Régi gázkazánról kondenzációs gázkazánra történő cserénél mennyivel csökken a gázszámla?
Aki cserélt, neki mennyivel csökkent (mennyiről mennyire) a havi gázszámlája?
Illetve milyen régi volt a régi gázkazán?
Nekünk van egy 30 éves kazánunk, ezt tervezzük nyáron lecseréltetni.
Ha tudsz olyan vízzel fűteni, és lesz a visszatérő vized olyan, hogy a kazán kondenzálni tud,vagyis tud optimálisan müködni a fűtőtestekkel, akkor lesz megtakarítás.
Ha nem, akkor nem lesz kevesebb a számlád, kommersz kazánként működik.
Ezt ugye méretezik, hogy jól működjön.
Nem lehet kizárólag a fogyasztást venni alapul, mivel az új kazánnak megvételi, beépítési, üzemeltetési és karbantartási költségei is lesznek amiket mindig "elfelejtenek" hozzáadni a fűtés éves költségéhez.
Arról az apróságról már nem is beszélve, hogy a régi kazánod 30 éves üzemelésének a töredékénél már cserélni kell ezeket a modern agyonelektronizált, kötelező éves karbantartást igénylő kazánokat.
(Az éves kötelező karbantartás alkalmanként 30-40ezer Ft + 10ezer Ft kiszállási díj. Ennyiből szerintem most is kifűtesz vagy 2 hónapot a 30 éves elavult kazánoddal is.)
De te döntesz.
Előszőr is minden gázkazánnak kötelező lenne az éves felülvizsgálat, ez Győr környékén 12-15000 Ft/év kiszálással együtt. Tehát ez a költség adott, így ezt felesleges hozzá számolni.
Ha 52°C alatt van a kazánba a visszatérő hőmérséklet, akkor a kazán kondenzációs üzembe működik. Így a valós szezonális hatásfoka típus függvényében 92-94%! Nincs 100% felett!
A régi szabályozatlan fix teljesítményű gázkazánok 60% körüli hatásfokkal működtek.
Tehát elvileg 32-34%-al is csökkenhet az éves gázfelhasználás ugyanazon körülmények között.
A régi öntöttvas radiátorok kifejezetten kedvezőek a kondenzációs kazánoknak, mivel így még alacsonyabb hőmérséklettel tudnak üzemelni.
4+
Sokat javít a ház hőmérséklet szabályzásán a ha radiátorokra termofejeket raksz, így nem kering feleslegesen a víz a radiátorokban. Továbbá az 1 termosztásos szabályzás hátránya hogy mire a szabályozott helyég eléri a kívánt hőfokot a többi valószínűleg túlfűti.
Szóval kondenzációs gázkazán + termofejekkel érhető el az évi 30-40% os megtakarítás
Nálam is kb. 30 éves Fég fali kazán van, ami sohasem romlik el.
Ha mégis, akkor a gyerek zsebpénzéből meg lehet javítani.
A szomszédom kb. 18 éve építkezett ide mellénk, és idén "ünnepelt" a 3. új gázkazánját.
Elvileg mindegyik jóval korszerűbb volt mint az enyém és kevesebbet is fogyasztottak, mégis én fűtöttem olcsóbban, hiszen nem kellett 5-6 évente új kazán vásárolnom +gázművektől engedély, + terveztetés, + kéménybélelés, + kéményseprő engedély, + munkadíjak stb...
Mondtam a szomszédnak, hogy elkezdhet gyűjteni a 4.-re, hogy ne legyen hirtelen kiadás, ha az is majd pont télen majd ledöglik, mint a többi.
Szerencsére a Fég megbízhatóan túléli az összes modern szutykot.
Többszörösen is!
kb 10 éve akartam cserélni kombikazánra az akkor 20 éves C40-et és kidobni a tárolós bojlert. A kazánguru barátom lehülyézett hogy ha semmi baja akkor csak szopórollerre tudom cserélni arra meg mégse kellene. Hallgattam rá. Most 30 éves és köszöni jól van még mindíg.
-Amennyiért nektek megnézik mi baja a "csodakazánnak" annyiból én csinálok 1 generált az öreg vason. kb 2 éve 10 ezerért vettem egy alig használt leszerelt és kidobásra ítélt ugyanolyant ha esetleg kiégne a kazántest.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!