Kezdőoldal » Otthon » Felújítás » Miért van ilyen állapotban a...

Miért van ilyen állapotban a legtöbb budapesti bérház?

Figyelt kérdés
Ennyire igénytelenek a tulajdonosok, nincs pénz, vagy a kettő kombinációja? Azt elhiszem, hogy nincs pénz mondjuk 10 évente felújítani mindent, de láttam már simán olyan házat, ahol 50 éve nem történt semmi (alsó hangon). És az az érdekes, hogy a lakásokat belülről felújítja a többség, kívül pedig nem zavarja, hogy rászakad a vakolat (ha egyáltalán van).
2022. okt. 3. 12:00
 1/8 anonim ***** válasza:
100%

Nem tudom, mennyire vagy tisztában az árakkal. Mi nem bérházban élünk, hanem külvárosi négyemeletes társasházban, 45 lakással, de a komplett szigetelés 90 millióba fog kerülni. Hitelt veszünk fel, 10 évre, nagy nehezen megszavaztuk. De ez annak köszönhető, hogy relatíve kevés nyugdíjas és tökig eladósodott kisgyerekes van a házban, a többség középkorú vagy fiatal, így van miből fizetni.

Ahol sok az idős kisnyugdíjas, vagy a szakmányba gyereket gyártó család, ott erre ne számíts.

Ez a szomorú helyzet.

2022. okt. 3. 12:12
 2/8 anonim ***** válasza:
100%
Ezekben a házakban rengeteg az öreg, az önkormányzati lakás, vagy a kispénzű c típusú állampolgár, aki sosem fogja megszavazni, hogy néhány millát kirántsanak a zsebéből felújítás okán. Netán egészen a törvénymódosításig a földszinti Magdi anyus és Vili bá látta el a közös képviseltet, így a háznak megtakarítása sem igen keletkezett 30 évig. Az új képviselet meg vagy megtudja magyarázni a lakóközösségnek, hogy miért kell közösköltséget emelni, vagy nem.
2022. okt. 3. 12:39
 3/8 A kérdező kommentje:
Tisztában vagyok az árakkal, de akkor is szürreális, hogy SOHA nem volt ilyesmire pénz, kb 1950 óta. Ez nekem magas, hogy a tulajdonosok miért hagyják ennyire legatyásodni a saját vagyonukat.
2022. okt. 3. 13:14
 4/8 anonim ***** válasza:
100%

Ez nem új jelenség. Mi egy 13 éves tégla házban lakunk 5 éve. Második tulajdonosok vagyunk. Többnyire devizás lakások voltak egy 32 lakásos társasházban. Valaki a saját lakását sem tudta normálissá tenni (pl. konyhabútort venni), a ház meg 1-2 milliós minuszban volt, amikor nagyjából lecserélődött a lakóközösség. 2,5 szobás lakások vannak, többnyire 1-2 gyerekesek költöztek el és fiatalok költöztek a helyükre, még gyerekek nélkül akkortájt, mint mi is. Volt jó pár devizába belebukott megkeseredett egyén is, hagyjuk. Mi váltottuk le a közös képviseletet, mi fizettük ki az előző lakók közös tartozásait, mi szorgalmaztuk, hogy legyen a háznak megtakarítása, mert nem lesz örökké új. Ráadásul házközponti fűtéses.

Egy szép új háznál begyöpösödött gondolkozással, esetleg pénz nélkül, vagy szimplán csak tudatosság nélkül, nem kezdenek el gyűjtögetni a lakóközösségek az ilyen felújításokra és amikor ott van a helyzet, hogy elokádja magát mindenki, aki belép a házba, akkor meg megy a pislogás, hogy felújítani milyen drága. Tologatják, tologatják, egyre rosszabbak lesznek az állapotok és így egyre drágább a felújítás... elindul az ördögi kör, ha nem cserélődnek ki a lakók, vagy nem változik a nézet.

Az is általános probléma, hogy kevesen mennek el egy-egy lakógyűlésre. Ha a 40 lakás tulaja közül 5 van ott, Gizi néni, Józsi bácsi, Mariska, Lakatos Rikárdó és Kolompár Dzsesszika, akkor NEM-mel fognak szavazni a közösköltség emelésre, a megtakarítás képzésre és a felújításra is. Ha ott lenne a fiatalabb, illetve az értelmesebb lakók többsége is, nem tojná telibe, akkor lehet hogy sikerülne haladni valamerre. Sajnos nekem ez a tapasztalatom.

Ugyanígy jár sok-sok panel és az újak is sajnos, ha nemtörődömök költöznek oda.

2022. okt. 3. 15:47
 5/8 anonim ***** válasza:
100%

2-esnek igaza van, sajnos ezekbe az ertekes, nehezen karbantarthato es felujithato epuletekbe 70 eve kispenzu embereket koltoztettek, akiknek nem ilyen tipusu lakasokban kellene lakniuk, mert nincs penzuk egy normal kozos koltseg megfizetesere, es egy felujitasi alap kigazdalkodasara. 70 evnyi kozos koltseg es felujitasi alap penz hianyzik ezeknek az ingatlanoknak a koltsegvetesebol.

Amugy en is szoktam gondolkodni h mi lesz ezekkel az epuletekkel, valoszinuleg majd ledozeroljak oket egy ponton, es masikat epitenek a helyukre a kovetkezo 50 ev soran. Csak elobb a lakokozossegtol kell megszabadulni, es eltelepiteni oket mashova.

2022. okt. 4. 08:07
 6/8 anonim ***** válasza:
100%
Ha statikailag stabil, akkor sokkal olcsóbb felújítanim
2022. okt. 4. 08:39
 7/8 A kérdező kommentje:
Szerintem az a minimum, hogy havonta lakásonként 10-20 ezer forint menjen felújítási alapba, ezt jogszabályban is lehetne akár szabályozni. Ha már az embereknek maguktól nincs igényük, akkor legyen az államnak és így nem szakad le a függőfolyosó meg esik a fejedre a vakolat. Szerintem
2022. okt. 4. 13:03
 8/8 anonim ***** válasza:
100%
Csakhogy valakinek 20 ezer forint a bevétele ötöde, vagy még nagyobb része (nyugdíjas) és akkor te csak a felújítási alapba tennél ennyit. Lehet ezt megszavazni, csak a lakók jó része nem fogja tudni kifizetni, akkor meg elindul egy nagy szélmalomharc (tartozások, fizetési meghagyások, lakásra terhelés, stb.), amivel a ház nem lesz előrébb, de legalább a nem fizető lakók a sz*rból mégszarabb helyzetbe kerülnek. Nem véletlenül nem szavaznak meg ilyeneket ott, ahol sok a kispénzű lakó. Normál embet egyet tehet. Nem vesz ilyen házban lakást, max csak akkor, ha már nagyrészt kicserélődött a lakóközösség és belekalkulálja, hogy ő fogja megfizetni az elmúlt 50 év elhanyagolást.
2022. okt. 4. 20:29

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!