Milyen 80L bojlert tennétek fel nappali áramra, 2 főre cirkó helyett?
Tuudoom, minden fogyasztási igénytől függ és ezt lehet, hogy nehéz is lenne előre megmondani - amit viszont sikerült kb. meghatározni, hogy kettőnkre a 80L elegendő lehet, s, ha esetleg jönnek családtagok, akkor nekik is jutna elegendő mennyiségű víz. Ami fontos, hogy a gázcirkó megadta magát, ami a melegvizet csinálta, a fűtésért pedig klíma felel H tarifával. A cirkót pedig csak cirkóra tudom lecserélni, ami kb. 1M Ft. Örültem volna neki, hogy, ha a melegvizet a gáz állítaná elő, mivel nem szívesen terheltem volna tovább az áramot (pontosabban, nem szeretném túl lépni a havi 210 kWh-t, s habár a klímák fűtése nem kalkulálódik a 210 kWh limitbe, nem tudom, hogy itt milyen is lesz az áramfogyasztásunk (jelenlegi helyen, ahol lakunk, havonta kb. 100 kWh -t fogyasztunk, s itt is elektromos a főzőlap/sütő is, a melegvizet viszont itt cirkó csinálja).
S egyben egy olyan bojlert terveznék, ami könnyen is szervizelhető, ha esetleg valamilyen problémája lenne.
A legjobban tetszik ez a korszerű Ariston Lydos Hybrid hőszivattyús bojler, viszont ez a legdrágább egyben, s nem tudom, hogy mennyire lenne egy ideális választás - ha netán szervizelni kellene.
A Hajdú gépekről hallottam, hogy könnyebb a szerviz, van sok alkatrész, stb., míg a többi Ariston (pl. Velis) esetében, ha nem tévedek, az alkatrészeket is nehezebb beszerezni, valamint megfelelő szerviz sincs.
Esztétikailag is jobban tetszik az Ariston, viszont egy fontos pont, hogy a házban a bojler a cirkó helyére (és nem a fürdőszobába) kerülne, a kazánház helyiségébe (ami konkrétan a földszinti fürdőszoba alatt található), így az esztétika most másodlagos pont.
A kérdés tehát: mindezek tudatában, Ti saját magatoknak, cirkó helyett milyen bojlert tennétek fel? :) (ja még annyi kritérium van, hogy mindenképp wifi-s legyen, mivel a bojler nem lesz könnyen elérhető helyen).
Köszi!
Kb.teljesen mindegy nincs nagy különbség bojler és bojler között.
Ami neked tetszik.
A wifit megoldhatod egy okos (wifi) konnektorral is.
Én Hajdut raknák fel.
A szerviz az a vízszerelő és a villanyszerelő! :) Aristonhoz is könnyen beszerezhető alkatrész, azonban némileg túlzás az, hogy teljesen mindegy, vannak pl. kimondottan olyan bojlerek, amikben nem cserélhetőek az alkatrészek, azonban ezeknek meg annyira kedvező az ára, hogy akár azért is megérheti egyeseknek, és az egyesek inkább azok, akiknél lágy a víz!
A wifivel mit akarsz csinálni? Azzal akarod ki-be kapcsolni?
A 210kWh-s keretet 100%, hogy átléped, ha nappalira raksz egy bojlert. Ha azt nem szeretnéd átlépni, akkor kérj vezérelt áramot! Ha jól értem és nem tévedek nem olyan túlzottan rég kértél H tarifát, ennek okán biztos, hogy korszerűsítve lett a villanyóraszekrény, ennek okán cserélve lett a légvezeték is, hacsak nem lábonálló szekrényed van, amiben nincs hely, akkor semmi egyéb dolog nincs, mint, hogy a meglévő szekrény mellé bekerül még egy és kifizeted az ampert. Amper 45 ezer, szekrény plusz egy 15x30-as 80 ezer, munkadíj az változó, bojler 80k körül, így is nagyon messze vagy még az 1 millától, ami hát szerintem is k... sok! Nem árt mérlegelni a dolgot! Attól függ mennyi most a nappalin a havi fogyasztásod, azaz mennyivel mennél kedvezményes mennyiség fölé.
Hmm, Shit, köszi a válaszod kedves Number3 - Ahogy látom, ezt a havi 210 kWh -s limitet valóban egyszerű átlépni, ha a 80L bojler, legjobb esetben is mondjuk 4-5 kWh -t fogyasztana naponta - ami kb. 150-160 kWh/hó. A jelenlegi áramfogyasztásunk a lakásban kb. 70-80 kWh. :D
Csinálok egy gyors kalkulációt, hogy megéri-e, viszont igen, tökéletesen leírtad a helyzetet: a szekrény nemrég lett felhelyezve, s épp várok az EON-ra (november óta), hogy felszerelje a H tarifás órát is, valamint az Amper bővítésnek az igénye is be lett adva - ezzel kapcsolatban akkor mégis kérnék egy kis segítséget, mivel úgy néz ki, hogy vágod a témát:
Az 1x25A helyett, hosszas mérlegelést követően, 1X40A -t igényeltem a nappali órára, valamint 1X25A -t a H tarifás órára (amin 2x3.5kw -os fűtésre optimalizált klíma van/lesz kötve - ami ironikus, mivel azok működése nem fogyaszt 4A -től többet, viszont elindulásukkor, nagyobb az áramfelvételük, ezért is maradt/hagytam meg a 25A -t, hogy ne legyen ezzel sosem gond - és ezért is lett a 3X16A helyett az 1x40A.
