Kezdőoldal » Otthon » Felújítás » Mit tennétek, hogy jobb...

Mit tennétek, hogy jobb legyen a hőérzet?

Figyelt kérdés

Adott egy ingatlan, amihez hozzáépítettek ytongból egy előszobát, 8 centis homlokzati szigetelést kapott, az ablakok műanyagok rajta, az ajtó egy régi fa ajtó. Nem húz, de azért érezhetően nem jól szigetel.

Fa födémes, itt van a padlásfeljáró is, a födém nincs szigetelve. Az egész házban padlófűtés van, ide nem vitték ki. Egy radiátor van. Az ablakon beépített, elvileg pára szabályozós ablakszellőző. Mindig 2 fokkal hidegebb van, mint a ház többi helyiségében, ami azért baj, mert boltívvel csatlakozik a házhoz és hiába lenne máshol jó idő, érezni, hogy áramlik be a hideg, így nem jó a hőérzet.

Több variáció is van a fejünkben. Az előző tulajnál penészedett, ezért a szelőzző, ezért nem cserélte ki az ajtót is és leszedte a födémről a kőzetgyapot szigetelést.

Node hogyan lehetne mégis valahogy jobban szigetelni? Oké, hogy nincs penész, de így fűtenünk kell ezerrel, hogy ne legyen zavaró a légmozgás. Nyilván ez így nem kifizetődő. A homlokzati szigetelést nincs értelme bántani, akkora az ablak/ajtó felület, hogy szerintem semmi értelme nem lenne, ezért ebben nem gondolkozunk.

Ti mit tennétek?

Volt szó födém szigetelésről, mégegy radiátorról, ajtó cseréről és a boltív lezárásáról is egy ajtóval. Melyiknek lehet legtöbb értelme?

2023. jan. 5. 20:20
 1/10 anonim ***** válasza:
100%

Penész mindig a hőhidas részen alakul ki, mert ott a felület hidegebb, kicsapódik a pára, nedves környezetben pedig könnyen megtelepszik a penészgomba.

A legértelmesebb a hőhídmentes szigetelés lenne, kezdve a födémmel, valamint az ajtó cseréje is fontos, amennyiben tényleg olyan régi.

A homlokzati hőszigetelést is meg lehetne nézni, mert simán lehetnek hibák. Akár hőkamerával is végig lehetne pásztázni, felderítve így a gyenge pontokat.

2023. jan. 5. 20:49
 2/10 anonim ***** válasza:
a hőkamera jó ötlet. Az megmutatja hol is a hiba.
2023. jan. 5. 21:43
 3/10 anonim ***** válasza:
100%
Télire zárd le a boltívet egy vastag függönnyel. A szigetelést meg nehogy leszedd. Inkább tedd vissza a födémre is.
2023. jan. 5. 22:46
 4/10 A kérdező kommentje:

Egy modern ház, fiatalok vagyunk, akad keret arra, hogy próbálkozzunk normális megoldással, így nem függönyöznék. Az ajtó is olyan nem tudom... Szőnyeg alá söprögetés.

A homlokzati szigetelést eszemben sincs leszedni, arra céloztam, hogy nem tennénk rá többet, amíg nem muszáj.

Hőkameránk sajnos nincs. Van olyan szakember aki észszerű áron megnézi/megmutatja hol szökik leginkább a hő?

Talán egy lézeres hőmérőnk van valahol, lehet előtúrom, kiindulásnak az is valami.

2023. jan. 5. 23:06
 5/10 anonim ***** válasza:
100%
A google első pár találatánál a hőkamera bérlés egy napra 20.000 alatt van.
2023. jan. 5. 23:27
 6/10 anonim ***** válasza:

Sorház.

Én az eredeti perlit szigetelésre 20 cm közetgyapotot tettem. Padlófűtés van. Kellemes meleg a szoba, semmi penész.

Szomszédnál maradt a perlit. Plafonnál, falakon is fekete penész foltok.

2023. jan. 5. 23:59
 7/10 anonim ***** válasza:

Hő kamerát ne bérelj, mert, ha nem tudod kiértékelni a látottakat semmit nem érsz vele. Ha még sosem vezettél autó, de láttad hogyan kell, nem igazán leszel ügyes a budapesti csúcsforgalomba.

Építészt kell hívni aki vásárlás előtti átnézésre szakosodott! neki biztosan lesz hőkamerája, ő majd pontosan megmondja mit kell első körben megoldani, javítani.

Nagyon gyakori hiba nem megfelelő nyílászáró csere, szigetelés felrakás és már meg is vannak a hőhidak. Így akár az is előfordulhat, hogy azt mondja az összes ablakot ki kell szedni, kialakítani megfelelően a helyét azaz min 3 cm xps körbe, min 3cm toktoldókat körbe feltenni a keretekre és vissza rakni a nyílászárókat a helyükre. Ha csak pogácsával tették fel a szigetelést és nem zárták le a kezdő és a bejfejező sort akkor kb semmit sem ér a szigetelés, de hőhidakat csinál sokat. Ilyenkor ezt a két sor vissza kell szedni és megcsinálni rendesen. stb

De ebbe csak szakember tud neked segíteni, és hosszútávon valószínűleg ez lesz a leggazdaságosabb is.

2023. jan. 6. 15:08
 8/10 anonim ***** válasza:

7+

toktoldó csak akkor kell ha szigetelés + redőny van. Így szép és megfelelő a szigetelés tok kapcsolata is

2023. jan. 6. 15:10
 9/10 A kérdező kommentje:

Toktoldó van, redőny is. Azt sajnos nem tudom hogy lett anno feltéve a szigetelés, csak hogy szakember csinálta, nem házi ügyeskedés. Persze a mai világban ez sem jelent semmit, tudom.

A ház le van színezve, szép állapotban van, így ez lenne a legutolsó, amit megbontanánk, ha muszáj, de a szakértőn mindenképpen elgondolkozunk, ajánlatot kérünk. Köszi.

2023. jan. 6. 15:27
 10/10 anonim ***** válasza:
Előző tulaj jó hülye volt, hogy leszedte a födémről a szigetelést.
2023. jan. 10. 14:07

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!