Vályogfalra gipszkarton jó megoldás lehet e?
A kérdező szavazást indított:
22 szavazat
Nem.
És minek egy minimum 60 cm-es falra üveggyapot? ...különösen, ha az elvben “légrés” lenne?
2021. szept. 18. 20:56
Nem. Én sem értem az üveg gyapot történetet.
2021. szept. 18. 20:58
3/14 A kérdező kommentje:
+szigetelés(hő és hang), es elvileg jó pára áteresztő. Szóval párat átereszti és mellé szigeteli a, ez az oka hogy szerintem kell. Sajnos ez a valyogfal nem 60cm(30cm ugy atlagban), es vannak benne tégla reszek is.
Szigetelni kívülről kell.
És miért jó neked, ha a párát átereszti (belülről kifelé? kívülről befelé?) amit aztán frankót lefogsz a gipszkartonnal.
A falad nem fog szellőzni, borítékolható a penész.
A vályognak szellőzés kell, nincs mese! Még festeni sem mindegy mivel csinálod, a tapétáról nem is beszélve.
De van a Facebookon vályogház felújításával foglalkozó csoport, lépj be, biztos segítségedre lesznek!
2021. szept. 18. 21:27
5/14 A kérdező kommentje:
Hmm elég nehéz elmagyarázni a helyzet 😅, szval épp azért akarom így megoldani a dolgot, hogy azta a nedvességet amit a vályog lead belülre azt ne gátolja a gipszkarton, hanem úgymond "kikerülje" a gipszkartont, abban az 5-10cm ami a fal es a gipszkarton közt van és a "réseken"(amiket a gipszkarton szélén hagynék) pedig a szobaba jutna, ahonnan már többféle módon is el tudom vezetni a felesleg párat. Üveggyapottal pedig azért tölteném ki a helyet a fal es gipszkarton közt, mert pára ugyanúgy keresztül megy rajta, de igy szigetel is.
Amúgy köszönöm a válaszokat 😇
Szerinted mennyit fog szigetelni ha ki tud szellőzni mőgőtte a fal?? Elvileg müködhet kb olyan lenne mint egy szekrény, de elég komoly hibákat okozhat ha nem fog valoban szellőzni.
2021. szept. 18. 22:27
7/14 A kérdező kommentje:
Attól hogy a párat jól vezeti szigetelhet. A kettő nem zárja ki egymást.
Ha oldalt hagysz légrést, semmi sem szellőzik ki. A levegő lentről felfelé kering. Lent és fent hagynak ezért mindig kiszellőztető légréseket.
2021. szept. 19. 07:29
Van még pár trükk a nedvesség elvezetésére. Fal mellett az aljzaton hagynak 10-15cm kavicsos részt. A fal tövébe az aljzat alá kavicsos részbe drén csövet tesznek, aminek egyik vége szabadba van, a másik bent egy használaton kívüli kémény e kötik.
2021. szept. 19. 07:32
Ha vizes a falad akkor minden plusz beburkolás ront a helyzeten . Be fog rohadni az egész. Ha már újítod akkor egyetlen forintot se költs rá míg nem teszel utólag vízszigetelést. Hidd el ha felújítod és egy vizes dohos házad lesz csak a fejed vered a falba hogy miért nem csináltad meg. A pénz meg pocsékba megy amit ráköltöttél. Ha 30 centis a fal még magad is megcsináhatod. Kiszeded padlószintbe szakaszosan az első sor vájogot. Szigetelést terítesz és téglával visszaékeled. Ha ez megvan levered a vakolatot és újra vakoltatod.
2021. szept. 19. 07:51
További kérdések: