Kezdőoldal » Otthon » Felújítás » Ezzel a penészesedéssel mit...

Ezzel a penészesedéssel mit lehet kezdeni?

Figyelt kérdés

Vettünk egy házat, utána kezdődtek a gondjaink. Statikus a vétel előtt kijött megnézni, teljesen rendben találta. Volt egy repedés, ami miatt aggódtunk, de ő nem tulajdonított neki jelentőséget. (1 mm-es, 45 fokban az egyik ajtóból megy a sarok felé) Eltelt fél év, mikor ez a repedés megjelent a fal túloldalán is. Újfent aggódni kezdtünk, de a régi és egy újabb statikus javaslatára, gipsz pogácsát tettünk rá, és kérték, hogy várjunk egy évet. (a Horvát földrengés után vettük észre, hogy átrepedt a túl oldalon, ők feltételezik, hogy az okozhatta, mert az épület alatt egy nagy szikla van. Mi ebben azért bizonytalanok vagyunk, mert az ugyan biztos, hogy a földrengés után vettük észre, de annyira nem feltűnő, lehet, hogy csak nem láttuk előtte.)

A gipsz május óta nem mozdul, a tervek szerint 1 teljes évet kell hagynunk neki. Ez így nem is lenne gond, csakhogy a ház szigetelt, a padlás azonban nem. Emiatt a plafon télen durván penészesedik, jó lenne szigetelni azt is. A szigetelés azonban további 300-400 kilót dob a vasbeton födémre, ami esetleg befolyásolhatná a repedést...

Mit tegyek a penésszel? Vettem páramentesítőt, ami 50% körülire letudja vinni a párát, de a penész így is megjelent a plafonon, ahogy elkezdtünk fűteni. Ózon esetleg segíthet? Bármi egyéb ötlet? Nagyon elvagyok keseredve...

2021. okt. 14. 14:01
 1/8 anonim ***** válasza:
100%

Monolit fodem elegge nagy teherbirasu. Tonnakat elbir. 400kg elosztva rajta lofax.

De ha mar ugyis bejarasotok van a statikusokhoz akkor ezt is megkerdezhetitek tole.

2021. okt. 14. 16:06
 2/8 A kérdező kommentje:
Igen, a födém bírja, én a falaktól félek, hogy nem bírnák. Az egyik statikus említett ilyet is, hogy "fejnehéz szerkezeteknél előfordul ilyen repedés". Engem viszont rettenetesen aggaszt, és épp ezért nem hívom most őket, mert az agyukra mentem már, mire belenyugodtam, hogy a legoptimálisabb megoldás most a gipsz pogácsa figyelése.
2021. okt. 14. 16:11
 3/8 anonim ***** válasza:
100%

Az ajto teherhordo falon van nem valaszfalon?

Egyebkent ha eloszlik a teher akkor arra a falreszre szerintem keves suly kerul. Kb mintha odaallnal az ajto fole a padlason.

A 400kg kb 4 ember ossszesen.

2021. okt. 14. 16:32
 4/8 anonim ***** válasza:
48%
Esetleg egy vékonyan fújt purhab réteg segíthet .
2021. okt. 14. 16:40
 5/8 A kérdező kommentje:

Azaz ajtó (és egyben a repedés) a házon végig futó tartófalon van. Nem külső fal, de relatíve nagy ház és ez fut végig házon belül.

Így leírva tényleg nem sok, hogy 400 kg elosztva 120 m2-en, csak az a hülye repedés ne lenne...

2021. okt. 14. 16:40
 6/8 anonim ***** válasza:
55%
1 repedéstől kár pánikolni ennyire. Az a plussz súly szinte semmi. Olyan mintha 4 ember odaköltözne.
2021. okt. 14. 16:59
 7/8 anonim ***** válasza:
100%

120m2-en a 400kg nem lófax, de a hangyafax mértékét se éri el.

Valaki kimondta, hogy az valóban tartó azaz terherhordó fal? Ezt mondta a statikus?

Pur habot nem fújunk repedésbe, nem is lehet vékonyan fújni és szétfeszít. Ha mozog az épület, akkor a pur hab nem tartja meg.

Elárulom egyébként, hogy a repedések többsége semmit nem számít. A legtöbbször azt mondják, hogy ha már 1-2cm, akkor kezd probléma lenni.

2021. okt. 14. 17:22
 8/8 anonim ***** válasza:
4 es vagyok ,a purhabot nem a repedésbe gondoltam hanem a födémre a padlásoldalra.A kérdés a betonfödém szigetélése volt,a repedés itt másodrendű.
2021. okt. 15. 03:57

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!