Kezdőoldal » Otthon » Felújítás » Bővíteni szeretnénk, de nem...

Bővíteni szeretnénk, de nem egyezik a házunk terve a valósággal?

Figyelt kérdés

Szerettünk volna egy szobával bővíteni 70 m2 körüli házunkat, de kiderült, hogy a tervek szerint nem is ekkora és nem is ilyen az elrendezése.

Tavaly vettük az ingatlant, felújítás után. Tényleg jól meg lett csinálva, 2 szoba + amerikai konyhás nappali + fürdő + wc + szélfogó, lakható, kényelmes és jó az elrendezése, mi csak egy harmadik szobát szerettünk volna.

Most viszont kiderült, hogy a felújítás során a tervek nem lettek módosítva. Az eredeti terveken a szélfogó helyén terasz van, a nappali-konyha-étkező egy külön szoba, egy külön konyha és egy keskeny folyosó, a fürdőszoba és a wc egy helyiség, míg a konyhából nyílik egy kamra (ez most a fürdővel van egybe nyitva).

Jelenleg teljesen tanácstalanok vagyunk, nem tudjuk mi a teendő. A felújítás nem 10 éve volt, hanem kb 2-3, viszont így ha fennmaradásit vagy ilyesmit kell kérni, akkor megbüntetnek. Ezt nem szeretnénk más helyett kifizetni, főleg nem hogy csak a terasz beépítés nagyjából 6-7 m2, tehát millió felé is rúghat ez az egy tétel, erre jönnek a tervek, engedély, stb. Ellenben évekig se szeretnénk pereskedni az eladóval, hiszen azzal nem vagyunk előrébb, a mi pénzünk duplán megy (egyszer a mindennek az engedélyezése, egyszer pedig a pereskedés), a szoba nem épül meg és még stresszelünk is minden alkalommal. Ráadásul az eladót megpróbáltuk ezzel kapcsolatban elérni, de nem valami segítőkész (magánszemély, aki itt lakott, elvileg nem tudta, hogy kellenek ilyen engedélyek és ő se akar milliókat kifizetni).

Ilyenkor mi a teendő? Mit tudunk csinálni? Engedjük el a bővítést, várjuk meg amíg letelik a 10 év? Vagy van valami olyan mód, ahol nem kell büntetést és minden egyebet kifizetni, csak terveztetni és egyszerűsített bejelentést tenni?

2023. márc. 5. 19:09
 1/7 anonim ***** válasza:
25%

Ha jól értem ez egy családi ház.

Szerintetek ki a tökömet érdekel -rajtatok kívül-, ha belül fel lettek cserélgetve a falak, a helyiségek és a funkciók?!

2023. márc. 5. 19:17
 2/7 mindentudó99 ***** válasza:
50%
Keress egy jó szakembert tervezőt felelős műszaki vezetőt. Ezek benne vannak ezekben a dolgokban. Lehet elég megkenni valakit és kész. Én is ezt tettem mikor bővítés történt nálam. Igaz terv szerint lett minden csinálva de úgy is beleköt valamibe ha akar az átvevő. Én megkérdeztem a felelős műszaki vezetőmet hogy biztos muszály ide kijönni átvenni? Azt mondta adj egy tizest és kerendezem. 15 éve volt. 10 ezer elég volt hozzá és küldte a lakhatási engedélyt.
2023. márc. 5. 19:31
 3/7 A kérdező kommentje:

1# nem minden esetben, de hozzáépítéskor elég gyakran jönnek ellenőrizni az építésügyi hatóságtól. Ha nem jönnek, senkit nem érdekel, hiszen mire megkapnánk a használatba vételi engedélyt, így KELL kinéznie.

Ha viszont kijönnek, ennyi volt. Bírság, négyzetméter alapú büntetés, ugyanúgy terveztetés a JELENLEGI állapotra, fennmaradási engedélyeztetés, stb. És ha mindez megvan, lehet kezdeni a bővítési engedélyeztetést. Azért itt durván dupla költségekről és milliókról beszélünk, ami nem egy "vagy-vagy" kategória. Legalábbis nem a mi pénztárcánknak.

2# mindenképpen keresünk szakembert, de ha nekünk is "néhány tízezer" elég lenne elkerülni az ellenőrzést, nem problémáznánk.

2023. márc. 5. 19:38
 4/7 anonim ***** válasza:
26%

Látszik, hogy te még az életben nem laktál családi házban és remegsz mindentől.

Neked, ahhoz, hogy kimenj a wc-re is pecsétes hatósági engedély kell??!

Maradtatok volna a panelben...

2023. márc. 5. 19:46
 5/7 anonim ***** válasza:

Csak a külméretre kell módositás.A belső rész senkit sem érdekel.

De estedben te már igy vetted,és fejezd be az elkezdett munkát.

2023. márc. 5. 20:45
 6/7 A kérdező kommentje:

4# azzal ugye tisztában vagy, hogy ha a tervek nem egyeznek a valósággal, nem csak megbüntethetnek (illetve 10 éven belül "kötelező" büntetés vagy bontásra kötelezés van), de bármilyen kár esetén megtagadhatja a biztosító a fizetést? Persze gondolom nem. Kis kár esetén is zavaró, de persze azt gond nélkül kifizetik, hiszen nem kell hozzá terv. De totálkár esetén, ha leég, berobban a kazán vagy bármi ilyesmi történik, az az első, hogy előveszik a terveket, engedélyeket és a hivatalos szakvéleményt (nem-e szándékosan okozták), majd ha valami nem stimmel megtagadják a fizetést.

Persze ez is csak akkor baj, ha esetleg hiteled van, hisz minden más esetben max utcára kerülsz. De úgy utcára kerülsz és még tartozol is a banknak.

Na mindegy, ezzel a résszel nem szeretnélek untatni, bizonyára te mindent tudsz és mindennel tisztában vagy.... Inkább költözz te panelba, ott minden "szabvány" (hellyel közzel).

5# köszönöm, nem tudtam hogy van ilyen kiegészítés.

2023. márc. 5. 21:07
 7/7 anonim ***** válasza:

#5 Ez hol van leírva, melyik jogszabály?

Mert én is átakarom alakítani a belsejét, és ablak/ajtóméret módosítás is lesz.

2023. márc. 5. 22:07

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!