Villanykapcsoló esetében a hozzá tartozó falikábelt vezethetem a fal másik oldalán?
Köszönöm a válaszokat!
Sorry, de még mindig nem kaptam választ a kérdésre, vagy csak nekem nem jött át... Szabvány szerint most akkor lehet a fal túloldalán vezetni kábelt vagy sem?
"A kapcsoló az ajtó mellett van, nem? Mert akkor mindegy, hogy a fal melyik oldalán fut a vezeték."
A konyha és a szoba között van egy közlekedő folyosó is, szóval a kisszobából nem látható a konyha kapcsolója. Ha az embernek nem jut eszébe, hogy a fal túloldalán van egy kapcsoló és csak 6 cm széles a fal, akkor simán belefúrhat a kábelbe, ha nincs szerencséje. Mondjuk elég kicsi az esélye, de azért nem nulla.
"Szabvány" szerint ott vezeted a kábelt, ahol akarod (kivéve ha ki akarsz menni külső falhoz, illetve különböző más gyenge áramú kábelek mellett sem vezetheteted (utp, koax, stb), illetve különböző csövezések mellett sem)
És igen, aki nem tudja a helyét, az át tudja fúrni... erre is jó a kábelcsatorna, meg arra is, hogy később könnyebb bővíteni, vagy cserélni, meg védettebb a hőingások és egyebek okán is
én voltam 4,8,9, meg ez a hozzászólás
viszont ügyelj arra, hogy milyen típusú, vastagságú vezetéket teszel és arra is, hogy megfelelően csatlakoztassad.... (tehát nem pödörheted-forraszthatod csak... mert előbb-utóbb leég)
Köszönöm a választ!
Igen, a kapcsoló az ajtó mellett van, de nem ugyanazon a falon. Van egy közlekedő folyosó, és onnan nyílik a konyha és a kisszoba. Az ajtók a közlekedőről nyilnak, de a kapcsoló a kisszoba-konyha közti falon van, kb. 30 cm-re a faltól és 40 cm-re az ajtótól, de ott már van egy 90 fok is :-)
ma 13:12-es meg némelyik másik vagyok
nem derült ki, de eszembe jutott, hogy a tűzhely és a mosogató helyétől is bizonyos távolságra kellene vezetni
és amúgy akár kábeltálcsatornában viszed a vezetéket (legildomosabb), akár másutt, akkor sem árt, ha megfelelő (!) és pontos (!) megvalósulási tervrajzot csinálsz róla.... kb. "semmiből" sem árt, de elég hasznos ezernyi okból
ui.: és 90 fok nem létezik a valóságban :D
érdemes tanulnod és ránézned a derékszög tagadók hivatalos csoportjára... :D
Kérdező!
1-esként leírtam, hogy nyugodtan viheted ahol akarod. Erre nincsen semmiféle szabvány.
A többiekkel meg ne törődjél, mert csak tippelgető amatőrök.
Ha meg jön később egy félnótás és átfúrja a gázt a vizet vagy a villanyt az már nem a te gondod lesz.
Amúgy 3.900 Ft-ért jelenleg is kapható a Lidl-ben egy kis elektromos kütyü ami pontosan kijelzi, ha vezeték, fém, vagy fagerenda van a vakolat alatt.
Kérdező! Nyugodtan viheted ott a villanyt! Nem fog senki képet felfúrni olyan közel az ajtóhoz. Ráadásul eddig is ott volt a kábel. Semmi probléma nem lesz ebből.
#19 Ilyen alapon, ha a mostani, cserélni kívánt vezetéket fúrná el mondjuk a kérdező, akkor szerinted előveszik a 70 éves Miska bácsit, aki a házgyári építkezés során felszerelte a kapcsolót? Meg azt, aki megtervezte, hogy ott menjen az a kábel? Meg Jóskát, a kettővel korábbi tulajt, aki a vezetékhez nem nyúlt, de lecserélte a Miska bácsi által anno felszerelt kapcsolót? Ne röhögtess már...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!