Az gond, ha a fürdőszobai fali lámpánál régi vezeték van és nincs földelés? Veszélyes?
Teljes elektromos hálózat cserét csináltak a panel lakásomban, a kábeleket szinte mindenhol át tudták húzni falbontás nélkül. Kifizettem a mestereket majd elmentek.
Ma az ismerősöm új lámpát szerelt fel a fürdőszobában és közölte, hogy ott még a régi vezeték van és nincs földelés.
Valószínű, hogy itt nem tudták áthúzni a vezetéket a csempe miatt, amit nem akartam bontani, de azt nem értem, miért nem szóltak, csak visszaszerelték a régi lámpát.
Falon kívüli csatornával megoldható lenne, hogy új vezetékek legyenek, de az nem szép.
Mit tegyek? Hívjam fel a mestert és kérjem, hogy falon kívüli csatornába tegye a kábeleket?
Vagy hagyjam így? Ez így veszélyes lehet?
Várható volt a kitérő válasz, de elmondom mi a helyzet.
Igen a hajszárító kettős szigetelésű, NINCS földelő vezetéke.
Ezért hiába van földelés a konnektorban ahova bedugod, ha leesik, összetörik és véletlenük kilátszik egy feszültség alatt levő vezeték a földelés semmit sem ér a konnektorban. Viszont a FI relé megmenti az életed.
Na csá mester.
"Még sosem láttam fali vagy mennyezeti lámpánál védővezetőt"
Még csak 35 éve kötelező...
"de elmondom mi a helyzet."
Nem, nem mondtad el, mi a helyzet. Mert ez egy másik dolog. Van a hibavédelem, ami arról szól, hogy ha a készülék meghibásodik, akkor ne csapja agyon a kezelőt. És ehhez kell védővezető, és az így generált hibaáram működteti a FI relét. Erről az esetről folyt a társalgás.
Ha összetörik a készülék, és a tudatlan belenyúl a csillogó rézbe, az más eset.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!