Szerintetek hány évente javasolt egy lakásfelújítás?

Amikor szükségét érzed és a pénztárcád is engedi, erre sem törvény, sem szabály nincs!
A beköltözéskori felújítást leszámítva, az ember nem esik neki X évente az egész lakásnak, hanem időnként csinál valamit.
Nekem 20 év alatt 3x lett felújítva a konyha, 2x a fürdő, de a többi helyen a burkolatok 30 évesek, mert hibátlanok és nekem tetszenek.
Idén még ki lesz cserélve a bejárati ajtó, jövőre 2 hármas ablak és nyárra szereltetünk klímát.
Biztos, ha milliomos lennék nem szarakodnék ennyit, de ez van...

Bontással járó csere szerintem a felhasznált anyagoktól függ. Nálunk van fent olyan csempe is, ami vagy 50 éves, de mivel fehér 15x15-ös, ha kellett is cserélni, pont ugyanolyat lehetett ugyanolyat kapni most is. Festeni olyan 5 évente nem árt. Hacsak nem akarsz valamit nagyon megváltoztatni, kiütni falakat vagy padlófűtést berakni, szerintem a többség nem kezdi nulláról a dolgokat, csak beköltözéskor, amit muszáj, utána meg addig szerelgetteti, amíg működik. Sokszor pedig sajnos a régi dolgok, amikben nincs annyi elektronika, sokkal tovább is bírják 5-10 évente némi alkatrész-cserélgetéssel, mint az új okosak.
Bútorok meg ízlés és leamortizáltság vs. igény kérdése. A nagyi 120 éves intarziás szekrénye simán lehet valakinek szebb és akár jobb állapotú is, mint máshol egy két éves ikea darab.

Hát persze!
Csak tudod nem csak a funkcionalitás miatt újít fel az ember, hanem változik az izlés, az igények, vagy a körülmények.
Én az 1-es vagyok és nálunk pl azért történt felújítás többszörösen, mert
- ósdivá vált, már nem tetszett
- megrepedt cső és bontás után már nem kaptunk olyan csempét
- bidét tetettünk
- zuhanykabin (is) kellett, mert a szükség úgy hozta (idős szülő)

Ahányszor jolesik, amugy meg akkor kell felujítani, ha indokolt.
Pl vettél/örököltél egy lepukkant romot, és modernizálod a mai igényeknek megfelelően.
Vagy pl elpukkant a viz vagy a fűtéscső, es fossá ázott minden.
Egyebként a víz villany gáz rendszernek minimum 30 évet gond nélkül ki kell birnia, ha normálisan lett megcsinálva. Persze egy új kazán lehet elfossa magát 10 ev után, de attol meg nem kell szétbombázni mindent.
Kerámia burkolatok szinten évtizedekig bírják, a rendes parketta is.
A laminált padló csere meg a festés az amit kb 5-10 évente muszáj megcsinálni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!