Milyen fűtési rendszert érdemes kiépíteni manapság családi házban hosszútávra?
Honnan lehet tudni hogy 10 vagy 20 év múlva milyen módon lehet elfogadható áron fűteni?
Minden politika nem? Az egyszerű halandó ember hogyan döntsön jól?
Az én tervem:
1., A hőszigetelés megerősítése
2., Hőszivattyú beépítése
3., Gázfűtés már van
A hőszigetelés csökkenti a hőveszteséget. A politika döntésétől függően tudok elektromossággal vagy gázzal fűteni.
Legyen bitang jó hőszigetelésed.
Az "ingyen energia".
Szerintem az a boztos, ha legalább kétféle módon tudsz fűteni a fa/gáz/villany szentháromságból.
Gáz még biztosan lesz sokáig, mivel az ország nagy része azzal fűt. Csak két nagyvárosban van geotermiás távhő, a többi gázzal van fűtve.
Szóval 10 éven belül nem hinném változna, addig meg talán megint jóban lesznek az oroszokkal és olcsó lesz a gáz.
Ursulát lecserélik, majd meglátjuk mi lesz.
Aztán ha szerencsék van akkor Trump megnyeri a választást, ő volt az egyetlen elnök aki nem háborúzott, és ő pártolja az orosz barátságot.
Szóval 2-3 év és megtudjuk mi lesz
gázkonvektor. Amíg élsz, lesz gáz. Az a fontos, hogy kényelmes legyen. Ősszel bekapcsolod, tavasszal ki.
Vagy klíma, ami télen fűt, nyáron hűt...villany is lesz dögivel.
Gáz+ klímás vagy hőszivattyú fűtés.
Nálunk gázkonvektoros ( nem kell hozzá áram) és klímás fűtés van. Valamint a régi kéményeket megtartottuk, ha kell fával is füthetünk. A ház 130 négyzetméter, de L alakú, gyakorlatban 2 házrész, ha akarjuk.
Jó ötlet a hőszigeteles, de rohadt sok a kokany csapat.
Majd penészedni fog, pár év múlva repedezik, rosszabb esetben ledobja a külső szigetelést
Arról nem is beszélve, hogy parasodhat, gombásodik.
Szóval mindenképp csak megbizhato, garanciát vállaló brigaddal, azzal meg őrült sok pénz már előre mondom
Egy hőszigetelt ablak berakása is 350e Ft körül áll meg. Akkor 10 millió alsó hangon egy 100 nm-es ház
#7: Ha szarul csinálod meg a gázkazán is kinyírja a családot, meg a villanyfűtés is.
A hőszigetelés az, aminél biztos lehetsz a megtérülésben. Az energia és tüzelőanyag árakat egy tollvonással 10x-ezhetik, ahogy már láttuk.
Mindenre igaz, hogyha "rossz" akkor szarul sül el.
Viszont a mai szakmunkáknál nagyon nagy százalékban lehet látni kontár munkát.
Tele van az internet videókkal, lehet szemezgetni.
Saját példa, nem vicc!: Kémény melletti szigetelést jött csinálni 2 C típusú emberke. Az egyik résznél látszott, hogy nem lett megcsinálva rendesen a szigetelőanyaggal. Azt válaszolta a "szaki", hogy azért nem látom, mert átlátszó - láthatatlan ott a szigetelőanyag.
Mivel ennyire hülyének nézett kikértem magamnak, hogy ne szórakozzunk egymásnak és még ő esett nekem verbálisan.
Aztán a társa mondta, hogy "megcsináljuk akkor még1x" csak ne legyen vita.
Végül úgy lett megcsinálva a szakmunka, hogy még úgy lett beállítva, hogy 2x csinálták meg, csak én voltam kötekedős, mert láthatatlan..
Újépítésű társasházakból is nem városi legende, hogy a tetőtéri szigetelés helyére a kartondobozokat összetépkedve meg amiben hozták fel, zsákokat tömködik be helyette.
És ezek megint nem kitalációk.
A hőhidas elrontott szigeteléseknél meg pláne nagyon sok a hibázási lehetőség.
Aki meg igazi szakember az előre 1-2 évre már le van kötve.
Aki olyan, hogy 2 hét múlva már tud jönni, ott általában gáz van.
Háromszintes szuterénes kádárkockámban nekem földszondás hőszivattyús rendszer csinálja a melegvizet és a fűtést. A fűtéskörben van padlófűtés és radiátoros fűtés is. A korszerűsítés előtt gázkazán volt, azt meghagytam. És a vezérlés úgy lett kialakítva, hogy a rendszer mind a két hőtermelőről tud üzemelni. És természetesen a korszerűsítés közben a hőszigetelés és a nyílászáró csere is sorra került. Legvégső tartalékként egy modern 12 kW-os sparheltet is vettem, amit letettem a szuterénbe. Ha napokig nincs se gáz, se villany, akkor mielőtt teljesen kihűlnének a falak, leköltözünk a szuterénbe, gyertyával világítunk, és a sparhelten tudunk főzni, és melegedni. Felfelé is tudunk annyi meleget engedni, hogy a legnagyobb hidegben sem legyen fagyveszélyben a vízvezeték a fűtés nélkül marad fentebbi szinteken. [Amikor megvettem, a feleségem zsörtölődött a szerinte felesleges pénzköltés miatt, de a biztonságérzet kompenzálta. Azt mondtam, remélem soha nem kell használnunk!] A sparhelt miatt soha nem gond egy kerti partin a grillezés, vagy szalonnasütés, mert mindig van 5-6 mázsa fedett helyen több éve száradó fa, ami úgy ég mint a zsír...
Én elsősorban a biztonságos üzemelés miatt döntöttem így, mert van egy sérült gyerekem, és elég neki a maga baja, nem akartam, hogy valaha is fázni kelljen neki. Szóval valószínűleg túltoltam. De nem sajnáltam rá a pénzt, és jól esik a biztonságérzet.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!