Kezdőoldal » Otthon » Felújítás » Társasház tetőszerkezet javítás?

Társasház tetőszerkezet javítás?

Figyelt kérdés

Adott egy társasház, amelyben 14 lakás van, melyek alapterülete 60-120 m2-ig. A tetőszerkezetet fel kell újítani. A közös költséget a tulajdoni arányok alapján fizetik. Lehetséges az, hogy a tető felújítását a 14 lakás között egyenlő arányban 14 egyenlő részre osszák, vagy mindenképp a tulajdoni hányad alapján kell felosztani?

Köszönöm.

2022. szept. 21. 22:17
1 2
 11/18 anonim ***** válasza:
100%

Csakhogy én nem a tervezett felújítással kapcsolatban írtam ezt - arra ott a vonatkozó törvény - hanem az SZMSZ esetleges hiánya miatt létrehívott közgyűléssel kapcsolatban.

A többi stimmel!

2022. szept. 22. 15:50
 12/18 krwkco ***** válasza:

"Csakhogy én nem a tervezett felújítással kapcsolatban írtam ezt - arra ott a vonatkozó törvény - hanem az SZMSZ esetleges hiánya miatt létrehívott közgyűléssel kapcsolatban."

Az is ugyanaz a helyzet. A közgyűlés egyszerű többsége.

"14. § (1) A szervezeti-működési szabályzatot a közösség az alakuló közgyűlésen – de legkésőbb az azt követő hatvan napon belül megtartott közgyűlésen – az összes tulajdoni hányad szerinti legalább egyszerű szavazattöbbségű határozatával állapítja meg."

"15. § A közösség – a 14. §-ban meghatározottak szerint – a szervezeti-működési szabályzatot bármikor módosíthatja."

2022. szept. 22. 16:31
 13/18 A kérdező kommentje:
Lehet hogy rosszul fogalmaztam, mert nem tudom azt, hogy ez minek számít, karbantartásnak, vagy felújításnak. Egyes lakások beáznak, és amiatt kell munkálatokat végezni. Akkor ha jól értem ha karbantartás, akkor nem dönthetnek szavazat többséggel, ha felújítás akkor a kicsiket leterrorizálhatják. A nagyok azt mondják, mindenki felett van tető, csakhogy a nagyok felett 2x akkora. Azt honnan lehet megtudni, hogy ez felújitásnak, vagy karbantartásnak számít ?
2022. szept. 22. 17:19
 14/18 krwkco ***** válasza:

Ez felújítás.

Társasházi törvény:

"2.3. Felújítás: az ingatlan egészére, illetőleg egy vagy több főszerkezetére kiterjedő, időszakonként szükségessé váló olyan általános javítási építés-szerelési munkák végzése, amelyek az eredeti műszaki állapotot – megközelítőleg vagy teljesen – visszaállítják, illetőleg az eredeti használhatóságot, üzembiztonságot az egyes szerkezetek, berendezések kicserélésével vagy az eredetitől eltérő kialakításával növelik."

De teljesen mindegy. Mert a munkák közül egyedül a rendes gazdálkodás körét meghaladó kiadásoknál nem elég az egyszerű szavazat többség. És ez nem az.

"3. Rendes gazdálkodás körét meghaladó kiadások: az állagvédelmet meghaladó, a fenntartás (az üzemeltetés, a karbantartás és a felújítás) körébe nem tartozó olyan munkálattal összefüggő kiadások, amelyek az alapító okirat szerint közös tulajdonban lévő épület, épületrész bővítésével, átalakításával vagy közös tulajdonba kerülő új épület, épületrész, illetőleg épületberendezés létesítésével járnak."

2022. szept. 22. 18:04
 15/18 krwkco ***** válasza:
100%

Hogy világos legyen:

Abban,

- hogy kell-e tetőfelújítás,

- hogy mennyibe kerüljön vagy

- mennyi legyen a befizetendő összeg

"a nagyok a kicsiket leterrorizálhatják".

De abban, hogy ennek a befizetése ne a tulajdoni hányad alapján történjen, abban nem. Hacsak ez nincs benne már most az SZMSZ-ben. Ami valószínűtlen.

Ha viszont egy közgyűlésen egyszerű többséggel beleírják az SZMSZ-be, azt bíróságon érvényteleníteni lehet. Nem azért, mert nem lenne elegendő az egyszerű többség a megváltoztatáshoz. Hanem azért, mert a változás sérti a kisebbség jogos érdekeit.

2022. szept. 22. 18:12
 16/18 A kérdező kommentje:

Közben hozzőjutottam az SZMSZ-hez. Ez az egyetlenegy fejezet ejtett gondolkodóba:

"A közgyűlésen jelenlevők tulajdoni hányadának egyszerű többségi határozatával döntenek ...

- ...

- a közös költség viseléséről és a költség hátralékok megfizetéséről

- ...stb"

2022. szept. 22. 18:50
 17/18 krwkco ***** válasza:
100%

"határozatával döntenek ... - ... - a közös költség viseléséről"

Ez a szöveg nem rendelkezik a tulajdoni hányadtól való eltérésről. Pl. lehet benne olyan, hogy egy üzlethelység a tulajdoni hányad szerint költség kétszeresét fizeti.

Az eltérést tartalmaznia kell az SZMSZ-nek, ha mást akarnak, mint az alapeset.

És ha bármilyen értelmezés szerint az SZMSZ átruházná az eltérés lehetőségét a közgyűlésre, akkor azt a határozatot, ami kialakít egy új arányt, bíróságon meg lehetne támadni. A kisebbség jogos érdekének sérelmére való hivatkozással.

De szerintem ez nem az az eset. Az eltérést pont azért kell az SZMSZ-ben rögzíteni, hogy legyen egy állandóság. Ne lehessen az arányokat közgyűlésről közgyűlésre változtatni.

2022. szept. 22. 22:14
 18/18 A kérdező kommentje:
Nagyon szépen köszönöm a segítségeiteket, sokkal tisztábban látom most már a helyzetemet. Kicsit megnyugodtam, mert nem kevés összegről van szó. Nem is értem most miért akarják megváltoztatni az eddigi 20 éves gyakorlatot. Korábban is voltak sajnos nagyobb kiadások és mindig tulajdoni hányad arányában ment.
2022. szept. 25. 11:08
1 2

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!