Kezdőoldal » Otthon » Felújítás » Vidéki kis ház udvarán a...

Vidéki kis ház udvarán a vízórától beljebb történt csőtörés esetén a 40 éves öreg csőrendszer belsejében elvezethető-e egy kisebb átmérőjű, flexibilis vízcső, hogy ne kelljen vésni és betont bontani?

Figyelt kérdés

Ez szabályos lenne így?

Nem szeretnék százezreket költeni bontásra, újrabetonozásra, burkolásra és újracsövezésre, ezért szeretném a régi csövet felhasználva, annak a belsejében bevezettetni a szerelővel a kisebb átmérőjű vízcsövet a házba, ha ez kivitelezhető és szabályos. A szerelővel még nem beszéltem. A házat nem életvitelszerűen lakjuk, csak víkendház.

2023. okt. 18. 12:56
1 2
 11/19 A kérdező kommentje:
Köszi mindenkinek!
2023. okt. 19. 09:47
 12/19 anonim ***** válasza:
Majd számolj be, hogy mi lett a megoldás!
2023. okt. 19. 23:14
 13/19 A kérdező kommentje:
Oké, még ki sincs ásva, fel sincs tárva a konkrét hiba, majd ha lesz rá idő. Egyelőre csak el van zárva a főcsap az óra előtt.
2023. okt. 20. 11:18
 14/19 anonim ***** válasza:

Milyen típusú cső?

Milyen átmérőjű cső?

Miből jött a gondolat hogy teljesen használhatatlan a régi rendszer?

Mennyibe kerülne - ha nem javítható a hálózat - a KPE 10 baros nyomócső?

2023. okt. 20. 18:29
 15/19 A kérdező kommentje:

Egyik háznál cserélték a nyáron ugyanezt az eredeti, 40 éves vagy idősebb vascső bekötést és az egész udvaron végigmenő régi vascső szét volt rozsdálva, műanyagra cserélték. A régit bennehagyták a földben és felette vitték el az újat a házig 20 méter hosszan.

Én csak 3+3 métert akarok, de hogy megelőzzem a bontást, ezért gondoltam, hogy kisebb átmérőjű flexi csővel a régi cső belsejében.

Majd kiderül, ha ki lesz ásva. Hátha ideiglenesen menthető a régi és hátha csak egy kötés, vagy elágazás ment szét.

"Mennyibe kerülne - ha nem javítható a hálózat - a KPE 10 baros nyomócső?"

Azt nem tudom milyen.

2023. okt. 20. 21:43
 16/19 anonim ***** válasza:

Az lenne a tiszta megoldás, ha kiásnátok a régi csövet, kiszednétek, és az aknától a házig új KPE cső lenne behúzva. Kpe csövet nem szokták belehúzni a régi horganyzott acélcsőbe. Tiszta rozsda a belseje, szinte biztos hogy elakadna valahol. Ha másnem a csatlakozásoknál. A Kpe csőnek ugye van egy gyártási íve is mert tekercsben szállíttatik, és nem lehet tökéletesen kiegyenesíteni, azaz amikor beletolnÁd az acélcsőbe, a pereme a belső fal mentén fog zsúrmolódni, majd elakad. Esetleg valami kúpos esztergált tüske, ami megvezeti, vagy behúzókampó, de lutri az egész és sok vele a munka.

De mondok jobbat. Ássátok ki, és rakjatok be 110-es KG-csövet, és ennek a belsejében húzzátok át az új csövet. Ha legközelebb hiba van, vagy cserélni kell, akkor már nem kell ásni, hanem a 110-es csövön belűl újra lehet húzni majd újabb 40 év múlva.

2023. okt. 20. 22:35
 17/19 A kérdező kommentje:

De pont ezt a lényeg, hogy kiásni a csőtörés helyén oké, de ha nem lehet ott javítani, mert szétrohadt a régi cső, akkor a fene se akar betont törni, meg aljzatot a fürdőszobában, oda megy be 1 méter mélyen a vízvezeték a járda alatt.

Ezért gondoltam, hogy egy véknyabb, rugalmas csövet behúzni a régi csőbe, de biztosan ilyenért kiröhögne akármelyik szerelő.

2023. okt. 20. 22:41
 18/19 anonim ***** válasza:
100%

Az a baj, ahol bemegy a házba a régi horg. acélcső, ott lesz egy könyök. Na azon nem fogod tudni áttolni. Kpe csövet megsem lehet hajlítani olyan kicsi rádiuszban.

Kpe csövet hozzá lehet toldani a horganyzotthoz, kérdés hogy érdemes - e.

2023. okt. 20. 23:08
 19/19 A kérdező kommentje:
Gondolkodtam és ha új cső kell, akkor a kamrában vezetjük fel, ott nem kell méter vastag betont átütni, az lesz a megoldás. A vályogfalon meg nem kunszt átvinni. Köszi mindenkinek az eddigieket!
2023. okt. 21. 00:29
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!