Bonthatok-e ilyen esetben főfalat?
Figyelt kérdés
Új helyre épül be a bejárati ajtó. Lesz egy 100-as bejárati ajtó és mellette egy 85x120-as ablak (ez a teljes mérete). Betonkoszorú van az adott helyen, betonkoszorú alá, tőle 15cm-el érkezik majd az új bejárati ajtó, ezért építenék be a koszorú alá 2db 2.5m-es áthidalót. Födém betongerendás, béléstestes. A betongerendák iránya a megbontandó főfallal párhuzamosak, azaz azok végei nem arra fekszenek föl! Véleményem szerint ez így megbontható különösebb félelem nélkül, ill. alátámasztás nélkül, mivel ezen teherként (az is a koszorún ülve!) csak a tetőtér főfala van, ami pedig B30-as tégla, széltében lerakva, merem feltételezni eredetileg nem akarták beépíteni, ezért falazták így. Az épület orommagassága 4.5m, a földszint belmagassága 2.3m, ebből úgy nagyjából eltudjátok képzelni mennyi súly van rajta, gyak. elenyésző. Hogy a koszorú vasalva van-e, arról halovány fogalmam nincs, 80-as évek végén épült, nem én építettem.2021. okt. 1. 09:34
1/3 anonim válasza:
Ha áthidalót is teszel ahogy írod akkor szerintem nem lehet gond. Hozzátenném nem vagyok szakember, csak végigcsináltam pár építkezést meg átalakítást.
2/3 klimaesvillany pont hu válasza:
1.) Egyik oldalról bevésel azt áthidalónak, max. fél falvastagságig (hogy az áthidaló külső oldala síkban legyen a téglával).
2.) az áthidalót beépíted, jó erős habarccsal, csemperagasztóval beállítod a helyére. Ha lehet, az "értelmes méretű" tégladarabokkal kiékeled a fal maradó részéhez képest.
3.) Száradás után ugyanezt, ugyanígy megcsinálod a fal másik oldaláról.
4.) Kibontod a nyílást.
3/3 A kérdező kommentje:
Igaz is! Köszi!
2021. okt. 1. 11:04
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!