Kádcsere egy régi társasházban mennyien kivitelezhető szakértelem nélkül?
Iskola? Lakás? Nagypapa, mint szaniteres szakember? Nekem itt valami nem kerek.
Mindenesetre a nagypapa helyében vagy így hagynám már, ahogy van, akármeddig él még, őt - ha nem önti el a lakást a víz(csőtörés, szivárgás, bármi), akkor garantáltan ki fogja szolgálni.
Ha meg iskoláról van mégiscsak szó, ott meg van annak egy fenntartó-tulajdonosa, az majd eldönti és megszabja, forintra pontosan mire és mennyi pénzt ad, a pénz számszerű összege (a számok makacs dolgok!) meg úgyis megszabja, hogy mire jut pénz és mire nem (hogy márvány/gránit, vagy jó a legolcsóbb járólap, illetve csempe is)
megoldja, nem lesz gond. A régi kádat kell ügyesen kiszedni, ha öntöttvas, akkor talán kell némi segítség a kicipeléshez. A többi már amkádnélküli fürdőszobában kiderül. Az öreg csövek már ügyesen cserélhetők,(nem árt egy kis flex, 1mm-es koronggal), az összes cső már többrétegű, és nem kell forrasztani sem, minden szorítható. Amúgy a jutub mindenféle fürdőszobai hókuszpókuszhoz tart videókat..
Én is kivettem a régi kádat, és egy kétszemélyes akrilt tettem ahelyére. Kínai gyártmány, nagyon pipec..a lefolyó pontos elhelyezése lényeges, és a kádtámasztás. Ne legyen a levegőben egy tenyérnyi sem, és ne épített legyen az oldala. Sokan sajnálják a hozzá kapható gyári oldalfalat, pedig azzal gyönyörű.
Szóval a nagyfater simán megoldja. Persze kell néhány hőszigetelő tégla, sok purhab(nem mindegy, milyen) és a lefolyóba pontosan illesztett kádkifolyó-szifoncső.
Ha szereti, és érti a fizikai munkát, akkr ő a ze szerelőd.
"Elég régi is a lakás talán még az eredeti csövek vannak bent,és nagyapám a fejébe vette, hogy majd ő kicseréli, mert nem lehet olyan bonyolult csak a szennyvízhez kell nyúlni, de az iskola elég cinkes lehet gondolom, ha nem szakember végzi."
Ebből nekem az jön le, hogy nem a tandíj a ciki, hanem az, hogy nem tudja számonkérni (és nemcsak az, hogy hékás, mi ez a tré munka? hanem anyagi jóvátétel, pénzvisszatérítés se jár), ha Pistike (vagy Dezső bácsi) csinálja, de kókler módon. Magyarul pl. ha leesik a csempe, mert szakszerűtlenül rakták fel...vagy elázik a fal a víztől...mert nem a csatornába folyik... vagy... és reggelig lehetne sorolni, hogy mennyi, de mennyi mindent lehet elszúrni, ha Pistike csinálja okosba, de még nem látott élőben Sziloplasztot.
"Nyilván ő nem szakember, sosem cserélt még kádat."
Ha nem szakember, és sosem csinált még ilyesmit, akkor én nem kockáztatnám be, hogy utána perlekednem (nem jogi perre gondolok, hanem veszekedésre), veszekednem kelljen a nagyapámmal (akinek ki tudja, mennyi idő van még hátra).
Megkeresnék pár szakembert, megversenyeztetném őket, adjanak árajánlatot (nem feltétlen a legolcsóbb a legjobb!), keresnék egy ixediket, aki megítéli nekem (és érvek sorozatával alá is támasztja), hogy melyik legyen a befutó (őt is megfizetném), aztán hajrá.
Amin tudsz spórolni, az a bontás. Egy kád kiszedését, a kalapálás,csempeleverés, porszívózás,seprés,takarítás-felmosás műveletsorát magad is meg tudod károkozás nélkül csinálni. (Nyilván a bontás végére iszonyatosan büdös leszel, rettenetesen poros leszel, valószínűleg csatakra leizzadsz majd, de a fizikai munka ezzel jár. A végén letusolsz. Iszol egy sört, eszel pár finom falatot és másnap reggelre elfelejted az egészet.) Vagy ha a pénz nem számít, felkérhetsz valakit, és megcsinálja neked ezt is pénzért.
A többihez én azért számonkérhető, beperelhető szakembert kérnék fel, akitől legalább 2-3 referenciát kérnék.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!