Szerintetek sok a 850.000 Ft egy 33 m2-es panel teljes villamos-felújításáért Budapesten? Régi alumínium vezetékek áthúzása, meg kb. nagyon max. 10db új konnektor/kapcsoló kialakítása.
Azon alapul a munkadíj, hogy úgyse fogod magad megcsinálni, mert utánajárással jár. Nem vállalhatatlanul nehéz, inkább logikus és szabályokra épül, amiket előtte át kell nézni.
Én 2019-ben csináltam meg a 114 m2-es házát 13 körös hálózattal, EPH-val és Weidmüller villámvédelemmel 450e-ből saját magam, komplett szerelvényezéssel, minőségi anyagokból. Előtte 3 hónapig jártam utána az alapoknak, kérdezgettem villanyszerelő fórumokon, nézegettem a különféle megoldásokat. Utána 90-ért a regisztrált szerelő átvette az egészet, együtt leraktuk az új földelést és a szerelő szabványosította a régi mérőhelyet mindenestül.
Nem csak azért csináltam magam, hogy spóroljak egy rakás pénzt, hanem azért is, mert így legalább biztosan tudom mi hova és milyen minőségben került. Nincs összecsapva, nem vetettek velem feleslegesen anyagot, nem a legolcsóbb szerelvényt rakták be, nem keresztül-kasul mennek a vezetékek a lakáselosztóban. Nem hagyták földeletlenül az egészet, ahogy a rokonnál, mert úgy gyorsabban végeztek.
Nem ferde vagy eltolt egyik kapcsoló vagy konnektor sem, mind ki van mérve rendesen.
Előtte 4 villanyszerelő is csinálgatott a hálózaton ezt-azt, minden szar volt. Zöld-sárga fázisnak, alu és réz összecsavarva, padlásvilágítás vezetékezése a fagerendákra rögzítve gégecső nélkül, csillárkapcsoló fázis helyett a nullát szakította meg és hasonlók.
Soha többé lehúzós-kapkodós szaki.
Kábelcsatornás megoldás lenne, nem vésés.
Nem állítom, hogy ez baromi drága, mert ha ennyi az ára, akkor ennyi,csak arra voltam kíváncsi, mennyire reális, hátha esetleg van itt valaki aki hasonló paraméterekkel csináltatott ilyet mostanában.
hát, ha még bevésné MM-fal vezetékkel, úgy is marha drága. De kábelcsatornával végigszórni egy lakást, elég tróger csóka lehet. még a parkettaszegély felett ok..
Mérőhely szabványosítás amúgy benne van?
Én azt mondom keresgélj még, közös képviselettől érdemes a ház villanyszerelőjének a számát elkérni, ne internetes "profi szakemböröket keress csili-vili weblappal, meg céges telephellyel".
Széles körű információszerzési folyamat nélkül az ember így érzi. Ugyanakkor az elvégzendő munka minősége egy eléggé fontos tényező, arról meg nem tudtál meg semmit. Én szoktam olvasgatni a facebookos villanyszerelő csoportok bejegyzéseit, azt nem lehet könnyek törölgetése nélkül megúszni, mert az ember vagy röhög, vagy sír a hozzászólásokon. Kevés jó szakember van. No de ez nem a villanyszerelésre vonatkozó kivétel, ugyanez van gyermekorvosnál, riporternél, utcaseprőnél is.
Ezért szokott általános lenni a jó iparosok kézről-kézre adása.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!