Szigetelni belülről ilyen módon?
Tisztában vagyok vele, hogy kívülről ajánlott szigetelni, ismerem az indokokat, ezeket a válaszokat spóroljátok meg ha lehet.
A ház telekhatáron van, üres telek van mellettünk. Felkerestük a szomszédot, hogy szigetelnénk kívülről és lenne egy 10-15cm-es átlógás és hozzájárulna e.
Kb 1 hete volt, ígérte, hogy megbeszéli a férjével, azóta is keres. Valszeg soha többet nem fog keresni. Sérelmezte, hogy 30+ éve a telekhatárra építették a régi tulajok a házat, úgymond "azt se engedtük meg és mégis odaépítették". Szóval lehet most rajtunk áll bosszút.
Kb 1 hónapon belül ki lesz méretve a telek meg a ház, hátha van még annyi tartalék, hogy le lehessen kívülről szigetelni.
Ha csontra a határon vagyunk vagy rosszabb, akkor csak a belső szigetelés marad mint lehetőség. Azokon a falrészeken.
A nappali fala (kb 4mx3m, a lépcsőház (kb3x3m), illetve még kamra és kazánház meg a műhely. Sajnos a fürdőt nem rég újítottuk fel, azt nem szívesen bontom már vissza. (kb 30 méter hosszú a ház, tehát olyan 30x3 azaz 90m2 falfelület felület)
A teherhordó falak nagy méretű beton téglából vannak, kb 40cm, a külső részben a nagy lukakban a legtöbb helyen van polisztirol, így nem annyira szörnyű mint pl b30-as tégla.
Át fogom gondolni a multiport mint lehetőséget. Eléggé drága. Csak a nappaliban lenne kb 2-300e Ft az a 16m2. Még lehet úgyis megérné.
Gondolkodtam polisztirolon, konkrétan:
XPS-t használnék és zártcellás ragasztó habot, minél nagyob felületen, hogy ne tudjon járni mögötte a levegő.
Lezárni akár több réteg vastag fóliával lehetne, a falrészeknél is tömítve a fólia alatt, pl bitumenes ragasztóval.
Aztán akár rátenni még egy gipszkartont legaláb 5cm-es vázzal, azt is lefóliázni, alatt légrést hagyni, ott is rendesen tömíteni.
Szerintem ezzel a penész lehetőséget eléggé le lehetne csökkenteni.
Nem számoltam ki, de lehet, hogy egy ilyen rendszer a végén hasonló áron lenne, vagy legalábis közelítené a multiport. Akkor meg nincs sok értelme.
A belső szigetelés még okozhatna problémát a válaszfalaknál, hisz az közvetlenül kapcsolatban lenne a szigeteletlen fallal.
Mit gondoltok? Személyes vélemények érdekelnek, nem a szokásos betanult szövegek (nem szigetelünk belülről, kérdezz meg egy szakemberet, stb szokásos válaszok)
Köszönöm!
Én biztosan nem verném magamat óriási költségekbe hogy belűlről szigeteljek - mint magad is megállapítottad, bonyolult a konstrukciós kialakítás, és az anyag is aránytalanul költséges.
Hagyd így ahogy van egyenlőre, az idő megoldja a problémát, nincs azzal baj ha az az oldal később lesz leszigetelve.
Ha van rendes fűtés, és vizszigetelés a fal alatt, akkor nincs penészképződés (annak ellenére hogy hőhid viszont van).
Amit viszont érdemes megcsinálni, hogy a tető elegendően nyúljon túl a falakon, hogy a falakat minnél kevesebb csapóeső érje. És ereszcsatorna is legyen mindenképp, megfelelő vízelvezetéssel. Ezeket a szomszéd engedélye nélkül is meg lehet csinálni és sokkal fontosabbak mint a hőszigetelés. (azt meg bizonyára tudod, ha belülről szigetelsz, hideg marad a falad, belefagy a víz és statikailag károsítja hosszútávon a szerkezetet).
#9: És mé jó kis hűhidak is keletkeznek, amik penészedni fognak.
Semmiképp sem jó megoldás az egyik fal külső, másik belső szigetelése.
Értem én a felvetett gondokat. De akkor mi a megoldás, ha a 4 fal közül 1-et nem tudok leszigetelni?
Az nem megoldás, hogy "az idő megoldja", mert nem fogja.
Hőhidak most is vannak amúgy (meg lesznek is amíg világ a világ) és penész is van rendszeresen mindenhol. Főleg, hogy a lépcsőház fala szélei valszeg vasbeton (is). Így az jobban hül mint a sima falazóanyag.
Ha sehogy nem szigetelem le azt a falat, akkor az lesz a hőhíd erősen, amikor a többi szigetelve van. Illetve most is extra hőhíd.
"De akkor mi a megoldás "
Kétszer is le lett írva:
"Fizessetek nekik valamennyit, az általában megoldja a az ilyen problémákat."
"Beszélni kell a nyanyával!!"
Nagyon ellene vagy a dolognak, gondolom nem sikerült túl jól a beszélgetésetek, de sajnos muszály lesz lenyelni a békát.
Derítsd ki milyen piát szeret a mammer, menj át egy flaskával, ölelgesd meg és meghunyászkodva kérd meg hogy engedje a külső szigetelést!
A legrosszabb az ha belülről szigeteled le! Azt semmiképp ne csináld! Az annál is rosszabb ha nem csinálsz semmit!
Elsőnek a földmérés.
Aztán lesz dolgom úgyis jogásszal más kérdésben, de ahogy írtam, a jogszabály eléggé egyértelmű:
Az elő-, oldal- és hátsókert előírásai
35. §
(8) * Az utólagos hőszigetelés és homlokzatburkolás
c) az oldalhatárra kiépített épület esetében a szomszéd ingatlan tulajdonosának hozzájárulása esetén a szomszéd ingatlanra átnyúlhat, azzal, hogy az érintett telkek beépítettsége ennek megfelelően eltérhet az építési övezetre, övezetre előírt megengedett legnagyobb beépítettség mértékétől, az utólagos hőszigetelés és homlokzatburkolás által elfoglalt terület mértékével.
Kint volt a földmérő.
A valódi telekhatár kb 20cm-re a ház mögött van.
Ez úgymond a hibahatáron belül van, így nem lehet feltüntetni sehol, nem jelölheti meg sajnos.
Viszont nyugodtan rászigetelhetek. Akkor is rendben lesz minden. Nem köthet bele senki. Se a nyanya, se egy másik földmérő.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!