Panelt érdemes felújítani?
36 négyzetméteres, jó elhelyezkedésű panelban lakunk a Debreceni Egyetemtől nem messze.
A háztömb a szokásos: 50 éves, felújítást alig látott, koszos, igénytelen, erkélyek állítólag veszélyesen rossz állapotúak.
A lakásunk félig-meddig felújított. Műanyag ablak és erkélyajtó, új fürdőszoba, átlagos 10 éves bútorok. Az ajtók viszont régiek, a konyhabútor sem mai, a villanyvezetékek alumíniumból vannak, a víz+fűtéscsövek falon kívül futnak, padlóburkolatot időszerű lenne cserélni, stb.
3 éven belül elköltözünk innen, a lakás vagy eladásra vagy kiadásra kerül.
Kérdés: érdemes teljeskörűen felújítani?
Ha fel is újítom belül, továbbra is egy 50 éves panel lesz, amire nem akarnak/tudnak költeni a lakók, a lépcsőházon nem tudunk változtatni. Jelent a felújítás annyi pluszt a kiadáskor/eladáskor, hogy megérje? Vagy aki modern lakást akar, az eleve újabb társasházat keres?
Mit gondoltok? Mit tapasztaltatok?
Köszönöm!
Igen, panel.
Laikusként nem látszik rajta semmi, csak az, hogy régi, de szakember mondta a közös képviselőnek már néhány éve, hogy fel kell újítani, mert büntetés lehet belőle, ha így veszélyesen marad.
"Most min. 18at ér, de ha ráköltök 3at, akkor 27 körül lehet eladni."
Ilyen nincs. A piac jól beárazza a felújítások költségét. Egy három milliós (valóban három milliós, tehát mindent kisker áron vásárolva és piaci munkadíjakat megfizetve) felújítás 3 millióval növeli meg az ingatlan értékét, nagyon maximum pluszminusz fél millió. A vásárlók sem hülyék...
#14: ilyen nem létezik :))
A valóság úgy néz mi, ha 18-at ér és ráköltesz 3-at akkor mondjuk 19-et fog érni .
Nekem, mert én nem mondok hülyeséget. Ha egy 18 milliós piaci értékű lakás 3 milliós felújítás után 27-ért kelt el, akkor az lehet hogy:
-Nem ért 27 milliót utána sem, csak kifogott egy millióbol egy balekot.
-Rosszul mérte fel az ingatlan értékét felújítás előtt, 18-nál akkor is jóval többet ért.
-A 3 milliós költség úgy jött ki hogy pult alól szereztek be mindent és a haver ismerőse jött burkolni, egyébként piaci áron jóval drágább lett volna.
-Évekig tököltek a felújítással és közben felmentek az ingatlanárak.
-Kamuzik.
Persze, mindenképpen hihetőbb a te írásod, csak vicceltem :D
Nem is tudom, hogy hogy gondolta a 14es
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!