Festéküzletben lejárt festéket vettem, de csak otthon vettem észre, hogy rá van írva a dobozra a lejárata. Visszavittem, de nem vették vissza, arra hivatkozva, hogy a festékek nem tudnak lejárni, nem is értik, hogy miért írták rá.. Mire hivatkozzak?
Próbáltam megkeresni a törvényt, vagy jogszabályt, amire hivatkozhatok, hogy igenis fel kell tüntetni és addig használható csak fel, de nem találok sehol ilyen előírást. Találataim szerint csak az élelmiszereken kötelező feltüntetni, hogy meddig felhasználhatóak, meddig jók.
Tudtok segíteni, hogy mire hivatkozzak? Egy komplett ház kifestésére elegendő mennyiségű festék, különböző színekben, rengeteg pénzért vettem. :(
Köszönöm előre is válaszaitokat!
Alapvető fogalmakkal nem vagy tisztában.
Ahelyett, hogy itt pattogsz, már rég utánézhettél volna és akkor nem terjeszted a hülyeséget.
A mai festékek már térhálósodással alakítják ki a pigmentek egymáshoz és a felülethez kötődését. Ez az anyag nem képes korlátlan ideig térhálósodni, a szavatossági idő után lassan bedöglik. A pigment és a töltő anyag gyakorlatilag csak rászárad a falra, az eredeti tapadási erőnek és kopásállóságnak a töredékét éri el.
Mikor jártak le? Mindegyik le van járva?
Én 10 éve lejárt (eddig bontatlan) festéket használtam fel. Semmi baja nem volt. Kicsit már szét volt tagozódva, de alapos keverés után homogén lett megint.
Persze nálad más a leányzó fekvése, mert nem a polc tetején találtad, hanem frissen vetted és nagy mennyiség....
Nem feltétlenül van minden terméknél értelme a lejárati időnek. Öblítők például meg tudnak büdösödni, de só, ecet, stb esetében semmi értelme. 10 millió éve ott van a hegyben a só, kihozzák és ráírják hogy 2 év múlva megdöglik... Biztos van olyen speciális festék is ami esetleg valami szerves anyagot tartalmaz ami meg tud rohadni, de az átlag festékekben az oldószeren kivül nem tudom mi az ami el tud párologni, vagy meg tud "romlani"... halmokban tárolják a gyárak udvarán, raktáraiban az alapanyagokat és semmi bajuk nincs. Aztán amikor összekeverik mindjárt romlékonyak lesznek? :DD
A válaszom ajánlom a rinyálós válaszoló figyelmébe.
Én használtam már kapura rég lejárt olajfestéket.
Kb fél évig még jól nézett ki, de egy éven belül nagyon kifakult a sötétbarna szín, ahol nap érte.
Ahol összeértek a felületek, ott sötét maradt, de egy év alatt olyan lett, mintha 15 éve lett volna festve.
.
Fúróval nagyon sokig kellett kevernem, hogy rendesen homogenizálódjon és
lehet, hogy több oldószert kellett beleönteni, mint az előírt, de az biztos, hogy a festék is "meg tud romlani".
.
Pár hónap biztos nem számít, de pár év az már lehet problémás.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!