Mennyire veszélyes biztosíték lekapcsolás nélkül kiszerelni egy mennyezeti lámpát?
Sógoroméknál ma jó nagy vezszekedés volt ebből, és érdekelne, hogy kinek volt igaza.
Tehát mennyezeti gipszkartonozás miatt le kellett szerelni a lámpát. Ezt így csinálták:
1. Villanykapcsoló lekapcsol.
2. Lámpatest lecsavaroz
3. Lámpában lévő 3 kábel közül 1et kihúz, azt szigszalaggal jól körbeteker
4. 2. kábelt is kihúz a lámpából, szigszalag rá
5. 3. kábellel ugyanez
6. 3 külön-külön szigszalagozott vezetéket összeszigszalagozni egybe
Mindezt gumikesztyűben, fa létrán, a vezetékeket gagyi fázisceruzával kiszerelés előtt ellenőrizve.
Mennyire volt ez veszélyes így? Le kellett volna kapcsolni a biztosítékot is?
Köszönöm.
Ha jól volt szerelve,akkor villanykapcsolóval már áramtalanitottál.
Az a fázist szakitja meg.
"Mindezt gumikesztyűben, fa létrán, a vezetékeket gagyi fázisceruzával kiszerelés előtt ellenőrizve."
Ezzel így nem volt különösebb baj, viszont az ördög nem alszik.
Elmondom egy régi esetemet:
Karbantartó villanyszerelőként dolgoztam -még fiatalabb koromban- egy szállóban, ahol egy neon armatúrát próbáltam a plafonra visszaszerelni, lekapcsolt falikapcsoló mellett, egy létra tetején.
Egyszer csak nyílott az ajtó és belépett a takarítónő azzal, hogy "de sötét van itt" és azzal felkapcsolta a villanyt...
Én meg abban a pillanatban eldobtam az armatúrát, ami pont a fejére esett.
Engem nem rázott meg az áram, de neki sérülést okoztam.
Szóval a villany nem játék, mert előre nem látható dolgok is történhetnek!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!