Padlófűtést szeretnénk a nemrég vásárolt régi építésű házunkba. Egyik szobában sajnos fel kellett verni a szerelőbetont. Az alatta lévő salakra mehetnek a padlófűtés rétegei?
Vagy esetleg vissza kell betonoznunk előtte azt a szobát? Ha nincs alatta szerelőbeton fenn áll a veszélye, hogy megsüllyed a padlófűtés?
Köszönöm a válaszokat!
2!
Több helyre bírtad már ezt a "komfort meleg" baromságot!
Mi a különbség szerinted a padlófűtés általi 23 fok és a radiátor általi 23 fok között!?
Ahol nincs pince:
10-12 cm szerelőbeton
víz szigetelés
hőszigetelés 10 cm (min 5 cm eps100, de ajánlott 8-12 cm)
ez után lehet letekerni a padlófűtést
5-7 cm aljzat beton
1,5 cm lehet számolni a burkolatra
Tehát kb 27-28 cm-re minimum ki kell enne ásni. A földet tömöríteni valószínűleg nem szükséges, mert a több évtized alatt már megtömörödött.
A pince résznél pedig a pincéből kellene a mennyezetet szigetelni, ha beton födém vagy hasonló van. Ha kisméretű tömör téglával boltívesen készült a plafon az kellemetlen.
Ha a pincét nem hőszigeteled a padlófűtéstől, akkor a pincét is fogod fűteni.
5 vagyok.
Ezt a komfort meleg problémát én sem értem, pedig épületgépész mérnök vagyok lassan 11 éve :)
Ez a saját véleményem:
Én kifejezettem szeretem mikor a házban a beállított értékem van a hőmérséklet. Nincsenek hőingások, mikor hazaérsz a munkából pl 22°C (kinek mi) van mindenhol, nem fázol, nincs meleged, csak jól érzed magadat :).
Persze kifejezetten jó a kandalló/radiátor előtt melegedni begyújtás után ,mikor egésznap -10°C körül volt kint, a munkából hazaérve meg van 15°C a házban. Aztán rakod a tüzet, mint az állat, hogy minél előbb felfűtsd a házat. Ez többnyire szigeteletlen házra igaz. Így nőtem fel, és nem hiányzik.
Itt meg némi magyarázat:
Egy jól szigetelt házban (2018-tól épültnél biztosan) szinte észre sem lehet venni a padlófűtés működését. Ennek az az oka, hogy az alacsony előremenő víz hőmérséklete miatt a padló felülete jóval alacsonyabb mint az átlagos ember testhőmérséklete (~35-36°C). Emiatt a 25-26 °C-os padló felületét hidegnek érzi az ember, pedig nem az! Így ez a ~ -10°C különbség okozza hideg érzetet, míg a radiátor átmeneti időben is 40-45°C körüli (ha megy a fűtés az adott helységben), ezt pedig melegnek érezzük. Persze aki 26-28 fokban érzi jól magát ott természetesen arányosan melegebb a padló felülete is.
Szerinte az igazi meleg az az izzó oldalfalú Jancsikályha 1 méteres környezetében van, attól távolabb egyre csökken.
Szerinte ez az igazi "komfort".
(mondom ezt úgy, hogy kályhával fűtöttünk)
Örülök hogy felkeltette a figyelmeteket a "komfort" megnevezés .Engem nem érdekel a mérnöki diploma,ha még 1 csőfogó sem volt a kezedben .
Sokan szereltetnek ilyen fűtést,mert ez is egy divat lett,a szomszédnak is is ilyen van .Ahol ilyet csinálunk,ott a falra radiátort is kérnek.
Nagy közösségi öltözőkben ,fürdőkben szoktam ilyenekkel találkozni .
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!