A klímával való fűtés mennyire hatékony?
Egy 100-120 m2-es kádár kockára vonatkozóan értem, ahol van 3 nagy szoba (20m2 + konyha és 15 m2 fürdőszoba) Kamrába, hátsó kis előszobába nem tartózkodunk, sőt a kamra télen jó is ha hideg marad.
Mennyibe kerülne egy klímás berendezés és hány darab kéne belőle nekünk ez esetben? Mennyi áramot eszik?
Mindenhova kéne, mindegyik szobába, konyhába és fürdőbe is.
Dolgoztam olyan helyen, ahol már klímával fűtöttek. Nagyon gyorsan meleget csinál, de ha lekapcsolod, akkor gyorsan ki is hűl, hiszen nincs semmilyen fűtőtest, ami tartja a meleget.
Minden szobába egy, és akkor a folyósó, a fürdő és a konyha hideg marad.
Ha főzöl minden nap, akkor az a konyhán segít valamennyit. A fürdőbe tehetsz egy hősugárzót (akár falit, akár csak egy hordozhatót), a fürdés idejére kellemesen be tudod melegíteni, egész napra nem kell melegen tartani (viszont szellőztesd, mert a hideg falon, födémen lecsapódik a pára).
Ha nincs napelemed, akkor az áramszolgáltatónál igénylehetsz H-tarifát, ezzel fűtési időszakban fele áron kapod az áramot. Ehhez lehet, hogy külön órára is kell kötni a klímákat? (nem tudom, nekem napelemem is van, azzal nem lehet H-tarifát igényelni, szóval ezt lesz, aki nálam pontosabban tudja).
Az inverteres (hűtő-fűtő) klímák ára alsó hangon negyedmillió + beszerelés, esetleg egy kicsit több is. 1-1,2 kWh fogyasztásúak, tehát vagy 6 Amperral terhelik meg a hálózatodat darabonként. Ha régi a villamos hálózatod akkor annak a felújítása is szükséges lehet. Meg 3 fázis, 3x16 amper, biztos ami biztos. Ha szobánként akarsz légkondit, és még másnak is működnie kell a lakásban, pl. egy mosógépnek, ha elektromos a sütőd, akkor annak is, olajsütő, hősugárzó, kávégép, vasaló, mikró, porszívó - ezek mind 1-2 ezer watt körül vannak, és nem konfortos, hogy vagy fűtesz, vagy főzöl...
Sajnos a klímák 1-1 légtér temperálására alkalmasak, a hideg még csak-csak kimegy az ajtón, ha a beltéri pont arra fúj, de a meleg az felszáll, és az ajtón nem fog kiszivárogni akkor sem, ha nyitva van. Érdemes lehet egy plafonvetillátort is beszerezni, hogy a felszálló meleg levegőt folyamatosan lenyomd.
Bármilyen házat ki lehet fűteni klímával, ez csak a gépek teljesítményén múlik. A gyakorlatban viszont rosszul szigetelt házban nem ajánlott a klímás fűtés, mert ahhoz hogy sok hőt adjon le, nagyon pörögnie kell a beépített ventilátornak. Kellemetlenül huzatos lesz a szoba.
Szigeteléssel együtt viszont túlzás nélkül a legolcsóbb. H-tarifával olcsóbb, mint a gázkazán.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!