal stb. Ő ezt nem akarja, ki akar feszíteni egy fóliát és erre akarja rátenni a hőszigetelést. Ha és amennyiben erre rákerül egy fólia (a gerendák fölé), akkor állítod-e, hogy a harmatpont nem tud kialakulni a fólia alatt akkor, ha erre még rákerül mondjuk 15cm kőzetgyapot hőszigetelés és a külső hőmérséklet pedig legyen -5 fok. Mert akkor ezzel azt állítanád, hogy a kőzetgyapot szigetelés belső (a fóliával érintkező) felülete -5 fokos hőmérsékletben sem tud lehűlni 12 °C fok alá! Szerinted ez lehetséges? Továbbá maradjunk a -5 foknál. Hány cm kőzetgyapotra van szükség ahhoz, hogy a fólia alatt ne alakuljon ki harmatponti hőmérséklet, úgy, hogy maradjunk annál, 12 fok a harmatponti hőmérséklet? S akkor nézzünk mondjuk egy extrém hideget, idén is volt közel egy hét ilyen, legyen -12 fok a külső hőmérséklet, legyen a fólia alatt a födém közelében továbbra is 20-23 fok, hány cm kőzetgyapot szükséges ahhoz, hogy ne alakuljon ki harmatponti hőmérséklet a fólia alatt?
Én itt befejeztem a vitát egyébként mert nem látom értelmét, hisz mi a bánatért? Már csak a kérdezőt győzködöm igazából! Én két szememmel láttam, tapasztaltam, hogy mi történt ekkor, hogy páralecsapódás történt a fólia alatt, 15cm kőzetgyapot szigetelésnél és áztak a gerendák. Így nekem ehhez nem kell egyenlet, nem kell képlet. Ezért kulcs egyébként a fólia, hogy az hol van, mert ha az a gerendák felett van, akkor a gerendák áznak ha netán a fólia alatt történik páralecsapódás és van az a hőmérséklet, amikor ez megtörténhet (sarazott födémnél is).
Nos, ezèrt tesznek 15-20cm szigetelèst.
De nyugodtan felengedheted a párát ha ez a gondod.
A hőszigetelès hideg oldalán, mèg a hőszigetelèsbe kicsapódik a pàra a harmatponti hőfok miatt. A vizes hőszigetelès veszít èrt3kèből, a vizesedès miatt egyre jobban a meleg oldal felè fog kicsapódni a nedvessèg. A hőszigetelès vizes lesz, funkcióját elveszti, a víz leszivárog lassan....
Extrèm esetbe ezt kapod [link]
17!
A fólia alatt nem fog lecsapodni a pára, mert nem tud, nincs miért. Ott ugyanolyan meleg van mint a gerenda alatt.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!