Betonjárda ház köré, szigetelés?
Hogyan építenétek betonjárdát ház köré, abból a célból hogy a víz el tudjon kifelé folyni?
Kell alája vagy melléje valami szigetelés, pl. kátránypapír?
Majd a szakemberek azt is megválaszolják, kell-e alá szigetelés (nálunk nincsen), addig pár megjegyzés.
Ha a ház faláról az eső már a járdára folyik és annak kifelé van pici lejtése, nem a ház tövébe engedi be az esővizet - akkor elég szigetelés nélkül is.
Az esőcsatornának eleve ki kell vezetnie az esőt, arról kell gondoskodni, hogy az vagy önmagában vagy a járdával amire ráfolyik, elfelé vigye a vizet, ne be a házfalhoz.
A betonjárda szélességén ne spórolj! Most sok pénznek tűnik ha 60cm-es járda helyett szélesebbet csináltatsz teljesen a ház körül, de később minden alkalommal szidni fogod magad ezen döntés miatt, mert nem tudsz majd normálisan körbemenni. A páromat nem tudtam meggyőzni az építkezés alatt, hogy végig szélesebb legyen a járda. Ahol szerinte úgyis ritkán járunk, ott nagyon keskeny lett. Az eső miatt ez is elég, de pl. ha sár van akkor szinte súrolja az ember karját, vállát a ház fala ha a járdán akarunk ott haladni. Kiderült, hogy azt is szinte minden nap használjuk, mert pont azért körbejárható a ház, hogy ne kelljen mindig a terasz felé közlekedni és még az is keskeny amit szélesnek tartottunk. Ha valami kerti szerszám van nálunk vagy nagyobb szatyor, táska, egyéb, akkor már könnyen mellé lehet lépni a járda peremének. Volt már belőle pár balesetünk, bokaficam, hasonlók.
Amúgy a mienk nincs szigetelve alulról. teljesen a ház falához ér, de fölötte van a lábazattól kiálló szigetelt fal. Az esőcsatorna hol kivezet a járdán túlra, hol csak ráfolyik a betonra. A járdában betonozáskor kb. 1,5 méterenként készült a hézag, deszka szélesen, ott se folyik a házfalhoz a víz. (Ellenben hangyák vannak rengetegen.)
Egy helyen okozott gondot az esővíz, a pince falánál. A megbolygatott, felásott föld természetesen jobban nyeli a vizet, mint a régi, tömör talaj, ezért az első nagy eső után a pincénkben úszómedence volt. Szerencsére elég volt annyi, hogy egy kaviccsal töltött, keskeny sávot csináltunk a kerítésig és az esővíz abban könnyebben tudott lejtő irányában haladni, azóta (15 éve) nem ázott be a pince. Vannak nedvességfoltok a mennyezet alatt a sarkon, de az inkább a belső pára lecsapódása, mint a beázásé.
Köszönöm szépen a válaszokat.
Alapvetően én is úgy vélem, ha a betonjárda lejt kifelé, és az utca felé, akkor a vízelvezetés megoldott. Nekem a terméskő lábazat 50cm, a padlószint ilyen magasan van. Sokszor említik a lábazatszigetelést, de ezt a falak hőszigetelésével kéne egyszerre csinálni nem? (ami kb. az utolsó lépése a felújításnak).
Ezen a házon még vizszigetelést is kéne csinálni lemezbepréseléssel a lábazat és a fal közé, de ezt meg akkor célszerű, amikor odabent már feltörtünk minden padlót, sőt amikor már az alsó vasbeton aljzat megvan. Ugye erre az aljzatra jön a beltéri vizszigetelést, és ennek a szintjét kell összeegyeztetni a falban lévő vizszigetelő lemezekkel. Valószinüleg az aljzatbetonra kerülő vizszigetelést fel kell hajtani oldalra ha a lemezbepréselés fentebb esik.
Lábazatszigetelésre visszatérve: ugye az lenne a jó, ha az XPS szigetelőlap a járda mögé benyúlna. Az a félelmem, ha már most az elején berakom az XPS-t, az nem zavarja-e meg a lábazat és a fal hő és nedvesség/páraviszonyait amely majd valami penészedést indít el. Mert odabent ugyan minimális vizesedés van itt-ott a padlóhoz közel, de penészedés nincs, és nem szeretném ha ez romlana.
Meg ugye ha berakom az xps-t, annak a síkja kijebb lesz majd mint a fal, és a mögé beeső eső,vagy hó, vagy a falról lecsurgó víz nem tud majd eltávozni és párologni ez ugye így biztos penészt okoz.
Még arra is gondoltam, hogy az xps fölé ideiglenesen fölrakok körbe a házon egy egyszerű lemezpárkányt, hogy arra essen az eső ne az xps mögé, és így onnan a víz le tudna csorogni a járdára.
Vagy azt mondom, nem rakok be XPS-t, megépítem a járdát úgy hogy a lábazat mellé közvetlen, aztán amikor pl. 5év mulva hőszigetelni akarok, akkor bevágom flexel majd a járdát 10cm szélességben hogy oda kerülhessen az xps.
Egy biztos, betonjárda mindenképp kell, még idén az őszi esőzések előtt, mert most uszik minden a vizben. Sokat javult a helyzet azzal is, hogy a ház körüli hepehupás földet elegyengettem, meg az ereszcsatornák csöveit egy méterrel meghosszabbítottam, de akkor lennék nyugodt, ha meglenne a betonjárda.
#2 Ezt úgy érted, hogy ne a teljes lábazaton legyen az XPS, hanem csak a járda mögött/épp fölött?
Külföldi vagyok és nem ismerem az ottani anyagok megnevezését.
Gondolom, hogy az alapok le lettek vízszigetelve vízszintes síkban. A terméskő lábazat aligha enged át sok nedvességet a fal felé (vagy semmit).
Arra céloztam, hogy ha az alap (falak) vízszigetelése FÖLÉ menne a járda felülete, akkor átázhatnának a falak, de a leírt helyzet szerint ez aligha történne meg a terméskő miatt.
Esetleg kérdezz meg egy szakembert (kőműves, technikus, mérnök).
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!