Ha vezérelt áramot is felszereltetnék, a meglévő dupla szekrény mellé, egy harmadik, különálló szekrénybe is bekerülhet a vezérelt áram, vagy ismét ki kellene szerelni és felszerelni egy új szekrényt, 3 óra kiállással? Utóbbival nem szarakodnék, mivel már ez is egy zsák pénzbe került.. :D
S, ha fejlesztem, akkor a vezérelt órához, elegendő lenne egy 10A -t megvásárolni?
Köszi! Még utána is kell néznem annak, hogy a vezérelt áramról való működtetéshez milyen bojlert is vegyek, mivel tudom, hogy a vezérelt áramot az okosabb bojlerek nem nagyon kedvelik - vagy, ha ezt is figyelembe veszem, mit tudnátok jvasolni?
Köszi! Ment mindenkinek a zöld kéz természetesen! :)
Meglepően kevés a fogyasztásod, ezért is kérdeztem, hogy tudjam egyáltalán megéri-e neked. Kb. 4-6 év mire megtérül az ára az órának.
Egyébként igen, megfelelő, ha mellé van szerelve még egy mérőóraszekrény, nincs is három órát fogadó szekrény! A "gyárilag" összeszerelt 3 órás mérőóraszekrény is úgy épül fel, hogy van egy két órás szekrény (ami nálad is van) és hozzá van csavarozva egy 1 órát fogadó szekrény (hogy törne le a kezük ezért, hogy csavarozzák, mintha nem lenne 1. olcsóbb, 2. gyorsabb megoldás, ha popszegecselnék és akkor nem lennének útban a csavarok, mindegy...) A 3x16 az sokszor sokkal szerencsétlenebb, mint az 1x32, nem hogy az 1x40, úgyhogy az jó döntés volt, bár a klímának a nappali órához nem lehet semmi köze, mondjuk ezt nem is értem... Ha H-ra kerül a klíma, azt a H mérő méri majd nyáron is, mikor hűtesz, csak akkor más a kWh ára, szóval a H mérőn van áram nyáron is, az egy állandó vételezési lehetőség! Ha fejleszted, akkor Hajdu és Ariston 80L-es bojlerhez elegendő a 10A.
Úgy általánosságban írom, hogy tudd, a 32A ingyenes az E-onnál, tehát amit efelett megvásároltál az a tiéd, kvázi birtoklod. Abban az esetben, ha pl. visszaadnád a 40A-t a nappalin és csak 32A-t kérnél, van 8A-ed, amit elsüthetsz bármire, akár átkerülhet H-ra, de ha kérsz vezéreltet, akkor annál csak 2A-t kellene megvásárolnod a 10-hez... ezt csak így információként, hogy tudd, miként működik a dolog.
A Hajduról azt kell tudni, hogy mindig kapható hozzá alkatrész, relatíve olcsó bele az alkatrész, könnyen tisztítható, én is azt vettem legutóbb, de...!!! Kib... tróger banda van mostanában a gyártósoron, úgyhogy csak személyesen vásárolj Hajdut, üzletben és mielőtt elhoznád bontsd ki! Nézd meg, nem sérült-e, nézd meg a bekötőcsonkokat is, rendben vannak-e stb.
Köszi szépen a kommenteket!
A 120L Hajdu bojler (pl. ERP 120) is 1.8 Kw -os, úgyhogy a 10A elvileg ezt is simán bírná kezelni (bár biztosan van más 120L bojler is, ami nagyobb teljesítményt igényel).
Köszi a választ No9 és a javaslatokat is. Ha
Le kell ellenőriznem, hogy pontosabban, mennyi is a jelenlegi áramfogyasztásunk és utána ismét tenni egy gyors kalkulációt.
A méretet illetően, mivel sosem volt bojlerünk, elbizonytalanodtam, hogy valóban elég lehet-e a 80L:
Jelenleg ketten vagyunk, én zuhanyozom, párom olykor (mondjuk heti 2 alkalommal) szokott fürdeni is kádban. Olvasván, a 80L az elegendő lehet 1-2 ember számára, viszont egy pár évre bekerülne ez a bojler, így egy kicsit előre is próbálnék gondolni. 100L kiszerelésben nincs sok választék, 120L a következő szint, az pedig már kérdéses, hogy nem lenne-e overkill.
Esetleg, van valakinek tapasztalata 80L bojlerrel, aki mondjuk olyan 50 fokra melegíti fel a vizet, s akik ketten használják azt, olykor fürdésre is? :)
Köszi!
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!