Fürdőszoba gipszkarton mennyezetére lehet polisztirol mennyezet burkolólapot ragasztani?
A fürdőszoba egy tetőtéri helyiség.
A 3 belső oldalról gyakorlatilag teljes magasságú falak határolják.
Egyetlen külső oldala van ahol az attika fal kb. 100 cm magas. Ez is tégla. 100 cm-ről indul a ferde tető, ami a mennyezethez csatlakozik. Ez a ferde tetőszakasz és a mennyezet zöld gipszkartonnal van burkolva, felette pedig 10+5cm-es hőszigetelés van.
(A polisztirol lapokat dekorációs céllal tennénk fel.
Házi kivitelezésben így esztétikusabb felületet tudnánk kialakítani, mintha a gipszkartont kellene glettelnünk.)
Hőtechnikai/párakicsapódási szempontból jelenthet-e gondot a tervünk?
Az is nagy segítség lenne számomra, ha valaki olyan válaszolna, aki tett már ilyen polisztirol mennyezetburkoló lapot a fürdőszobája vagy konyhája mennyezetére, és megosztaná a tapasztalatait.
- Nem penészesedett?
- A burkoló lapok és a gipszkarton mennyezet között nem telepedtek meg élősködők?
- Változott a helyiség mikroklímája?
Kiemelted a kérdést, ez még mindig aktuális 2 év után?
Nálam a konyha mennyezetén van, nincs penészesedés. Az első festés kicsit tovább tart mint egy sima felületen, alaposabban kell hengerelni, pláne ha fehérre fested. Lámpázni kell, hogy lásd valóban mindenhol jól takartál-e a festékkel, de amúgy más probléma nincs vele. A kettő között (gipszkarton-burkolólap) nem lesz légrés, ott hogy tudna bármilyen élősködő is megtelepedni?
Most egy másik helyiség kapcsán merült fel újra. :)
Szobákban nálunk is van, kb. 10-12 éve, amit többször átfestettem. Tényleg kicsit macerásabb a festése, de érdemes odafigyelni rá, mert érezhetően szebb, ha nem kapkodja el az ember fia/lánya.
A szobákban nem telibe ragasztottam a lapokat, csak a kerületet körbe és néhány belső ponton kentem meg. Talán írták is valahol szakemberek, hogy nem kell/szabad telibe kenni. De lehet, hogy rosszul emlékszem.
Szóval nálam elvileg lehet a fogadófelület (gipszkarton) és a polisztirol lapok között rés. Ahova apró bogarak beférhetnek, ha valahol figyelmetlenül kentem a lapok kerületét.
Eddig nem észleltük, hogy lennének bogarak.
Ha valahova (konyha, fürdő) újra tennék ilyen lapokat, most sem kenném telibe őket. Viszont a fürdő, konyha párásabb helyiségek. Lehet, hogy itt megjelennének a bogarak.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!