Kezdőoldal » Otthon » Felújítás » Közvetlen környezetedben...

Közvetlen környezetedben mennyi embert érint a lakhatási szegénység, rossz lakáskörülmények?

Figyelt kérdés
Mik tartoznak ebbe? Penészes fal, omladozó vakolat?
2023. máj. 18. 11:44
 1/6 anonim ***** válasza:
100%
Hát, a penészes fal nem tartozik bele, mert igen vicces lenne "lakhatási szegénységről" beszélni nálunk a közel 180nm-es család házunknál. Sajnos penészes jó pár helyen a fal, de ettől még lazán el lehetne adni 80 millióért a házunkat.
2023. máj. 18. 12:27
 2/6 anonim ***** válasza:
100%

A Habitat for Humanity által kutatott valami, de pl. a saját oldalukon nem találtam erre pontos infót, hogy mégis mit tartanak ők ennek.

De pl. egy HVG-s cikkben ezeket hozták fel, szóval gondolom aki ezekbe a kategóriákba beleesik azokat érinti a lakhatási szegénység:

"Az Eurostat adatai szerint 2020-ban a magyarok 20,4 százaléka élt olyan lakásban, ahol beázott a tető, nyirkos vagy penészedő volt a fal.

7,7 százalék mondta azt, hogy a lakhelye túl sötét.

A lakosság 1,5 százaléka még mindig olyan helyen élt, ahol nincs sem zuhanyzó, sem fürdőkád, sem vízöblítéses WC.

2019-ben, a válság előtti utolsó évben a magyar háztartások legszegényebb ötödének közel a 15 százaléka az összes jövedelme több mint 40 százalékát költötte a lakhatásra.

A társadalom legszegényebb ötöde ugyanekkor a jövedelme 38, a második legszegényebb ötöd pedig a 20,2 százalékát költi el a hitelek törlesztésére.

A legalsó jövedelmi ötödben a háztartások közel 40 százaléka kizárólag szilárd tüzelővel fűt, amelyre a rezsicsökkentés nem vonatkozik."

Meg ahogy néztem eurostatnak is vannak ilyesmi mutatói és ott számít az is, mennyire túlzsúfolt egy egy lakás vagy akár az is ha épp felújítás alatt áll egy része.

Ismerőseim többsége az én megítélésem szerint nem esik ezekbe a kategóriákba bele, de igazából azt hogy mennyi hitelük van vagy épp mennyit fordítanak a házuk fenntartására a jövedelmükhöz képest olyan amit nem tudok pontosan, szóval akár lehetne az is, hogy olyan személy akiről én azt gondolom, hogy jól él beleesne az ilyen kategóriákba.

Ha konkrétan rossz minőségű házakat, lakásokat nézek akkor szerintem csak 1 ilyen szomszédunk lenne, de kb. ő is a saját igénytelenségének köszönheti ezt, nem hiszem hogy őt mondjuk meg kéne menteni.

2023. máj. 18. 12:32
 3/6 anonim válasza:
100%
A közvetlen környezetben (család, szomszédok, ismerősök) nem ismerek ilyet. Az utcában van egy apa-fia páros, akik egy 3 szobás társasházban laknak. Sokáig (2 év) azt hittem lakatlan a lakás, mert mindig el volt húzva a sötétítőfüggöny, a hozzá tartozó udvarrészen sem láttam mozgást. Egy beszélgetés alkalmával derült ki számomra, kik laknak ott. Onnantól kezdve jobban figyeltem, naponta sétálok el a házuk előtt. Nyilván nem dolgoznak, olyanok mint a remeték, az ételt úgy viszik nekik. Egyszer nyitva maradt a bejárati ajtó... Amit én ott láttam. Vastagon koszos falak, ajtókeretek, penész, kupleráj. Tudom ez nem meríti ki a lakhatási szegénységet, mivel összkomfortos a lakás. Inkább ők teszik nyomorúságossá... Nem lepődnék meg ha mentális probléma is fennállna.
2023. máj. 18. 12:40
 4/6 anonim ***** válasza:
100%
Panellakásban lakom. Sem a környezetemben, sem az ismerőseim között nincs ilyen család.
2023. máj. 18. 13:00
 5/6 anonim ***** válasza:
100%
a környezetemben csak kőgazdagok laknak...egyedül én vagyok a szegény...kerülnek is, mint a döglött lovat...
2023. máj. 18. 14:47
 6/6 anonim ***** válasza:
100%
A környezetemben hálistennek senkit sem érint a lakhatási szegénység. A faluban ahol a szüleim élnek, természetesen van 1-2 olyan utca, ahol azért ez megfigyelhető. Pl házak ahol nincs bevezetve a víz, nincs fürdőszoba, esetleg az áram is ki van kötve. A falak omlanak, vagy hamarosan omlani fognak, a tető rossz állapotú. Az ablakok hiányosak, ilyen olyan fóliával ezel azzal pótolják az üveget. Retkes udvarok, gazos kertek.
2023. máj. 18. 22:45

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!