Víz miatti fal süllyedés ha megáll, van külön tennivaló?
Van pár repedés a falon meg egyéb gondok. Kb 30 éves ház. Beton tégla főfalak, 10es kerámia válaszfalak, e gerendás födém, felette tetőtér beépítés. Szántóföld szélén.
A vízfelvezetés több helyen is probléma. Pl az egyik téglából készült tartó oszlop tövében jön le az ereszcsatorna cső és ennyi. (paraszt ház stílusú veranda oszlopai, felette vasbeton) A szántóföld oldalon van olyan külön kiugró falrész és tető, ahol nincs ereszcsatorna. Több helyen sérült a csatorna. A kazán kéményén lévő bádog is szar kissé és ázhat a fal tőle kissé. Mohás is.
Kb 3-4 éve vettük a házat, akkor költöztünk ide, én mint Pesti srác, panelből..
Azóta rengeteget tanultam, ma már simán elvégzek kőműves melókat, járólapozást, ablakcserét, vízszerelést, villamossági melókat, stb. Ez tudom érdekesen lényegtelen infó volt. Azért mondtam, hogy sok dolog a költözésnél számunkra nem tűnt fel. Ma már más, ma már jobban szemet szúrnak a problémák.
Kihívtunk egy helyi embert akitől szóbeli statikai véleményt kértünk.
Átnézte a házat, a legtöbb helyen nem talált komoly bajt. A ház mögötti részen viszont pár repedés nem tetszett neki. A szántóföld oldalán lévő. Ott vannak többnyire ablak sarkából induló repedések amik a talajig tartanak. Mindkét oldalon jelen vannak. Többnyire a repedések követik a téglák fúga vonalát. Van ahol a tégla közül ki is esett a fúga. (nagy beton tégla nagy üregekkel) Ránézésre nagy elmozdulás nincs, tehát nincs 2 fúgányi hely a téglák között. A repedések szerintem 10 éve biztos ott vannak, ha nem régebbóta.
Egyrészt letúrtam a repedésekről a vakolatot, akkor látszódott a fent említett fúga hiány pár helyen. Tettem rá gipszet, amir a statikus javaslatára be is írdaltam amolyan hashtag szerűen (#). Elvileg ha mozog, akkor látható lesz belőle, hogy milyen irányba indul meg.
Eltelt 2-3 nap és meg is jelent 2 pogácsán egy elég halvány repedés vonal. Nem távolodott el semerre eddig. Előtte volt a nagy esőzés erre is. Akkor volt némi víz nyilván.
Vissza fogom hívni statikust (ahogy vele is megbeszéltem), de érdekelnének más vélemények is.
Lehetsésges, hogy ha a vízelvezetést megoldom rendesen mindenhol, akkor a mozgás is megáll teljesen. Ilyenkor, ha nincsenek centis lukak, akkor meg lehet úszni az alap erősítést meg falvarrást szerintetek?
Távgyyógyítás még mindig nem létezik, tudom, vélemények érdekelnek.
Köszönöm.
Köszi.
Lépcsőházban volt repedés (meg van is egyik szintről a másikra.
Az egyiket kb 2 éve kigletteltem meg még tettem bele üvegszálas hálót is emlékeim szerint (de már nem tuti).
Az előző év télre kirepedt újra.
Akkor kivéstem a vakolatot teljesen és ott is a fúga hiányos repedés volt.
Azt flexragasztóval pótoltam ki, arra rágletteltem, hálóval, azóta nyugi van.
A repedések szerintem simán ott vannnak 20 éve.
3-4 éve biztos. Azóta nem hiszem, hogy rosszabbodott volna bármelyik is.
Az alapot egyik repedésnél tudtam megnézni (már amennyi kilátszik belőle), annál úgy láttam, hogy azon is folytatódik a repedé a faltól, bár inkább árnyalatban mondanám, hogy eltér a repedés 2 oldala, ott nincs kettéválva.
Egy ponton láttam olyat, hogy egy kis vas darab kilátszódott belőle, az lehet független a repedésektől.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!