Milyen szigetelést érdemes használni?
Így van.
Miből van a fal?
Vizszigetelès milyen?
Ez a "lélegző" kőzetgyapot csak marketing duma. Attól lesz ilyen hogy légréssel teszik a falra, nem a közetgyapottól.
A szokásos tégla és ytong falhoz tökéletes az EPS.
5!
Próbáld ki.
Vizezz be egy újságpapirt és tedd be két EPS és két kőzetgyapot tábla közé. Majd nézd meg.
A kőzetgyapot akkor paraáteresztő, ha a ragasztó és a vakolat is az.
Még egy.
A kőzetgyapot táblát telibe ragasztva is "lehet" feltenni nem csak pont - perem módszerrel. És máris nincs egy kis légrès se.
Csak néhány megjegyzésem lenne:
- falakat bitumen tekercsel pl gv45-el elválszasztják a szerelőszinttől, tehát elméletileg alulról nem kap nedvességet a fal.
- felülről a tető védi a beázástól
- a nyílászárók úgy zárnak, hogy a konyhai páraelszívó "vákuumot" akar csinálni a házban. Ablakot kell nyitni használatakor (5-10 éves házban laksz? próbáld, ki ha nem hiszed)
- a vizesblokkokat vízszigetelik hidegburkolat alatt.
- belülről, ha vakolják a falakat, utána gelettelik. Az olcsó gletet használják általában pl rigips rimano 6-30 (~6-7000 ft/20kg), ez minden csak nem légáteresztő, a klíma glettek ~+2-3000 ft/zsák. 3-400 kg-nál már szép költséget jelent.
- manapság mindenki diszperzit beltéri festéket használ, mert minden féle csoda árnyalatot ki lehet kevertetni, vagy készen megvenni, ez szintén nem légáteresztő. A mész a légáteresztő.
- kívülre felkerül a szabályosan felrakott drywit rendszer eps80-al, majd a vakolat. ez szintén minden csak nem légáteresztő.
Összegezve: egy minden oldalról lezárt fal nem tud nedvesedni, így teljesen felesleges "légáteresztőnek" lennie! Nem fog penészedni, ha még is penész keletkezik az technológiai hiba, vagy nem szellőztetnek megfelelően. Ez nem olyan mint egy vályog, vagy gyéren víz szigetelt kákád kocka, esetleg egy "gazdaságosan" kalákába épült 90-es évekbeli ház.
Persze mindent meg lehet csinálni légáteresztőre, de attól még ugyan úgy ugyan annyit kell szellőztetni.
Páraelszívóknak nincs külön beépített visszkörös levegőutánpótlása pont emiatt? Van egy cső amin kinyomja ezerrel a levegőt, és körülötte egy vastagabb cső amin bejön a kinti levegő. De lehet én tudom rosszul. Technikailag a vákumos dolog is igaz lehet,csak egy új, teljesen légmentesen zárt házban ilyen elven gyorsan megállna az elszívó,mert a "vákum" egy idő után olyan szintre emeli a légnyomáskülönbséget ,hogy már nem tud elég erőt kifejteni a további növeléshez. Elméletben gyorsan kinyírná az elszívó ventillátorát. Kivéve,ha eleve beltérbe keringet egy szűrőn keresztül ami felfogja a szagokat,zsírt stb (de hát az is macera). De lehet hogy én gondolkodom hülyén. De tetszett amiket írtál,ment a pacsi.
Amúgy megnéztem, a kőzetgyapotnál az tetszett,hogy a 20cm-esre alig 2800Ft/m2-t írtak, míg eps hasonlóban 4500Forint körül mozog. Csak aztán láttam miután írtátok is,hogy amúgy felrakással minden egyébbel kellékkel együtt a kőzetgyapot 10ezer fölötti m2 áron jön ki, míg eps 5-6000 Ft. Szóval igen. Csak olyan szépeket írtak a kőzetgyapotról,hogy nem ég, meg túlél mindent és a képeken is olyan tömörnek nézett ki mint egy tégla(bár ez lehet más,mert amiket meg nézegettem ott már ilyen szövet anyag volt máshol). De mintha rémlene,hogy a kőzetgyapot a nedvességet nem szereti,tönkre tud menni tőle és volt nincs hőszigetelés, az esp meg nagyon gyúlékony.
7+
"Van egy cső amin kinyomja ezerrel a levegőt, és körülötte egy vastagabb cső amin bejön a kinti levegő."
Ez a kondenzációs kazán kéménye lesz ,oldalfali kivezetéssel.
A vákuum dolgot túl gondolod. A lényeg hogy egy viszonylag új építésűnek annyira jók a nyílászárói, hogy, ha nem nyitod ki valamelyik ablakot min szellőztető funkcióra 45°-ban a kilics, akkor nem tudja elszívni a szagokat, mert nincs elegendő lég utánpótlása.
Közetgyapotnál HOMLOKZATI
hupps...
Kőzetgyapotnál HOMLOKZATI árát hasonlítsd össze az eps80-al.
Ha előírások betartásával rakják fel az epst, akkor az nem fog égni. Akkor van probléma, ha a szigetelés és a fal között áramlik a levegő, mert csak pogácsákkal ragasztották fel. Ebben az esetben meggyullad, és végig az egész.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!